Raeţchi: Zidul Parlamentului trebuie dărâmat. Paleologu: Nu m-a bătut nimeni la Parlament. Nici măcar ciobanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi, posibil candidat al PNL pentru Sectorul 5, a subliniat, joi, în cadrul unei dezbateri publice, faptul că gardul Parlamentului ar trebui dat jos, pentru a putea fi extins spaţiul de promenadă până în apropierea Casei Poporului. Liberalul a prezentat şi proiectul său care vizează extinderii zonelor cu spaţiu verde în Sectorul 5.

Deputatul Raeţchi cere amenajarea Marii Grădini Centrale, ceea ce ar presupune  împădurirea dealului Arsenalului, în toate cele trei segmente pe care le are: Parcul Izvor, Casa Academiei şi Parcul Parlamentului. „Proiectul în forma lui actuală are în vedere conectarea unor zone din proximitate într-un circuit verde. Acest circuit ar urmă să integreze Casa Academiei, Piaţa de Flori, vechiul cartier Uranus iar Marea Grădină Centrală să fie conectată cu marile parcuri din zonă – parcul Carol şi parcul Tineretului”, a spus Raeţchi în cadrul conferinţei pe care a organizat-o, „Marea Grădina Centrală a Bucureştiului – Să deschidem Parcul Parlamentului pentru cetăţeni“, unde au fost invitate numeroase persoane publice precum fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, dar şi jurnalişti ca Andrei Crăciun sau Lucian Mîndruţă

Potrivit unei statistici citate de organizatorul Raeţchi, Sectorul 5 este sectorul cu cel mai puţin spaţiu verde, aproape 370 de hectare.  „Am rezolva problema nevoii de spaţiu verde şi am valorifica într-un mod extrem de util spaţiul nefolosit din jurul Casei Poporului. Acest spaţiu trebuie redat comunităţii şi trebuie deschis pentru accesul cetăţenilor, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate“, a afirmat Raeţchi, posibil candidat al PNL la Sectorul 5, cerând, în acelaşi timp, dărâmarea zidului care în prezent înconjoară Casa Poporului .

Zgonea, barosul şi Roger Waters

„Neoficial, ce vă pot spune din discuţiile cu responsabilii din zona Camerei Deputaţilor şi a Senatului, este că avem această problemă a dealului care o ia la vale dacă dărâmăm gardul. Aşa cum a spus. Nu asta mi se pare o problemă, pentru că nu vrea nimeni să dărâme fizic gardul, vrem doar să deschidem accesul pentru public. Putem să lăsăm acea structură de rezistenţă  care ţine gardul. În rest, motivul real pentru care nu deschidem uşile Parlamentului pentru cetăţeni cred îl vom afla punând subiectul pe masa societăţii civile. Cred că o presiune de două, trei luni a societăţii civile asupra liderilor din Parlament, ar duce la un răspuns“ a declarat Raeţchi.

Deputatul a amintit că şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a făcut în urmă cu mai mulţi ani un gest simbolic, în momentul în care a venit alături de interpretul Roger Waters. „Domnul Zgonea a venit, în faţa zidului, cu barosul, împreună cu Roger Waters, şi a spus că va dărâma zidul. Acum nu mai spune nimic. Motivul real trebuie comunicat public. Nu trebuie să trăim într-un soi de sugestie că sunt motive de securitate. Care sunt motivele de securitate. E vorba de siguranţa aleşilor? În orice Parlament european aleşii sunt păziţi maxim de un gard care se află cu cinci metri, zece metri faţă de clădire sau sunt păziţi de un filtru de securitate.   

Sectorul 5, un sector năpăstuit

Unul dintre invitaţi, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, s-a declarat sceptic în ceea ce priveşte intenţia „lăudabilă“ a lui Raeţchi, motivul fiind interesul pe care îl au dezvoltatorii imobiliari din Capitală.

image

„Mi se pare puţin credibil să se realizeze acest parc.Gândiţi-vă câţi rechini imobiliari sunt în Bucureşti care vor să ia aceste terenuri. E un sector năpăstuit“, a afirmat Baconschi. Însă, fostul şef al diplomaţiei s-a declarat mulţumit că vede că pentru Sectorul 5 se conturează o echipă şi din ea fac parte oameni ca Ovidiu Raeţchi.

Cu toate că în ultimii ani a fost cvasi-absent în ceea ce priveşte luările de cuvânt în Parlament, deputatul Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, s-a lăsat convins să vorbească despre iniţiativă lui Raeţchi, Prezentat de organizator drept un om care citeşte în toate pauzele, Paleologu a glumit pe această chestiune.  

„Nu citesc doar în pauză, ci citesc tot timpul. Suntem colegi şi acesta e motivul pentru care am acceptat această invitaţie. Ovidiu Raeţchi e singurul candidat potenţial al PNL-ului care poate câştiga. Şi ca să nu fiu Gică contra, am arătat că sunt acolo unde un candidat poate câştiga“, a afirmat Paleologu  

„Vin pe jos la Parlament. Nu m-a bătut nimeni“

Fostul ministru al Culturii a vorbit şi de argumentul adus de fiecare dată când s-a vorbit de dărâmarea zidului Parlamentului, anume diminuarea securităţii aleşilor.

„Am tot auzit de dărâmarea zidului. Dar am înţeles că este invocat motivul securităţii Parlamentului. Eu vin pe jos la Parlament. Nu am maşină. Nu m-a bătut nimeni. Nici măcar ciobanii“, a adăugat Paleologu care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de actualul sediu al Parlamentului.

image

Theodor Paleologu. FOTO Cabinet parlamentar Ovidiu Raeţchi

„E foarte neplăcut să lucrezi aici. Nu că m-aş plânge. Până ajungi dintr-o parte în alta îţi ia mult. E ditamai măgăoaia. (…) Probabil unul dintre muzeele comuniste va fi în Parlament. E un fel de Muzeu Antipa al dinozaurilor, al dinozaurilor comunismului“, a conchis fostul ministru al Culturii care a precizat că se bucură de faptul că la Sectorul 5 poate fi un candidat „cu sensibilitate culturală“ reală.

Utilitatea amenajării unui spaţiu verde mai mare a fost văzută şi ca o sursă de bani pentru bugetul de stat, aşa cum a precizat consultantul în marketing turistic, Răzvan Pascu.  „Ar fi un loc în plus pentru oamenii care vin în Bucureşti (n.r.-turiştii străini). Cred că dacă s-ar întâmpla asta, ar fi bine pentru marketing. Ar fi un atu în România să apară acest spaţiu“, a punctat Pascu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite