PSD l-a făcut de ruşine pe Tudorel Toader, dar nu-l dă jos. Iordache i-a dat ultimatum ministrului Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader şi Florin Iordache FOTO Mediafax
Tudorel Toader şi Florin Iordache FOTO Mediafax

Deputatul PSD Florin Iordache, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, l-a criticat vehement pe Tudorel Toader, în plen. Însă parlamentarii PSD nu vor vota moţiunea simplă depusă de Opoziţie împotriva lui Toader, de frică să nu blocheze Iohannis o nouă propunere pentru Ministerul Justiţiei, după modelul Lia Olguţa Vasilescu.

Camera Deputaţilor a dezbătut marţi moţiunea simplă depusă de Opoziţie împotriva ministrului Justiţiei, intitulată  „Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!“.

În plen, deputatul PSD Florin Iordache i-a cerut lui Tudorel Toader să spună, concret, când va iniţia ordonanţa de urgenţă prin care articolele din Codul penal modificate de PSD şi declarate constituţionale de CCR vor intra în vigoare.  „Am înţels că ce aţi făcut dumneavoastră a fost bine, iar ceea ce a fost rău s-a făcut în Parlament. Eu aş spune că nu. Aveţi obligaţia, domnule minsitru, să ne spuneţi acum când veţi da această ordonanţă“, i-a cerut Iordache lui Tudorel Toader pe un ton imperativ

Ministrul Justiţiei a evitat un răspuns concret. „Oportunitatea proiectului de ordonanţă sau de lege nu este în sarcina mea“, a spus Toader. Întrebat de jurnalişti dacă a scris ordonanţa de urgenţă cerută de Iordache, Toader a răspuns: „Eu, împreună cu colegii mei, l-am făcut. E la minister. Redactarea este la minister, oportunitatea politică este la guvern“, a spus ministrul Justiţiei, refuzând să spună dacă proiectul a ajuns pe masa premierului Viorica Dăncilă.

La finalul anului trecut, Tudorel Toader şi-a asumat în şedinţa Comitetului Executiv al PSD că Ministerul Justiţiei va veni cu un proiect de ordonanţă de urgenţă care să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală. Mai exact, ordonanţa ar urma să pună în vigoare numai articolele din legislaţia penală care, în urma modificărilor operate de PSD în Parlament, au trecut de filtrul CCR. Articolele declarate neconstituţionale urmează să fie dezbătute în continuare în Legislativ.

„Domnule ministru, înainte de a da lecţii la televizor, mai bine aţi urma exemplul dat de Viorica Dăncilă, care a reuşit să dezamorseze criza din Justiţie. În PSD, atunci când ai greşit, demisionezi sau eşti remaniat“, i-a mai transmis Florin Iordache. 

Întrebat dacă se teme că va fi demis, Tudorel Toader a răspuns evaziv: „ A zis că la noi în partid există... adică la dânşii în partid, dar sunt mai mulţi acolo. Îs mai mulţi, nu e numai el. S-au făcut doi ani de când sunt ministru. Este o experienţă interesantă. Am valorificat cunoştinţele pe care le-am dobândit ca judecător constituţional. Mi-am îndeplinit obligaţiile de ministru cu bună-credinţă. Dacă se va hotărî remanierea mea, vom respecta decizia luată. Îmi voi îndeplini obligaţia până în ultimul minut“ .

„Ridicaţi mingi şefului cu mustaţă“
PNL şi USR i-au cerut demisia lui Toader. „V-aţi transformat din jurist în artist al circului guvernamental. Vreţi să reînviaţi epoca Stănoiu, când se stabilea la partid cine are dosar. Ridicaţi mingi la fileu şefului cu mustaţă“, a spus deputatul liberal Gabriel Andronache în plen. „Daţi-vă demisia şi apăraţi-l pe Liviu Dragnea la bară, ca avocat, nu pe bani publici! Nu-l apăraţi prin modificarea legilor“, a adăugat şi Stelian Ion, deputat USR.

Moţiunea Opoziţiei, care va primi miercuri votul în plen, ar putea trece numai cu voturile PSD. Chiar dacă partidul condus de Liviu Dragnea s-ar întoarce împotriva lui Tudorel Toader, premierul nu e obligat să schimbe un ministru care a picat o moţiune simplă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite