PNL atacă guvernarea cu tandemul Crin-Klaus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare, liberalii încearcă să mai câştige din terenul pierdut în faţa PSD folosind cartea Klaus Iohannis. Neamţul a fost lansat oficial ca viitor premier, odată cu lansarea programului „Economia liberală – Prin noi înşine“, lozincă inspirată din perioada Brătienilor.

Tandemul Crin Antonescu – preşedinte, Klaus Iohannis – premier a fost oficializat, vineri, odată cu lansarea programului „Economia liberală – Prin noi înşine“, menit să fie o alternativă la programul de guvernare al echipei formate din PSD, UNPR şi PC.  Invitat vineri la emisiunea „Adevărul Live“, Iohannis a vorbit, înainte de eveniment, despre direcţiile de acţiune ale PNL, aşa cum sunt croite în programul economic, dar şi despre susţinerea pe care i-o acordă liderului liberal Crin Antonescu, în perspectiva alegerilor prezidenţiale.

Deşi este liberalul cel mai bine cotat în sondaje, Iohannis a subliniat că nu îşi doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale,  însă a insistat că va folosi capitalul personal de imagine pentru a-l sprijini pe Antonescu în cursa pentru Cotroceni. În context, el a  arătat că ar accepta desemnarea ca premier, în cazul în care, după prezidenţiale, va avea loc o reconfigurare a scenei politice. „Putem să credem că, şi după aceste alegeri prezidenţiale, s-ar putea să aibă loc schimbări de opţiune în scena politică. Pentru PNL e important să ştie ce se întâmplă dacă Antonescu devine preşedinte. Cred că e bine să fim pregătiţi dacă se întâmplă o reaşezare după prezidenţiale, pentru cazul în care reuşim să adunăm suficiente voturi pentru un nou guvern“, a explicat Iohannis conceptul care a stat la baza evenimentului, dar a precizat că formula aleasă nu va include şi formarea unui guvern din umbră.

De altfel, nici programul în sine nu este suficient de elaborat la ora actuală, a admis Iohannis, care a sugerat că momentul lansării a fost ales astfel încât proiectul să fie inclus în campania pentru alegerile europarlamentare.

Ce promite PNL

Întrebat care sunt ţintele fixate de liberali în viziunea pe care au ales să o împărtăşească electoratului, Iohannis a răspuns, la „Adevărul Live“, că PNL va milita pentru reindustrializarea ţării, dar şi pentru o politică fiscală stabilă. Mai multe detalii a oferit ulterior, în cursul evenimentului de lansare, unde s-a vorbit despre renunţarea la un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, scăderea TVA de la 24% la 16%, dar şi despre plafonarea unor impozite şi taxe.

„Măsurile liberale incluse în Programul USL nu au fost aplicate aşa cum a susţinut PNL, nu au produs efectele scontate. PNL este dator să propună societăţii româneşti un program economic propriu, coerent, cu soluţii liberale“, au expus liberalii motivele care au stat la baza proiectului. Obiectivul programului? „O consolidare a rezultatelor macroeconomice de până în prezent, dar şi asigurarea dezvoltării României fără FMI“.

Altfel spus, PNL vrea să pregătească terenul pentru renunţarea la acordul cu FMI, care se va încheia în 2015, şi care în prezent nu produce efecte, întrucât România nu mai utilizează banii Fondului încă din 2010. România trebuia să atragă ultima tranşă de bani de la instituţia internaţională în primul trimestru al anului 2011, dar nu a mai fost nevoie. De altfel, obiectivul liberalilor este unul tangibil, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, acordul cu FMI a servit doar ca ancoră pentru o economie care era lipsită de credibilitate în ochii investitorilor, dar care a înregistrat o creştere în 2013, respectiv în 2014.  Printre cei care au lucrat la elaborarea programului economic al PNL au fost Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii, Lucian Isar, fost ministru delegat pentru mediul de afaceri în Guvernul Ponta, şi Cosmin Marinescu, fost consilier al lui Daniel Chiţoiu.

Iohannis nu crede în proiectul unionist

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a abordat, pentru prima dată, vineri, în emisiunea „Adevărul Live“, o serie de teme sensibile din politica externă. În ce priveşte o posibilă unire a României cu Republica Moldova, proiect despre care preşedintele Traian Băsescu a spus că ar trebui să fie un obiectiv naţional, Iohannis a avut o poziţie nuanţată, dar a insistat că doreşte un parteneriat pe picior de egalitate cu moldovenii. „Nu cred că trebuie să fie un obiectiv naţional“, a spus el, direct.

Deşi a admis că România doreşte apropierea de Republica Moldova, el a opinat că ţara noastră nu poate impune un asemenea pas.  „Nu putem să pornim de la abordarea că, dacă sunt unii mai mici ca noi, putem să ne impunem punctul de vedere. Istoriile României şi ale Moldovei au evoluat diferit. Trebuie să fim conştienţi de asta, de faptul că mixul etnic din Moldova nu mai e cel din anii ‘40. E altceva. Trebuie să-i vedem cum sunt ei astăzi, nu cum au fost acum 60 de ani“, a mai spus prim-vicepreşedintele PNL.

Întrebat, în context, cum vede poziţia României în conflictul mocnit dintre Federaţia Rusă şi Occident, liderul liberal a pledat pentru dialog. „Calea catastrofală este izolarea definitivă a Rusiei. Asta nu înseamnă că trebuie să dăm înapoi, nici să tolerăm anexări de teritorii. Cred că trebuie, împreună cu ruşii, să vedem cum resetăm jocul“, a conchis Iohannis.

PNL, în febra fuziunilor

În plină campanie pentru alegerile europarlamentare, liberalii au adus forţe proaspete în partid. Mai precis, au fuzionat cu Partidul Popular condus de Costel Caraş, devenit acum vicepreşedinte PNL, dar şi cu filiala PC Sector 3, ca o lovitură de imagine pentru foştii lor partenere, Dan Voiculescu şi Daniel Constantin, aflaţi acum în alianţă cu PSD.  Astfel, după reuniunea de vineri a forurilor de conducere PNL, Caraş şi Antonescu au susţinut o conferinţă de presă în care au anunţat mutarea. Caraş a devenit cunoscut în 2013, în scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină, când a vărsat mii de litri de lapte pe un câmp, în semn de protest la adresa Guvernului.

Tot vineri, Crin Antonescu a anunţat că întreaga organizaţie PC Sector 3 s-a alăturat PNL, după ce fostul lider al filialei, Virgil Drăcea, a criticat modul în care Daniel Constantin conduce partidul. „PC a devenit captiv anturajului lui Daniel Constantin. Chiar şi Dan Voiculescu i-a atras atenţia să aibă grijă de filiale. Am decis să părăsesc această grupare de intrerese din jurul lui Daniel Constantin. Eu sunt antreprenor, om de dreapta, iar PNL e singurul partid care reprezintă cu adevărat dreapta“, a motivat Drăcea. Coordonatorul PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu, susţine că trecerea filialei PC Sector 3 la formaţiunea liberală nu înseamnă traseism politic, ci „un gest absolut firesc şi normal, este un gest consolidat de acţiuni comune, de crezuri comune şi mai ales de relaţii create între oameni“.


Citeşte şi:

Liberalii lansează astăzi tandemul Antonescu-preşedinte, Iohannis - premier. Iohannis: Ne pregătim să guvernăm ţara

Conducerea PNL s-a reunit astăzi, la Parlament, în două şedinţe ale conducerii partidului. Cele două întruniri au fost urmate de lansarea, de către liberali, a unui program economic care pregăteşte formaţiunea în eventualitatea în care va fi din nou cooptată la guvernare.

Iohannis, Adevărul Live: „USL trăieşte” e o încercare perfidă de a prinde într-o capcană cu mesaj fals alegătorii

Klaus Iohannis a vorbit vineri, la Adevărul Live, despre evoluţia campaniei pentru europene, dar şi despre conflictele cu PSD şi a subliniat că mesajele transmise de social-democraţi cu privire la alianţa USL sunt menite să înşele electoratul. Cu acest prilej, el a punctat că refacerea USL este imposibilă, dar a subliniat că PNL pregăteşte un program pentru eventualitatea în care va fi cooptat într-un nou guvern, după alegerile prezidenţiale.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite