Gazoductul Iaşi-Ungheni, inaugurat de Ziua Independenţei Republicii Moldova. Ponta, întrebat dacă se teme de reacţia Rusiei: Mi-e frică doar de Dumnezeu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta, într-o vizită oficială în Republica Moldova. FOTO Adevărul Moldova
Premierul Victor Ponta, într-o vizită oficială în Republica Moldova. FOTO Adevărul Moldova

Premierul Victor Ponta şi omologul său moldovean, Iurie Leancă, au inaugurat astăzi gazoductul Iaşi-Ungheni, eveniment simbolic pentru Republica Moldova, care astăzi celebrează Ziua Independenţei.

Victor Ponta a publicat şi un mesaj, pe contul său de Facebook, cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova.

„Este pentru prima dată când Republica Moldova îşi aniversează independenţa ca stat asociat la Uniunea Europeană. Acum, viitorul Republicii Moldova este strâns legat de Europa şi ţara se poate bucura de identitatea europeană la care istoria, cultura şi valorile noastre comune îi dau dreptul. Întotdeauna am insistat să avem proiecte concrete la care să lucrăm împreună cu fraţii noştri de peste Prut. Unul dintre cele mai importante, în actualul context internaţional, este obiectivul independenţei energetice, iar construcţia gazoductului este un pas istoric în acest sens. Suntem pe drumul cel bun. La mulţi ani Republicii Moldova!“, a fost mesajul transmis de Victor Ponta.

Din delegaţia care s-a deplasat în Republica Moldova mai fac parte ministrul de Externe, Titus Corlăţean, vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea.

Premierul moldovean Iurie Leancă i-a mulţumit la ceremonia de inaugurare a gazoductului, omologului său de la Bucureşti, Victor Ponta.

Victor Ponta vizită Ungheni gazoduct

„ Iată că momentul culminant al acestei zile a sosit, lansarea gazoductului. Mă gândeam, când veneam încoace, că despre acest gazoduct am început să vorbim în 1998, dar abia când Ponta a preluat conducerea Executivului de la Bucureşti, am reuşit să trecem la declaraţii la acţiuni. Acest proiect este unul european şi fără concursul prietenilor de la Bucureşti şi al celor de la Bruxelles nu am fi reuşit să realizăm acest proiect!“, a spus Leancă.

„Aceste proiecte nu sunt orientate împotriva cuiva, ci sunt în beneficiul Republicii Moldova. Asta înseamnă că vom fi mai siguri că nimeni nu putea să ne creeze probleme, să ne ameninţe, dar vom avea o relaţie absolut normală. Vreau să mulţumesc echipei care a implementat acest proiect şi felicitări încă o dată!“, a completat el.

La rândul lui, premierul Victor Ponta a vorbit despre relaţiile apropiate dintre România şi Republica Moldova.

„Împreună suntem totdeauna mai puternici! Exact în urmă cu un an eram aici, împreună cu domnul Leancă, şi porneam proiectul gazoductului. Unii spuneau că au mai auzit despre gazoduct acum cinci ani, acum zece ani, nu o să se facă nimic. Vreau să mulţumesc Comisiei Europene şi să-l felicit pe Iurie Leancă, e un prim-ministru care în fiecare zi, în fiecare oră, dacă poate, ne spune ce mai trebuie făcut pentru locuitorii din Republica Moldova. Cred că prin inaugurarea de azi dăm un mesaj pentru toată lumea. Aş vrea să fim clari. Moldova şi România, ca să fie cu adevărat independente, au nevoie şi de energie. Împreună putem să fim cu adevărat independenţi“, a arătat Ponta.

Potrivit programului publicat pe site-ul Guvernului, vizita lui Ponta în Republica Moldova cuprinde o ceremonie de depunere de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare, participarea la ceremonia de donare a 15 automobile DUSTER către Guvernul Republicii Moldova, vizitarea unei grădiniţe aflate în construcţie, ceremonia de inaugurare a gazoductului, respectiv ceremonia de donare a unor autospeciale SMURD în oraşul Ungheni.

„E prima dată în istoria Moldovei când nu mai are doar un singur furnizor. Mai departe, Guvernul României şi Guvernul Moldovei lucrăm ca în doi ani de zile, şi la Chişinău să fie asigurat gazul. Ne temem de Dumnezeu, ne pierdem să nu ne pierdem libertatea şi independenţa şi o ţară cum e Republica Moldova e independentă şi când nimeni nu o poate şantaja. Am lucrat la un proiect strategic. Mai departe, România a investit şi investeşte foarte mult în explorările şi exploatările de noi resurse, ceea ce ne va permite să asigurăm consumul României şi Moldovei în totalitate“, a mai spus Ponta.

Material în curs de actualizare

Citeşte şi:

Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi inaugurat miercuri de premierii Ponta şi Leancă, de Ziua Independenţei Republicii Moldova. România va concura Gazprom

Premierul Victor Ponta şi omologul său din Republica Moldova vor inaugura miercuri gazoductul Iaşi-Ungheni, în cadrul unei vizite oficiale pe care primul ministr al României o va face în Republica Moldova.

Gazul românesc va trece Prutul în data de 27 august, ziua independenţei Republicii Moldova. Conducta Iaşi-Ungheni trebuia să fie gata în decembrie

Republica Moldova este convinsă că, cel mai târziu la 27 august, va beneficia, prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni, de gaze din România, la tarife mult mai bune, care să îi arate ce înseamnă diversitate şi siguranţă energetică, a afirmat premierul moldovean, Iurie Leancă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite