PSD, noi acuzaţii false la adresa lui Iohannis. CSAT avizează doar bugetele instituţiilor de forţă, nu întreaga rectificare bugetară, cum susţine Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD l-au acuzat pe Klaus Iohannis că blochează plata salariilor pentru unii bugetari din cauză că nu vrea să convoace CSAT pentru a aviza rectificarea bugetară. Însă CSAT avizează doar bugetele instituţiilor de securitate, deci Guvernul poate aloca bani mai mulţi către educaţie, sănătate sau adminsitraţia locală chiar şi fără avizul preşedintelui. Chiar şi pe bugetul Administraţiei Prezidenţiale tot PSD are ultimul cuvânt, nu CSAT

„Preşedintele României nu a găsit deschiderea sau poate nu a avut timp să convoace CSAT pentru avizarea primei rectificări bugetare din acest an, deşi proiectul de află în dezbatere publică de pe data de 6 august. Guvernul a cerut preşedintelui convocarea în regim de urgenţă a CSAT. Am prevăzut mai mulţi bani pentru sănătate, educaţie, adminisitraţie locală“, a spus premierul Viorica Dăncilă, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

Cu o seară înainte, şi liderul PSD Liviu Dragnea s-a plânsă că, prin întârzierea de a convoca CSAT, „Iohannis blochează tot“.

Numai că, potrivit legii de organizare a CSAT (415/2002), avizul instituţiei este necesar doar pentru bugetele „instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale“. Mai exact: MAPN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS. În rest, Guvernul poate aloca banii prevăzuţi în proiectul de rectificare bugetară către educaţie, sănătate şi administraţie locală fără avizul CSAT. Conform procedurii, alocarea fondurilor se face prin  ordonanţă de urgenţă.

O altă acuzaţie adusă de PSD la adresa lui Iohannis a fost că şeful statului nu vrea să convoace CSAT din răzbunare, pentru că i-a fost diminuat bugetul Administraţiei Prezidenţiale. Însă CSAT nu avizează bugetul Cotroceniului, pentru că Adminsitraţia Prezidenţială nu are niciun rol în sistemul de securitate. Aşadar, dacă Guvernul vrea să-i taie din bani lui Iohannis, o poate face oricând prin ordonanţă de urgenţă, fără niciun aviz din partea CSAT.

Tot PSD dictează şi în CSAT 

Ruptura totală dintre Klaus Iohannis şi liderii PSD a provocat o premieră la capitolul securitate naţională. Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a fost convocată de Guvern, nu de şeful statului, aşa cum s-a întâmplat din anii 90 încoace.

Potrivit legii, preşedintele convoacă CSAT, „trimestrial sau ori de câte ori este necesar“. De asemenea, CSAT poate fi convocat şi la „iniţiativa unei treimi din numărul membrilor săi“, însă nu s-a întâmplat vreodată ca Executivul să treacă peste capul preşedintelui, nici măcar atunci când la Cotroceni se afla Traian Băsescu, iar la Palatul Victoria era Victor Ponta, în plină guvernare USL.

Acum, însă, cei patru miniştri care face parte din CSAT au cerut convocarea de urgenţă a unei şedinţe: Mihai Fifor ( Apărare), Carmen Dan (Interne), Dănuţ Andruşcă (Economie) şi Eugen Teodorovici (Finanţe). De remarcat faptul că cei doi miniştri ALDE care face parte din CSAT – Teodor Meleşcanu ( Externe) şi Tudorel Toader (Justiţie ) - nu au semnat demersul PSD. Explicaţia: neînţelegerile tot mai dese dintre Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Şapte din cei 13 membri ai CSAT sunt miniştri PSD-ALDE, în timp ce Klaus Iohannis are de partea sa numai cinci membri. 

„Consecinţe grave asupra României“
Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, a acuzat Guvernul că sabotează interesele ţării. „Preşedintele consideră că rectficarea reprezintă o încălcare grosolană şi o încercare de a bloca activitatea unei institituţii fundamentale. Consecinţele sunt grave asupra acţiunilor preşedintelui României şi a reprezentării statului român. România nu va putea fi reprezentată şi nu va putea să îşi onoreze angajamentele internaţionale asumate, precum Summitul celor Trei Mări, organizat la Bucureşti, care va avea peste 600 de participanţi din 12 state“, a spus Mădălina Dobrovolschi.

Răspunsul a venit de la Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, care a spus că la rectificarea bugetară nu se acordă fonduri suplimentare „doar pentru că îţi doreşti tu să te plimbi cu bucătarul peste tot pe unde te duci la vilele de protocol“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite