Planul lui Geoană de a recuceri PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană vrea să-l debarce pe Ponta din fruntea PSD
Mircea Geoană vrea să-l debarce pe Ponta din fruntea PSD

Chiar dacă este exclus din partid, Mircea Geoană încearcă să ajungă din nou preşedintele PSD, bazându-se pe aversiunea baronilor faţă de Victor Ponta în cazul în care Guvernul va fi trântit de moţiunea PNL

Senatorul Mircea Geoană lucrează la un plan prin care intenţionează să ajungă din nou în fruntea PSD, chiar dacă a fost dat afară din partid, la pachet cu Marian Vanghelie. „ PSD este într-o situaţie critică. Voi propune o platformă pentru congresul PSD şi voi aduna foarte mulţi colegi şi colege şi sunt convins că vom avea câştig de cauză. Vreau să ajungem în Congres, să fiu acolo şi fizic şi voi candida alături de alţi coleg “, a declarat Mircea Geoană pentru gandul.info. În acest moment, Mircea Geoană este exclus din partid, deci nu are voie să candideze, potrivit statutului PSD, pentru o funcţie de conducere. „Geoană a fost exclus de Comitetul Executiv şi rămâne bun exclus. Haideţi să nu ne mai pierdem timpul cu Geoană!“, a  îndemnat deputatul PSD Florin Iordache.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a explicat mai pe larg. „Geoană şi Vanghelie puteau contesta decizia de excludere la Consiliul de disciplină al partidului, însă nu au făcut-o, deci sunt excluşi. Chiar dacă Geoană a fost preşedinte al partidului, iar Vanghelie vicepreşedinte, excluderea lor nu mai trebuie validată de Congres. Iar prima condiţie pentru a candida la o funcţie în partid este că trebuie să fii membru. Geoană nu e, deci nu se poate“, a spus  Ioan Chelaru pentru „Adevărul“.

Un nou USL
Mircea Geoană nu a contestat excluderea sa în forurile partidului, dar a contestat-o public şi a insistat că va fi prezent la următorul Congres al PSD. Potrivit unor surse din anturajul lui Geoană, planul fostul preşedinte al PSD sună cam aşa: Vanghelie şi Geoană vor convinge în jur de 20 de parlamentari PSD să voteze alături de PNL moţiunea de cenzură împotriva lui Ponta, fără a forma însă un nou grup parlamentar. „Odată trântit Guvernul, oamenii lui Geoană vor cere organizarea rapidă a unui congres în PSD, pentru a alege o nouă conducere. Apoi, Geoană şi Vanghelie vor merge la Congres, mizând pe faptul că, deşi nu sunt membri de partid, nimeni nu riscă să-i ţină afară“, au declarat parlamentari din PSD pentru „Adevărul“.

Varianta a fost confirmată, în mare, chiar de Mircea Geoană. „Da, voi fi la Congres. Nu poţi să închizi uşa la 400.000  de membri de partid, Congresul este forul suprem, într-un congres se decide orice“, a susţinut Geoană, care intenţionează să ceară delegaţilor din toată ţară să voteze dacă sunt de acord cu excluderea sa ori ba. Geoană mizează pe faptul că va fi automat reprimit în partid şi, în acel moment, îşi va depune candidatura pentru funcţia de preşedinte, iar Vanghelie pentru funcţia de preşedinte executiv.

Planul lui Mircea Geoană trebuie să mai conţină un punct crucial: promisiunea către PSD că partidul va rămâne la guvernare. Iar Geaonă deja tatonează terenul şi îi propune preşedintelui Iohannis o alianţă PNL-PSD, practic un nou USL, dar fabricat după calapod german. „Moţiunea de cenzură, nu merge nimeni blând, sunt suficienţi să avem masă critică, dar eu nu vreau să fiu un nou Gabriel Oprea sau Tăriceanu. Eu nu mă duc cu soluţii mediocre, să fiu un petec la sacul mare al PNL. Ofer PSD o guvernare solidă alături de PNL până în 2020, dacă Preşedintele este dispus să facă o mare coaliţie de tip german“, a promis Geoană. Potrivit unor surse din PNL, Alina Gorghiu, liderul liberalilor, a purtat deja câteva discuţii cu Mircea Geoană despre viitoarea moţiune de cenzură, urmând că la următoarea întâlnire senatorul PSD să spună exact pe câte voturi se bazează.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite