UPDATE Iohannis le-a adresat o scrisoare lui  Zgonea şi Tăriceanu, după întâlnirea de la Cotroceni. Preşedintele cere să vorbească în faţa Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, astăzi, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. La scurt timp după întâlnire, Administraţia Prezidenţială a publicat o scrisoare semnată de preşedinte şi adresată şefilor celor două Camere.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis le-a adresat o scrisoare celor doi şefi ai Camerelor şi le-a solicitat să îi permită să adreseze un mesaj în faţa Parlamentului, săptămâna viitoare.

„În conformitate cu prevederile Art. 88 din Constituţia României, republicată, doresc să adresez Parlamentului un mesaj. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 9 februarie 2015, ora 16.00“, se arată în scrisoare.

În ce priveşte conţinutul discuţiilor cu şefii celor două Camere, Administraţia Prezidenţială precizează, într-un comunicat, că, în cadrul discuţiilor, "Preşedintele României a subliniat nevoia de recredibilizare a Parlamentului în viaţa politică şi în conştiinţa cetăţenilor. Printre temele abordate s-au aflat condiţiile de exercitare a votului în străinătate, eventualitatea schimbării legii partidelor politice, finanţarea transparentă a partidelor politice şi a campaniilor electorale, modificarea legislaţiei electorale. Aceste teme vor fi detaliate pe parcursul noii sesiuni parlamentare şi în cadrul întâlnirilor periodice dintre Preşedinte şi şefii celor două Camere ale Parlamentului".

Întrebat, la Parlament, ce a discutat cu preşedintele Iohannis, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a răspuns că „a trecut în revistă chestiuni de actualitate politică“. „Ceea ce mă bucură, este că constat la preşedinte dorinţa de comunicare şi de colaborare interinstituţională, aşa cum este firesc, într-o ţară normală, cu instituţii solide şi care gândesc, totuşi, în perspectivă, ţinând cont de interesul cetăţeanului”, a mai spus Tăriceanu.

Întâlnirea de astăzi dintre Iohannis, Zgonea şi Tăriceanu a vizat priorităţile legislative ale noii sesiuni parlamentare. Săptămâna trecută, Iohannis a discutat şi cu reprezentanţii partidelor parlamentare. Pe agenda discuţiilor figurează noul Cod Electoral şi revizuirea Constituţiei.  

"Sesiunea parlamentară care începe astăzi ne oferă o şansă de a arăta cetăţenilor că am înţeles cu toţii mesajul celor care au votat în noiembrie 2014. Ţara nu este a noastră, a elitei politice, şi noi nu trebuie să monopolizăm instituţiile şi să le folosim în interesul nostru personal. Ţara este a cetăţenilor români şi instituţiile, Preşedinte, Parlament sau Guvern, trebuie să lucreze pentru ei. De aceea, azi, în prima zi a primei sesiuni parlamentare din acest an, îi primesc la Palatul Cotroceni pe preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului, domnii Valeriu Zgonea şi Cãlin Popescu Tãriceanu, pentru a stabili prioritãţile legislative ale urmãtoarelor sãptãmâni şi luni", a scris Iohannis, pe Facebook.

Parlamentul începe activitatea de astăzi, reunit în prima şedinţă de plen  după învestirea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte. Acum, grupul PSD-UNPR-PC se confruntă cu ameninţările din partea PNL, care intenţionează să trântească Guvernul Ponta prin moţiune de cenzură, dar şi cu tentativa lui Mircea Geoană de a forma un nou partid.

De altfel, Geoană a lansat Proiectul Social Democrat, alături de Marian Vanghelie şi de alţi opt aleşi PSD, cărora li s-au alăturat şi independenţi, dar şi un membru UNPR.

La rândul lor, liberalii, care au înscris săptămâna trecută PNL în Registrul Partidelor Politice, sunt decişi să îl înlăture pe Victor Ponta de la guvernare. Odată cu noile configuraţii politice, şefii Camerei Deputaţilor, respectiv Senatului sunt şi ei printre cei care şi-ar putea pierde funcţiile.

Citeşte şi: 

Parlamentarii se întorc la muncă. Ce provocări îi aşteaptă pe aleşi la început de sesiune

Parlamentarii încep luni, 2 februarie, o nouă sesiune legislativă. Aleşii au început deja negocierile pentru a forma o nouă majoritate, PNL se pregăteşte pentru o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, în timp ce PSD se confruntă cu plecări. În acelaşi timp, în Parlament se lucrează pentru adoptarea mai multor legi, dar şi pentru revizuirea Constituţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite