FOTO Cadouri din partea României de Ziua Independenţei Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul României Victor Ponta, aflat într-o vizită în Republica Moldova, a anunţat că Guvernul de la Bucureşti face o donaţie Muzeului Naţional de Artă, în valoare de un milion de euro pentru lucrările de restaurare a muzeului. De asemenea, oficialul român a donat 15 maşini pentru Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, cinci ambulanţe pentru SMURD şi un lot de 25.000 de cărţi pentru bibliotecile din ţară.

După mai bine de zece ani de la începutul lucrărilor de restaurare, Muzeul Naţional de Artă din Chişinău va fi, în sfârşit, reparat şi asta graţie donaţiei pe care a anunţată şeful Guvernului de la Bucureşti Victor Ponta.

„Sprijinul pentru cultură, pe ambele părţi ale Prutului, este esenţial pentru păstrarea identităţii naţionale şi educarea noilor generaţii. Orice leu cheltuit pentru cultură, românesc sau moldovenesc, este un leu bine investit. Sper ca acest suport să contribuie la redeschiderea acestui muzeu, astfel încât operele de artă să fie expuse din nou publicului larg”, a declarat prim-ministrul României, după anunţul de a dona un milion de euro pentru restaurarea fostului gimnaziu de fete, fondat de Principesa Natalia Dadiani.

„Cultura a fost întotdeauna afectată pe perioada tranziţiei. Pe acest motiv, sprijinul oferit în finisarea lucrărilor acestei bijuterii din inima Chişinăului, este foarte important pentru noi. Sunt convins că acest muzeu va deveni o instituţie unde vor veni copiii, tinerii, oaspeţii noştri, pentru a vedea tot ce este mai frumos”, a spus, la rândul său, premierul moldovean Iurie Leancă, care a mulţumit autorităţilor române pentru susţinere.

Victor Ponta a venit la Chişinău şi cu un lot de 25.000 de cărţi în limba română, care vor ajunge în bibliotecile din Republica Moldova.

donatie carte biblioteci moldova victor ponta iurie leanca

Totodată, Victor Ponta a transmis astăzi primele 15 din cele 50 de automobile Dacia Duster, pe care România le donează Guvernului Republicii Moldova. Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, beneficiarii celor 15 automobile sunt instituţii de administraţie publică şi din sfera socială din diferite localităţi ale Moldovei.

Astfel, de automobile noi de serviciu vor beneficia Spitalul raional Stefan-Voda, Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţii Exceptionale din Făleşti, institutiile sociale pentru persoane adulte cu dizabilitati psihosociale din satul Cocieri, Dubăsari, centrul de plasament din oraşul Bălţi, satul Bădiceni, raionul Soroca, şi satul Brânzeni, raionul Edinet. Şi Rezervatia cultural-naturală Orheiul-Vechi a primit în dotare o maşină din această donaţie.

donatie masini moldova victor ponta iurie leanca

De asemenea, Guvernul român a donat cinci ambulanţe noi, dotate cu echipamentul necesar efectuării misiunilor, centrului-pilot SMURD din oraşul Bălţi. Autospecialele sunt unice de acest fel din dotarea serviciilor de urgenţă din Republica Moldova şi vor fi utilizate de către paramedicii din cadrul Unităţilor de Salvatori şi Pompieri, în comun cu medicii şi asistenţii din cadrul Ministerului Sănătăţii.

„Această dotare, cu un număr de cinci ambulanţe către Republica Moldova, va fi o bază de pornire pentru acest modul experimental. Ne mândrim foarte mult cu SMURD-ul din România, care salvează zilnic vieţi omeneşti. Vrem şi în Republica Moldova să fie aşa. Sperăm că experienţa noastră va ajuta şi Republica Moldova“, a menţionat Victor Ponta.

La Bălţi va fi deschis primul centru SMURD din Moldova, care va oferi servicii medicale de urgenţă în cadrul operaţiunilor transfrontaliere. România va ajuta la dezvoltarea componentei medicale şi paramedicale a serviciului din Republica Moldova, la formare a personalului şi asigurarea logisticii necesare.

ambulante smurd moldova victor ponta

Cei doi premieri au mers împreună şi în comuna Marinici, raionul Nisporeni, pentru a vedea cum decurg lucrările de renovare a grădiniţei din localitate. Lucrările vor costa circa 13 milioane de lei moldoveneşti, dintre care 9,5 milioane sunt contribuţia României. „Mulţumesc din tot sufletul cetăţenilor de peste Prut pentru acest sprijin dezinteresat şi vă dau asigurări că peste un an de zile veţi intra în noua grădiniţă”, a menţionat Iurie Leancă.

În această primăvară, Guvernul de la Bucureşti  a oferit 20 de milioane de euro pentru modernizarea instituţiilor preşcolare din Republica Moldova. Suma va fi investită în 859 de instituţii, dintre care 130 vor primi bunuri, iar celelalte vor fi reparate. Banii vor fi folosiţi pentru dotarea cu mobilier a grădiniţelor, reparaţia clădirilor şi a acoperişurilor, schimbarea uşilor şi geamurilor, amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, lucrări de pavaj, reparaţii sau construcţii ale sistemelor de termoficare, canalizare şi aprovizionare cu apă.

image

Ultima, dar cea mai importantă acţiune comună susţinută de premierii celor două state româneşti, a fost inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite