Idee UDMR: preoţii să fie şi ofiţeri de stare civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căsătoriile civile ar putea fi oficiate şi în incinta bisericilor, de către preoţi, nu doar la primărie, de către ofiţerul stării civile sau de către primar, aşa cum se întâmplă acum. Preoţii salută o astfel de iniţiativă, promovată de parlamentarii UDMR.

Un grup de senatori şi deputaţi UDMR a iniţiat un proiect de lege care ar putea transforma preoţii în funcţionari publici, în speţă în ofiţeri de stare civilă. Mai exact, deputaţii vor ca personalul clerical al unui cult recunoscut de stat să poată lua locul ofiţerului de stare civilă, iar căsătoria civilă şi cea religioasă să se poată desfăşura într-un lăcaş de cult.

Conform legislaţiei în vigoare, în prezent, numai ofiţerii de stare civilă pot oficializa o căsătorie civilă. „Faţă de ceea ce se întâmplă în prezent, singura diferenţă va fi aceea că semnătura ofiţerului de stare civilă va fi înlocuită cu semnătura preotului. Iar preotului îi va lua doar 15 minute pentru a oficializa ceremonialul. Nu mai pun la socoteală faptul că viitorii soţi vor fi scutiţi de deplasarea la starea civilă pentru ceremonial“, a declarat, pentru „Adevărul“, deputatul UDMR Szabó Ödön, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, care invocă modelul aplicat deja în Slovacia şi în Germania.

APAR DOUĂ DOCUMENTE ÎN PLUS
Într-adevăr, legea va ajuta cuplurile să scape de un drum la starea civilă pentru a spune „Da“, dar nu simplifică şi procedura de întocmire a documentaţie necesare pentru mariaj. Potrivit noului proiect de lege, pe lângă analize şi buletine, pentru căsătoria civilă mai apar şi două documente în plus, eliberate de primărie. Este vorba de o adeverinţă, prin care se atestă îndeplinirea condiţiilor pentru încheierea căsătorie şi un aşa-numit act de căsătorie completat de ofiţerul de stare civilă. „La starea civilă se va întocmi documentaţia aferentă şi se va elibera un act care trebuie adus înapoi, în maximum trei zile, cu cinci semnături: a preotului, în calitate de ofiţer de stare civilă, a celor doi soţi şi a celor doi martori. Numai pe baza acestui document se va putea elibera certificatul de căsătorie. Deci nu am scos filtrul statului, aşa cum unii vor sări să acuze, deoarece se va avea în continuare o evidenţă a cetăţenilor căsătoriţi“, a explicat deputatul Szabó Ödön.

Practic, proiectul de lege oferă posibilitatea să se încheie în aceeaşi zi şi căsătoria civilă, şi cea religioasă. În acest moment, este obligatoriu ca ceremonia civilă să aibă loc înaintea cununiei religioase. Astfel, orice cuplu trebuie să meargă mai întâi la Primărie, apoi la biserică.

TĂNĂSESCU: „O RESPONSABILITATEÎN PLUS“

Preoţilor, de diferite culte, nu le displace ideea parlamentarilor UDMR, dar nici nu sunt încântaţi din cale-afară. „Propunerea legislativă este europeană şi ar putea fi bine-venită, pe fond, având avantajul că-i scuteşte pe miri de o deplasare la starea civilă pentru ceremonialul civil, acesta urmând să fie desfăşurat în cadrul lăcaşului de cult. Preotul devine ofiţer de stare civilă, ceea ce înseamnă, totuşi, o muncă şi o responsabilitate în plus“, a declarat, pentru „Adevărul“, preotul Eugen Tănăsescu.

Preotul atrage însă atenţia asupra pericolului care poate apărea în cazul în care tinerii căsătoriţi nu se întorc la starea civilă cu documentul semnat, indispensabil pentru eliberarea certificatului de căsătorie. „Există posibilitatea ca după ceremonialul civil şi religios de la biserică, totuşi, căsătoria civilă să nu fie încheiată: atunci când nu se returnează actul de căsătorie la starea civilă, pentru a se elibera certificatul de căsătorie. În acest caz, avem o situaţie anapoda: căsătoria civilă nu este încheiată,  dar s-a oficiat o cununie religioasă.Ceea ce, cel puţin în ortodoxie, este necanonic“, a identificat preotul Tănăsescu hiba noului proiect de lege.

Wolfgang Arvay, preot la Biserica Evanghelică C.A. Mediaş, a amintit că trecerea unui astfel de proiect de lege ar însemna revenirea la o stare de fapt care a existat în România până la sfârşitul secolului XIX. „Până în 1895, preoţii Bisericii noastre aveau această funcţie şi biroul parohial emitea certificatul de căsătorie, la fel cum emite azi certificatul de cununie. Abia atunci s-a înfiinţat, în Ungaria, şi deci şi în Transilvania, oficiul stării civile. Ar fi deci o revenire la tradiţia veche“, a conchis Wolfgang Arvay.

Cine sunt iniţiatorii

Printre iniţiatorii proiectului de lege se numără cinci deputaţi UDMR,  Antal István, ErdeiDolóczki István, Moldovan Iosif, Seres Dénes, Szabó Ödön, şi un deputat al minorităţilor naţionale, Merka Adrian-Miroslav. În acest moment proiectul se află depus la Senat, care este prima Cameră sesizată. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite