Presa străină: PSD va încerca să propună un premier mai „maleabil“, pentru „a ajuta să apere liderii partidului de acuzaţii de corupţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea a câştigat „bătălia“ cu Sorin Grindeanu. FOTO Inquam Photos
Liviu Dragnea a câştigat „bătălia“ cu Sorin Grindeanu. FOTO Inquam Photos

Presa internaţională a scris, după votarea moţiunii de cenzură din Parlamentul României, în urma căreia Guvernul Grindeanu a fost demis, că liderul PSD, Liviu Dragnea, va încerca să-i propună preşedintelui României un premier mai „maleabil” decât Sorin Grindeanu, scopul fiind acela de a-i apăra pe liderii partidului de acuzaţiile de corupţie.

Financial Times explică faptul că votul demonstrează „mâna de fier” cu care Dragnea îşi controlează parlamentarii şi citează mai mulţi analişti potrivit cărora liderul PSD va încerca să îl înlocuiască pe Grindeanu cu un personaj mai maleabil, „pentru a ajuta să apere liderii partidului de acuzaţii de corupţie”. „Dragnea va propune următorul premier, care va fi însărcinat cu implementarea reformelor judiciare controversate care îl vor achita pe el şi numeroşi politicieni PSD de acuzaţii de corupţie”, a explicat analistul Eurasia Group, James Sawyer.

Expertul a avertizat, însă, că victoria lui Dragnea va fi de scurtă durată şi va îngreuna alte reforme şi planurile de cheltuieli şi investiţii ale Guvernului. „Poziţia slabă a lui Dragnea în criza actuală îi va încuraja pe preşedintele Klaus Iohannis şi lideri din PSD să se opune agendei sale, ceea ce va prelungi actuala criză şi va continua să paralizeze reformele fiscale şi judiciare, investiţiile în infrastructură şi absorbţia fondurilor UE”, a subliniat el. 

„Observatorii spun că mulţi social-democraţi au fost nemulţumiţi de eşecul lui Grindeanu de a relaxa normele anticorupţie şi vor un premier nou, care să facă mai mult pentru a apăra înalţii oficiali ai partidului care se confruntă cu acuzaţii de corupţie, inclusiv liderul PSD Liviu Dragnea”, scrie Reuters, preluat de Washington Post şi Voice of America.

Centralizarea puterii şi tema luptei împotriva corupţiei

Agenţia precizează că Sorin Grindeanu a refuzat să demisioneze atunci când i s-a cerut acest lucru, acuzându-l pe Dragnea, „care controlează strict partidul, că încearcă să centralizeze toată puterea”.

Şi BBC News notează că, deşi Dragnea a criticat performanţa lui Grindeanu la Guvernare, acuzându-l că nu a reuşit să implementeze „cel mai ambiţios program după 1989”, unii analişti consideră că demiterea are mai mult de-a face cu relaxarea măsurilor menite să combată corupţia.

„Guvernul României a picat după o luptă pentru putere în partid”, este titlul articolului din New York Times despre moţiunea de cenzură. Jurnaliştii americani comentează că certurile interne din PSD, cel mai puternic partid politic românesc, ameninţă stabilitatea politică fragilă a ţării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite