UPDATE Iohannis, la aniversarea PNL: "Mi-a fost dor de voi!". Preşedintele a primit o distincţie din partea liberalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a primit distincţia "I.C. Brătianu", la evenimentul organizat de liberali, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de existenţă a partidului.

UPDATE Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, l-a invitat la microfon pe preşedintele Klaus Iohannis şi i-a oferit distincţia "I.C. Brătianu."

“Înainte de orice, vă mulţumesc pentru invitaţie şi pentru extraordinara primire pe care mi-aţi făcut-o. Mi-a fost dor de voi. Sunt hotărât ca în această seară să vorbesc ceva mai mult. Nu pentru că sunt decis să îmi schimb stilul, ci pentru că evenimentul de azi e cu totul special”, a spus preşedintele.

“Poate nu întîmplător, PNL a luat fiinţă în casa unui englez. Brătienii au contribuit din plin la aducerea dinastiei străine, iar în plin secol XXI, liberalii şi-au ales ca preşedinte un etnic german. Vreau să subliniez marile cuceriri ale partidului din care cu onoare faceţi astăzi parte. România de astăzi datorează o nesfârşită recunoştinţă PNL pentru câteva creaţii pe care le rostim cu mândrie: unitatea naţională, independenţa, statul modern”, a mai spus preşedintele Iohannis. 

“PNL traversează astăzi un moment fast. Nu e o întâmplare, ci rodul unui efort constant şi consecvent. Anul trecut, PNL a devenit marele partid al Dreptei româneşti, membru cu drepturi depline al celei mai mari familii politice europene. În noiembrie 2014 a câştigat alegerile prezidenţiale, iar azi are cea mai mare cotă de încredere din toată istoria sa. Sunt convins că celor care nu au fost membri ai acestui partid le e greu să-l înţeleagă. Nu e un partid perfect. Deosebirea între dvs. şi alte partide e însă spiritul în care trăiţi politica. PNL nu înseamnă doar numele, tradiţia şi istoria. Pentru mine, liberal e cel care practică liberalismul, nu cel care se declară sus şi tare liberal! Mândria noastră e aceasta: demnitatea unui partid care a plecat acum 140 de ani să-şi găsească calea. Prin tot ce a înfăptuit şi a realizat, cred cu tărie că a găsit-o. Dragi prieteni, am spus că voi vorbi şi despre prezent, şi despre viitor. Am pornit împreună pe un drum în 2014, nu pentru un om, nu pentru un partid, ci pentru această ţară. Nu există mod mai bun de a onora trecutul decât prin a construi un viitor pe măsură”, le-a transmis preşedintele liberalilor. 

"În final, vă mulţumesc pentru solidaritatea de care aţi dat dovadă pentru ca PNL să existe. Îmi exprim recunoştinţa faţă de dorinţa dvs. de a face din România o ţară puternică şi prosperă. Brătienii şi ceilalţi fruntaşi ai PNL care au făcut România modernă nu au văzut altceva decât România. Această Românie mi-o doresc şi v-o doresc. La mulţi ani!", a încheiat Klaus Iohannis. 

UPDATE Discursul lui Mircea Ionescu Quintus a emoţionat sala, după ce preşedintele de onoare al liberalilor s-a declarat el însuşi mişcat de evenimentul la care participă.

"Vă rog să înţelegeţi profunda emoţie pe care o trăiesc, din fericire cu soţia mea, de a ajunge la acest moment de îndelungată existenţă a PNL şi înţelegându-mi emoţia, nu am putut să mă odihnesc azi-noapte, gândindu-mă cum am să urc în faţa dvs. cu cei aproape 99 de ani. Ca să acopăr această emoţie, vă rog daţi-mi voie să citesc ce vreau să vă spun", le-a spus el celor prezenţi. 

UPDATE Deşi ar fi trebuit ca Mircea Ionescu Quintus să ia cuvântul, moderatorul evenimentului a ignorat invitaţia lui Blaga şi a chemat-o la microfon pe Alina Gorghiu.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu l-a invitat apoi în scenă pe preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus.   

“Este un moment în care să privim cu încredere spre viitor. O diferenţă între noi şi adversarii noştri politici este că PNL face istorie, în timp ce dânşii sunt doar parte la istorie. Ziua de 24 mai nu e doar o sărbătoare a liberalilor, ci o sărbătoare a românilor. Liberalii au avut viziune, strategie, lideri, astfel încât să realizeze tot ce şi-au dorit românii. Este un moment potrivit, spun eu, pentru a sublinia faptul că istoria PNL este mai mult decât o haină de sărbătoare pe care o îmbrăcăm din când în când. Avem, din nou, şi astăzi, ca şi cei care au fost înaintea noastră, o mare responsabilitate: de a alunga din mintea românilor pesimismul, resemnarea, neîncrederea. Cred că acţiunea politică pe care PNL trebuie să o aibă, ţinta de urmat e lansarea unui efort de reclădire naţională. Avem obligaţia să renaştem spiritul de învingător în cetăţeanul din România. Astăzi cinstim istoria şi prezentul, spiritul civic şi libertatea, cetăţeanul şi naţiunea”, a spus Gorghiu. "Trebuie să fim mândri că suntem liberali", a mai spus ea. 

UPDATE După discursul fostului lider PNL Crin Antonescu, a urmat cuvântarea copreşedintelui liberal Vasile Blaga. “Avem onoarea de a participa la o aniversare unică în istoria democraţiei româneşti. Istoria PNL oferă exemple strălucite, un model – unificarea şi reunificarea ca paradigmă, consolidarea partidului urmată de mari proiecte de ţară. Liberalii au fost pragmatici şi realişti sub conducerea Brătienilor. Au modernizat ţara pas cu pas. Astăzi ne aflăm tot în mijlocul unei fuziuni. La fel ca în 1875, acest mare PNL se pregăteşte să aducă la guvernare un proiect ambiţios şi de substanţă. Liberalii conduşi de Brătieni i-au împlinit României destinul naţional. Noi trebuie să-i împlinim destinul euroatlantic. Aniversăm... aniversarea de astăzi arată încă o dată care este calea de urmat”, a spus Blaga. 

Blaga l-a invitat apoi la microfon pe veteranul liberal Mircea Ionescu Quintus. “Sper să sărbătorim şi o sută de ani de la Marea Unire cu dumneavoastră şi cu PNL la guvernare”, i s-a adresat Blaga. 

UPDATE Fostul lider PNL Crin Antonescu a susţinut discursul de început la evenimentul organizat în cinstea PNL.

“140 de ani înseamnă mult. E o vârstă extraordinară, un moment extraordinar şi, ca întotdeauna când am celebrat astfel de momente, sunt stăpânit de o emoţie de la an la an mai puternică. Foarte probabil, e ultima oară când mă adresez unei adunări liberale şi, de aceea, o fac cu tot sufletul. În spatele acestor cuvinte nu stau nici interese, nici aşteptări, nici reţineri. Vă spun, în ceas aniversar: pesemne că partidele, ca şi indivizii, nu pot hotărî cât trăiesc, dar hotărăsc cum trăiesc. Viaţa aceasta, experienţa aceasta istorică a PNL este şi acum, şi va fi şi în anii următori determinată de identitatea sa, de cine este şi de cum trăieşte pentru România acest partid. Fondatorii PNL, cei care apoi, şi prin intermediul acestui partid, au întemeiat România, care au construit democraţia românească interbelică, au fost cu certitudine o elită. Pretenţia noastră, cred, a tuturor liberalilor de după 1990, este de a fi la rândul nostru o elită”, a spus Crin Antonescu, care le-a urat "La mulţi ani!" liberalilor. 

UPDATE 19.00 Preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat, în faţa Operei Naţionale, de liberalii Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Crin Antonescu şi Gigel Ştirbu. 

Potrivit unui comunicat al PNL, Iohannis va lua parte la Concertul Aniversar “PNL – 140 de ani de viziune, onoare şi patriotism”, care va avea loc la Opera Română. Preşedintele va susţine un discurs în cadrul evenimentului, după ce îi va fi oferită distincţia. La eveniment vor mai lua parte copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, dar şi preşedintele de onoare al liberalilor, Mircea Ionescu Quintus. 

Liberalii organizează în această săptămână mai multe evenimente dedicate împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea partidului, evenimente programate pe tot parcursul săptămânii.

“Pe 24 mai 2015 se împlinesc 140 de ani de la înfiinţarea PNL, primul partid politic din România. Istoria PNL se împleteşte, de-a lungul celor 140 de ani, cu istoria modernă a României. PNL a dat ţării oameni de stat, cărturari, economişti, gânditori care şi-au adus în mod decisiv aportul la dezvoltarea economică şi socială a ţării. Pentru a marca această aniversare, PNL organizează o serie de evenimente, în perioada 19-24 mai, sub denumirea generică Săptămâna Liberală”, se precizează într-un comunicat de presă al PNL. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite