Platforme de berărie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Orice asociere a d-lui Traian Băsescu cu dl. Aurelian Pavelescu îi va fi nocivă fostului preşedinte al ţării”
„Orice asociere a d-lui Traian Băsescu cu dl. Aurelian Pavelescu îi va fi nocivă fostului preşedinte al ţării”

Duminică, 21 decembrie 2014, după ce şi-a încheiat cel de-al doilea mandat constituţional şi a părăsit Palatul Cotroceni, dl.Traian Băsescu şi-a luat consoarta de braţ şi a mers la o berărie unde s-a întâlnit cu cei mai semnificativi membri ai formaţiunii politice create de el şi pentru el, Partidul Mişcarea Populară.

Pemepiştii ce nu au fost socotiţi calificaţi pentru a bea bere şi a mânca mici cot la cot cu fostul preşedinte au primit şi dus la îndeplinire sarcini cu caracter administrativ-gospodăresc. Adică au întins covorul pe care urma să calce a doua zi dl. Băsescu în drumul  spre biroul ce îi fusese pregătit cu mult fast şi încă  cu şi mai multă tragere de inimă în sediul respectivului partid. Un loc de unde ar fi urmat să înceapă noul drum al fostului şef al Statului nu doar spre cel mai înalt post din partid, ci şi spre noi şi nu tocmai în secret visate dregătorii guvernamentale.

Atâta doar că dl. Băsescu e o fire capricioasă şi schimbătoare. Una promite azi şi alta face mâine. Aşa că domnia sa nu a ajuns nici astăzi în biroul de la PMP şi, din câte se pare, agapa de bun venit din 21 decembrie a fost mai degrabă o masă de adio. Dacă nu cumva chiar parastasul simbolic al partidului ce se pregăteşte zilele acestea de primul său congres.  Congres care se anunţă a fi o întâlnire eşuată la care singura constatare validă va fi aceea că nimeni nu vrea să concureze la preşedinţia formaţiunii. Semn clar că PMP şi-a trăit traiul şi şi-a mâncat mălaiul. Deşi nu sunt foarte sigur dacă din ianuarie 2014 şi până azi pentru PMP nu a fost cumva mai important mălaiul decât traiul. Căci dincolo de zbaterile televizate ale fostului supleant Eugen Tomac şi ale preşedintei în exerciţiu Elena Udrea, dincolo de de excluderile decise de domnia-sa şi de demisiile provocate de inabilităţile sale politico-organizatorice, de voluntarismele şi de tupeul ei cocoşesc, mie cel puţin mi-a fost imposibil să observ vreun semn de viaţă politică reală în manifestările publice ale aşa-zisului “partid prezidenţial”.

La sfârşitul săptămânii trecute, dl. Aurelian Pavelescu, preşedinte de televizor şi de B1tv al PNŢCD, altminteri avocat fără procese precum Stănică Raţiu, devenit înfocat susţinător al d-lui Traian Băsescu după ce acesta l-a copleşit cu jigniri spre a-l supune mai încolo unui proces de reevaluare şi reabilitare, a făcut un anunţ surpriză. Pe care până la ora la care scriu dl. Băsescu nu l-a comentat în nici un fel, dar a cărui veridicitate a fost pusă la îndoială de doamna Elena Udrea. O doamnă despre care ieri seara dl. Ion Cristoiu ne-a informat că nu le mai ştie chiar pe toate. Potrivit d-lui Pavelescu, fostul preşedinte ar urma să conducă o platformă de dreapta în care s-ar regăsi PMP, PNŢCD şi interesele agricultorilor. Totul după modelul graţie căruia a izbutit în anii ‘90 coagularea formaţiunilor politice de dreapta regretatul Corneliu Coposu.

Câteva observaţii mi se par necesare. Mai întâi că orice alăturare a numelui lui Corneliu Coposu şi orice comparaţie cu ceea ce a realizat Seniorul cu numele şi cu realizările lui Traian Băsescu sunt cel puţin nepotrivite. Pentru simplul motiv că, îndată după ce Convenţia Democratică a ajuns la guvernare alături de Partidul Democrat din care făcea parte în 1996 dl. Băsescu, viitorul preşedinte al României a fost principalul agent de care s-a slujit formaţiunea condusă pe atunci de dl. Petre Roman pentru a destructura CDR şi a compromite PNŢCD. Un partid care, cu începere din ianuarie 1990, a revenit în prim-planul politicii româneşti în totalitate graţie eforturilor lui Corneliu Coposu. Omul ce şi-a consacrat existenţa şi şi-a riscat şi după 1964, şi după 1989 viaţa în vederea punerii în practică a testamentului politic al lui Iuliu Maniu. Care cu puţin timp înaintea morţii i-a cerut fostului său secretar să nu lase partidul să dispară. Dl. Coposu şi-a îndeplinit făgăduiala, dl. Băsescu i-a spulberat înfăptuirea.

În al doilea rând fiindcă discursul pro Traian Băsescu al d-lui Aurelian Pavelescu i-a asigurat celui pe care majoritatea ţărăniştilor autentici nu îl recunosc drept preşedinte al PNŢCD, socotindu-l un impostor politic şi nimic mai mult, o falsă şi fragilă legitimitate politică. Nu şi solvenţa fiindcă din câte se pare dl. Pavelescu, asaltat de creditori, a vândut cam cu cântec, sediul partidului. Dar, la urma urmei, cum ar putea fi socotit dl. Pavelescu şi partidul său, despre identitatea membrilor căruia nu ştim mai nimic, urmaşi legitimi ai Seniorului şi ai PNŢCD-lui readus la viaţă de Corneliu Coposu? Cum, câtă vreme surorilor lui Corneliu Coposu, doamnele Rodica şi Flavia Coposu, nu li s-a îngăduit să voteze la congresul în urma căruia a devenit preşedinte de partid dl. Aurelian Pavelescu?

În al treilea rând cred că orice asociere a d-lui Traian Băsescu cu dl. Aurelian Pavelescu îi va fi nocivă fostului preşedinte al ţării. Iar dacă platforma de dreapta despre care vorbea la sfârşitul săptămânii trecute dl. Pavelescu se va realiza e aproape sigur că ea nu va însemna decât încă un eşec pentru dl. Băsescu. Încă o dovadă că rolul său în viaţa politică a României s-a încheiat.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite