Portret. Cătălin Rădulescu, medicul cu mitralieră din PSD. Revoluţionarul certat cu partidul, presa, legea şi limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Rădulescu a fost alături de PSD încă de pe vremea FSN-ului, prinzând în 1990 un loc de deputat în primul Parlament de după Revoluţie în postura de cel mai tânăr deputat român (27 de ani). 20 de ani de afaceri cu fabrici de detergenţi şi o condamnare cu suspendare mai târziu, acesta prinde alte două mandate de deputat, pentru ca mai apoi, în 2017, să-i ameninţe pe protestatarii din Capitală că iese după ei cu mitraliera de la Revoluţie.

Povestea lui Cătălin Rădulescu începe încă de la Revoluţie, când era student la Medicină în Timişoara. Atunci, potrivit acestuia, a luat o armă şi a tras înspre „terorişti”. „Cum să nu trag? Trăgeam şi eu, aşa, la întâmplare...”, declara acesta într-un interviu pentru Adevărul.

Astfel, deputatul s-a ales cu un certificat de „luptător remarcat pentru fapte deosebite” în 1996. Faptele sale eroice au fost contestate ulterior de Corneliu Vaida, primul purtător de cuvânt al Armatei şi al revoluţionarilor din decembrie 1989. Acesta explică că niciun revoluţionar din Timişoara nu-l cunoaşte pe Rădulescu. De altfel, recorder.ro scrie cum dosarul de revoluţionar al lui Cătălin Rădulescu este plin de declaraţii care se bat cap în cap şi niciun alt participant la evenimentele din 1989 nu a confirmat faptele care apar în cele două declaraţii ale lui Rădulescu.

Parcursul politic

Faptele sale de la Revoluţia i-au adus lui Rădulescu şi un loc de deputat în primul Parlament de după Revoluţie. An an mai târziu acesta se înscrie în FSN, iar mai apoi, în momentul rupturii dintre Iliescu şi Roman acesta decide să meargă alături de PD. În 1996 Rădulescu schimbă tabăra şi se alătură PSD, unde activează ca simplu membru până în 2012, fiind preocupat în timpul acesta cu afacerile sale: a avut o fabrică de detergenţi, fabrică de cafea, hoteluri la Mamaia, firmă de construcţii în Piteşti ş.a.

În 2012 acesta revine în politica mare şi prinde un loc de deputat PSD de Argeş. Funcţia îi aduce însă şi probleme penale. În decembrie 2016, deputatul era condamnat definitiv de instanţa supremă, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Cătălin Rădulescu a fost trimis în judecată în aprilie 2014, de procurorii DNA, care l-au acuzat că, în perioada ianuarie 2013 - februarie 2014, s-a ocupat şi de administrarea şi controlul societăţii comerciale SC Concordia Con Strade, activitate incompatibilă cu funcţia de deputat. Procurorii l-au mai acuzat pe deputatul PSD că, la 27 august 2013, în cadrul unei întâlniri cu un manager de proiect, privind construirea unei parcări pentru un supermarket din Piteşti, i-a promis acestuia 10.000 lei. În schimbul banilor, funcţionarul trebuia să semneze procesul verbal de recepţie, fără reducerea devizului cu suma de 50.000 de lei pentru lucrările prost executate.

La doar câteva zile de la condamnarea cu suspendare, el a candidat pe listele PSD şi a fost ales pentru încă un mandat.
 

FOTO Inquam Photos

Catalin Radulescu FOTO Inquam Photos

Deputatul AKM

Numele lui Cătălin Rădulescu a început să fie din ce în ce mai recunoscut de la începutul lui 2017, acesta remarcându-se în mai multe rânduri. Prima oară, acesta a părăsit plenul reunit al Parlamentului la discursul lui Klaus Iohannis şi a spus că preşedintele ar face bine „să se ducă în ţara lui, Germania”. Mai apoi, acesta a organizat la Piteşti un miting PSD împotriva DNA, în aceeaşi perioadă cu protestele masive din Piaţa Victoriei şi din ţară pentru Justiţie.

În luna martie a aceluiaşi an, acesta declara într-un interviu pentru Adevărul că protestatarii din Piaţa Victoriei din Capitală „stau acolo ca proştii” şi că şi-ar folosi mitraliera AKM, păstrată de la Revoluţie, pentru a-i împuşca. De altfel, acesta i-a ameninţat de mai multe ori pe protestatari, afirmând la un moment dat că „venim un milion şi vă călcăm în picioare”. 

„Azi aţi călcat linia roşie. Aţi mutilat o femeie. Câţi aţi fost 20.000, 40.000 , 50.000? Nu ne provocaţi că venim 1 milion şi vă călcăm în picioare. Opriţi-vă şi lăsaţi ţara în pace, lăsaţi poporul ăsta să trăiască, lăsaţi românii să decidă prin vot. Voi ordinarilor din statul paralel , renuntaţi şi plecaţi, luaţi laba de pe democraţie, ati făcut destul rău în ultimii 10 ani, aţi distrus vieţi, familii a sute de mii de români”, scria deputatul pe Facebook.

Jigniri la adresa jurnaliştilor 

De-a lungul carierei politice, Cătălin Rădulescu s-a mai făcut remarcat şi prin jignirile aduse la adresa atât a jurnaliştilor cât şi a fanilor acestuia de pe Facebook. În decembrie 2016, la nici 24 de ore după ce fusese reales pentru un nou mandat de deputat, acesta a avut o ieşire grobiană la adresa unei jurnaliste: „Te-a făcut mă-ta proastă! Eşti o incultă”. Câteva luni înainte de asta, Rădulescu posta pe Facebook un mesaj jignitor la adresa unui jurnalist din Argeş, care făcea referire la greşelile sale gramaticale.

„Jegurile şi Securiştii se uită la Greşelile Gramaticale care apar uneori din cauza neatenţiei şi stării în care eşti. Nu dau doi bani pe aceste jeguri, sunteţi zero pentru mine, jurnalişti de doi bani, nu vă datorez nimic, voi îmi datoraţi mie pentru că puteţi scrie şi vorbi liber pentru că mi-am riscat eu viaţa la Revoluţie pentru voi jegurilor”, îi transmitea deputatul jurnalistului într-un mesaj privat.

FOTO Cătălin Rădulescu / Facebook 

Imagine indisponibilă

Ruptura de PSD

În interiorul PSD Cătălin Rădulescu a fost un membru devotat taberei Dragnea şi nu se ferea să-şi atace colegii de partid. Într-unul din CEx-urile PSD acesta îl numea pe Robert Negoiţă „un băieţaş care a terminat liceul la 30 de ani”, iar de Paul Stănescu spunea că este „un tractorist care a ajuns vicepremier”. După ce Liviu Dragnea acesta a ajuns după gratii în mai anul trecut, Rădulescu şi-a intensificat atacurile asupra tuturor celor s-au dezis de vehiul lider. Imediat după rezultatul dezastruos obţinut de PSD la europarlamentare, deputatul publica pe Facebook o scrisoare în care i-a criticat pe toţi liderii partidului.

„Aţi încercat să faceţi din Liviu Dragnea singurul vinovat pentru scorul obţinut la alegerile europarlamentare, repezindu-vă să ocupaţi funcţii în partid , exact aceiaşi care aţi condus alături de el acest partid; unde eraţi când se luau decizii în CEx ? (...) Păi tu, Oprişane, nu erai? Tu, Zetea, care acum ai devenit un mare critic al modificărilor codurilor penale şi ale legilor justiţiei, nu erai tu oratorul principal care susţineai tot în CEx ? Tu, obraznicule de Negoiţă, îţi aminteşti cum la unul din CEx-uri spuneai cât de mult îl îndrăgeşti tu pe Dragnea, când Mutu, ironic, a spus ca dacă tu îl îndrăgeşti, el îl adoră?”, nota acesta.

Ruptura completă de partid a avut loc lunea trecută, când acesta nu a fost prezent la dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban. Deşi Rădulescu a motivat că a fost la spital pentru că „am tuşit sânge”, liderul PSD Marcel Ciolacu nu i-a dat crezare, iar marţi, în CEX-ul partidului, l-a dat afară.

Medicul Cătălin Rădulescu: Masca e o prostie

Odată cu epidemia de coronavirus în România, Cătălin Rădulescu a avut mai multe ieşiri în presă în care a ţinut să menţioneze de fiecare dată că este de profesie medic. Cu toate astea, acesta a avut mai multe declaraţii halucinante. În luna mai, deputatul AKM susţinea că prin termoscanare „se accesează toate datele personale”.

Două luni mai târziu, Cătălin Rădulescu era amendat pe motiv că intrase într-o benzinărie fără mască şi îi jignise pe poliţişti. Într-o intervenţie la Digi24, acesta explica că nu crede nici în mască şi nici în existenţa asimptomaticilor.

„Nu există aşa ceva. Nu cred. Nu, nu cred. Nu am învăţat că există boli fără simptom. Vă spun ca medic că eu nu cred că omul ăla nu are simptom. Nu cred că există vreo boală în lumea asta care nu are simptom. Nu mă puteţi obliga să fac o facultate să învăţ o prostie. Orice boală are simptom. Dacă tuşeşti şi nu vrei să te duci să te consulţi e problema ta. Eu nu pot să accept vreodată ca un român care e sănătos să poarte mască. Masca e o prostie. Asta e părerea mea. Sunt alţi câteva sute de mii, milioane de oameni care spun ce spun eu. La final se va vedea cine are dreptate”, relata acesta. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite