Traian Băsescu, pentru prima dată în America de Sud. Ultimul preşedinte care a vizitat Peru a fost Nicolae Ceauşescu, în 1973

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu, preşedintele României, va participa la Summitul UE (Uniunea Europeană) – CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene), care va avea loc la Santiago de Chile (Chile) în perioada 26-27 ianuarie 2013.

Este cel de-al VII-lea summit UE-CELAC, un format de discuţii bi-regional care se desfăşoară o dată la doi ani, alternativ în Europa şi America Latină, un mecanism de dialog şi cooperare pe planuri multiple între cei 63 de membri din cele două regiuni partenere. Este prima vizită a preşedintelui Traian Băsescu în America de Sud. Precedenta vizită a unui şef de stat român în Chile a fost efectuată de Ion Iliescu, în urmă cu 19 ani.

După participarea la Summit-ul de la Santiago de Chile, preşedintele Traian Băsescu va efectua o vizită în Peru. Aceasta va fi prima vizită a unui preşedinte român postdecembrist în acest stat. Precedenta vizită a fost efectuată în anul 1973, de către Nicolae Ceauşescu, care însoţit de Elena Ceauşescu, a efectuat un turneu de o lună în America Latină, în care a fost primit ca "hermano presidente" (n.r. - frate preşedinte) şi din care au rămas fotografii inedite, cu primii tovarăşi ai ţării admirând păsări exotice. După 1989, de la nivel foarte înalt, doar Nicolae Văcăroiu a mai fost în Peru, în 2003, pe când era preşedinte al Senatului. Vizita a fost considerată exotică, mai ales că domnul Văcăroiu a fost însoţit şi de doamna Văcăroiu, şi, în plus, a fost decontată scump: peste 70.000 de dolari. 

Mâine, 25 ianuarie, va participa la Reuniunea ministerială UE-CELAC ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, care va avea întâlniri bilaterale cu omologi din America Latină şi Europa.

2006 este anul în care preşedintele Traian Băsescu a fost invitat în Peru. El răspunde invitaţiei după şapte ani plini la Cotroceni. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite