Ponta l-a asigurat pe Biden că i-a convins pe români pe tema gazelor de şist: „Chevron e mai bine decât Gazprom“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Joe Biden Foto: gov.ro
Victor Ponta şi Joe Biden Foto: gov.ro

Premierul Victor Ponta a declarat că una dintre temele de discuţie cu vicepreşedintele SUA a fost legată de gazele de şist. Ponta i-a relatat lui Biden cum a reuşit să îi convingă, până la urmă, pe majoritatea românilor vizavi de importanţa acestor gaze, şi anume spunându-le că „Chevron întotdeauna e mai bine decât Gazprom“.

"Sigur că am discutat despre gaze de şist. E foarte clar că Statele Unite încurajează acest tip de exploatare, ei au deja o producţie importantă, cu respectarea tuturor normelor de protecţie a mediului, iar România poate învăţa din lucrurile bune, dar şi din greşelile care s-au petrecut acolo apropos de protecţia mediului", a spus Ponta, la România TV.

El a arătat că, din punct de vedere strategic, capacitatea României de a avea propria producţie de gaze naturale care să acopere necesarul naţional, dar şi al Republicii Moldova este extrem de importantă.

"I-am spus vicepreşedintelui Biden cum am reuşit, până la urmă, să-i conving pe cei mai mulţi cu care am discutat în România: Chevron întotdeauna e mai bine decât Gazprom", a adăugat Ponta.

Statele Unite ale Americii sunt gata să acorde României ajutorul necesar pentru a-şi asigura independenţa energetică şi a acoperi resursele care în prezent depind de Rusia, a declarat vicepreşedintele SUA, Joe Biden, după discuţia cu premierul Victor Ponta.

Prin extinderea producţiei de gaze naturale, a arătat oficialul american, România poate deveni un furnizor alternativ pentru vecinii săi, iar, prin extinderea reţelei de conducte, România poate deveni parte a soluţiei energetice pentru Republica Moldova Moldova, o ţară care se bazează în prezent aproape în întregime pe energia rusească.


Citeşte şi:

Rusia avertizează: Gazul de şist livrat Europei de Statele Unite va fi de două ori mai scump decât cel rusesc

Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a afirmat luni că gazul care ar putea fi vândut Europei de către Statele Unite va fi de aproape doua ori mai scump decat cel furnizat de Rusia, informează AFP.

VIDEO Dezbatere pro şi contra gazelor de şist: Nu ar mai trebui să subvenţionăm industria prin gaze ieftine pentru că ne subminează independenţa energetică

România nu ar mai trebui să subvenţioneze o serie de industrii care fac profit din preţul redus la gaze, precum combinatele de îngrăşăminte chimice ale lui Ioan Niculae şi centrala pe gaze naturale a Petrom de la Brazi, a declarat, la Adevărul Live, Nicuşor Dan, activist împotriva fracturării hidraulice.

Ponta, despre gazele de şist: Dacă nu avem gaze din producţia internă, le luăm din Rusia?

În contextul protestelor care au avut loc ieri în mai multe judeţe din ţară, premierul Victor Ponta a afirmat luni că gazele de şist reprezintă un subiect care trebuie discutat serios, precizând că, dacă nu există gaze din producţia internă, atunci alternativa este cumpărarea acestora din Rusia.

Gazele de şist – Înger sau Demon? Proteste în 60 de oraşe, în timp ce Rusia ameninţă Europa cu gazele naturale

În timp ce românii s-au mobilizat şi protestează, la sfârşitul acestei săptămâni, faţă de ameninţarea gazelor de şist, restul Europei, dar şi Statele Unite privesc cu jind către aceleaşi resurse, care le-ar permite să demoleze hegemonia gazului rusesc.

George Maior, despre gazele de şist: E o greşeală să închizi ochii atunci când ai asemenea resurse

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a vorbit, într-un interviu acordat revistei „Sinteze“, coordonată de sociologul Vasile Dâncu, despre protestele la adresa exploatării gazelor de şist şi a subliniat că, deşi nu este „un fan“ al acestor resurse, ar trebui ca statul să informeze cetăţenii cu privire la avantajele şi dezavantajele acestor tehnologii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite