PSD s-a opus introducerii pe ordinea de zi a legii amnistiei şi a graţierii
0Deputaţii au respins, luni, cu 81 de voturi „pentru“, 122 de voturi „împotrivă“ şi 5 abţineri, solicitarea liderului deputaţilor PNL, George Scutaru, de a pune pe ordinea de zi proiectul de lege privind amnistierea şi graţierea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus că numai comitetul liderilor de grup poate decide asupra ordinii de zi, dar a supus la vot propunerea lui Scutaru, aceasta fiind respinsă. După ziua de 10 decembrie 2013, denumită sugestiv „marţea neagră a Parlamentului“, proiectul de lege a rămas în sertar la Comisia Juridică
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a luat în discuţie în secret, în marţea neagră din luna decembrie 2013, un controversat proiect de lege promovat insistent de deputaţii Nicolae Păun (Partida Romilor) şi Mădălin Voicu (PSD), privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse.
Proiectul de lege prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum şi pedepsele cu amenda, aplicate de instanta de judecată. Totodată, legea pentru care insistă PSD amnistiază infracţiunile pedepsite cu închisoare până la 7 ani inclusiv. Amnistia este actul de autoritate publică prin care legiuitorul, pentru anumite infracţiuni, acordă clemenţă totală şi necondiţionată, ca şi cum fapta nu ar fi fost comisă. Făptuitorii rămân cu cazierul curat şi nu suportă nici o consecinţă pentru faptele lor. Graţierea înseamnă doar iertarea de la executarea pedepsei.
„Amnistie şi graţiere obligatoriu“
Potrivit unui comunicat emis de DNA, senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă după ce i-ar fi spus lui Viorel Hrebenciuc că va interveni pe lângă ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Totodată, Şova negocia susţinerea lui Hrebenciuc pentru preluarea şefiei PSD în schimbul legii amnistiei şi a graţierii. „Amnistie şi graţiere obligatoriu“, îi spunea Şova lui Viorel Hrebenciuc, potrivit referatului DNA.
Citeşte şi:
Alegeri prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis, despre trocul Hrebenciuc - Şova: „Pe vremea USL, PSD insista cu legea amnistiei şi a graţierii“
În contextul stenogramelor din referatul DNA, în care Viorel Hrebenciuc îi promitea lui Dan Şova şefia PSD în schimbul unei legi a amnistiei, Klaus Iohannis, candidatul ACL la Preşedinţie, spune că PSD insista în şedinţele USL cu iniţierea unei astfel de legi.
Percheziţii acasă la omul de legătură dintre Hrebenciuc şi „cârtiţa“ din DNA. Generalul Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, îl avertiza pe liderul PSD de anchete
Procurorii anticorupţie au descins luni seară acasă la generalul Dumitru Iliescu, cel care îl informa pe Viorel Hrebenciuc despre dosarele anchetate de magistraţi. Fostul şef al SPP este urmărit penal în acest dosar, alături de Hrebenciuc şi de Dan Şova, purtătorul de cuvânt al PSD.
Ion Iliescu: Nu l-aş crede atât de naiv şi de neiniţiat pe Hrebenciuc
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, recunoaşte că nu cunoaşte detalii cu privire la discuţia dintre Hrebenciuc şi Şova, dar că nu crede că Viorel Hrebenciuc este atât de naiv.