Pericolul pândeşte în Parlament. Cum poate PSD să readucă la viaţă OUG 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională nu a judecat pe fond Ordonanţa de Urgenţă numărul 13, care a scos lumea în stradă, pe motiv că, între timp, Guvernul a abrogat-o. Decizia finală va aparţine Parlamentului, care poate respinge definitiv OUG nr. 13 sau o poate repune în vigoare. Deci mingea e înapoi în terenul PSD. Iată cum pot fi îngropate definitiv modificările toxice la legislaţia penală sau, dimpotrivă, cum pot fi reactivate

Curtea Constituţională (CCR) a declarat inadmisibilă sesizarea trimisă de Avocatul Poporului pe Ordonanţa de Urgenţă numărul 13 (OUG nr. 13), care a rescris legislaţia penală în favoarea infractorilor. „Ordonanţa nr. 13 nu mai există“, a motivat preşedintele CCR Valer Dorneanu, cu trimitere la faptul că, între timp, Guvernul a abrogat OUG nr. 13 prin OUG nr. 14.  Practic, Curtea a refuzat să spună dacă textul ordonanţei de urgenţă este sau nu constituţional, deşi, în trecut, au fost cazuri când CCR s-a pronunţat pe acte normative abrogate până să ajungă pe masa CCR pentru controlul de constituţionalitate. Valer Dorneanu a explicat că CCR s-a pronunţat  pe speţe abrogate numai în cazul în care a fost sesizată prin excepţie de neconstituţionalitate ridicată în timpul unui proces, nu cum s-a întâmplat în acest caz, când a fost sesizată de Avocatul Poporului. În plus, Dorneanu a mai spus că CCR s-a pronunţat pe acte abrogate numai atunci când respectivul act normativ a produs efecte înainte de a fi abrogat. „N-am găsit elemente care să fi fost deja aplicate, să fi produs efecte juridice. Dacă va exista aşa ceva, sigur vor exista remediile prevăzute de Constituţie şi de legea noastră de organizare“, a declarat Dorneanu.

Unii jurişti susţin că argumentele aduse de preşedintele CCR nu sunt decât pretexte pentru a nu intra pe fondul problemei – o modalitate de a nu influenţa disputa politică. Alţi jurişti susţin că decizia CCR de a nu se pronunţa vine în litera legii fundamentale, deci este perfect legală, în condiţiile în care sesizarea nu mai avea obiect.

CHEIA E TOT LA PSD
După „sentinţa“ de azi, prin care Curtea nu şi-a asumat, practic, o poziţie pe Ordonanţa nr. 13, decizia se mută în Parlament, acolo unde PSD are majoritate. Procedura parlamentară este destul de complicată şi pot apărea surprize nenumărate, tot în interesul infractorilor.

Orice ordonanţă de urgenţă, după publicarea în Monitorul Oficial, trebuie aprobată, modificată sau respinsă printr-o lege. În acest moment, în sertarele Parlamentului se află, în stare latentă, atât OUG nr. 13 (care a modificat Codul Penal), cât şi OUG nr. 14, care a abrogat OUG nr. 13 la presiunea străzii. Dacă PSD ar da dovadă de bună-credinţă, majoritatea PSD- ALDE din Parlament ar respinge mai întâi OUG nr. 13 şi ar aproba OUG nr. 14. Ideal ar fi ca cele două ordonanţe să fie votate în aceeaşi şedinţă de plen, cât mai rapid, pentru că există şi varianta ca PSD să facă uitate aceste două acte normative. Istoria ne arată că în sertarele Parlamentului zac ordonanţe de urgenţă adoptate de guvernele Radu Vasile şi Mugur Isărescu, adică acum aproape 20 de ani. Practic, prin respingerea OUG nr. 13, PSD ar îngropa subiectul modificărilor nocturne la legislaţia penală. În plus, prin adoptarea OUG nr. 14, PSD ar confirma şi prin vot parlamentar că Ordonanţa 13 a fost abrogată. Acesta este scenariul optimist. Mai există însă şi scenariul pesimist.

RĂUL AŞTEAPTĂ ÎN PARLAMENT
Dacă PSD nu renunţă la intenţiile anti-Justiţie, e suficient ca majoritatea parlamentară să respingă OUG nr. 14, căci toxica OUG nr. 13 va fi automat reactivată, după cum arată Legea 24/2000, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. Articolul 64 al legii spune că „abrogarea unei dispozitii sau a unui act normativ are caracter definitiv“, deci un act normativ odată abrogat nu mai poate intra în vigoare chiar dacă actul prin care a fost abrogat este la rândul său abrogat. Pe scurt, abogarea abrogării nu dă reintrarea în vigoare. Numai că există o excepţie care prevede exact contrariul: regula nu se aplică pentru „ordonanţele Guvernului care au prevăzut norme de abrogare si au fost respinse prin lege de către Parlament“. Adică exact situaţia ordonanţelor 13 şi 14.

Să o luăm pe îndelete. OUG nr.14 a abrogat OUG nr.13. Conform excepţiei din Legea 24/2000, dacă Parlamentul respinge OUG nr. 14 (care abrogă OUG nr. 13), automat OUG nr. 13 reintră în vigoare. Acesta este marele pericol care pândeşte în Parlament, subliniat şi de un procuror al Parchetului General în pledoaria pe care a susţinut-o în faţa CCR, joi, când a cerut Curţii să declare OUG nr. 13 neconstituţională. „Este suficient ca OUG 14 să fie respinsă de Parlament pentru ca OUG 13 să intre în vigoare“, a explicat reprezentantul Parchetului.

Totuşi, spre deosebire de o ordonanţă de urgenţă, care intră imediat în vigoare, aprobarea unei ordonanţe de urgenţă în Parlament nu are un caracter implacabil. Chiar dacă majoritatea PSD adoptă OUG nr. 13, efectele scandaloase ale ordonanţei nu intră imediat în vigoare. Ca orice lege, şi legea de aprobare a unei ordonanţe trece prin toţi paşii procedurali: este adoptată de Parlament, apoi merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. La rândul său, Iohannis o poate retrimite în Parlament sau o poate contsta la CCR, cum, de altfel, şi Opoziţia o poate contesta. Însă, în acest timp, politicienii se vor lovi din nou de presiunea străzii.

Concluzia: OUG nr.13 ar putea intra în vigoare, în ciuda faptului că a fost abrogată, ulterior, de Guvern printr-o altă ordonanţă de urgenţă (nr. 14). Dacă CCR ar fi dezbătut azi OUG nr. 13 pe fond şi ar fi declarat-o neconstituţională, subiectul ar fi fost închis, întrucât majoritatea PSD din Parlament era obligată să ţină cont de decizia CCR. Cum CCR n-a spus nici că e constituţională, nici că nu e, decizia  va fi din nou una politică şi va aparţine coaliţiei PSD-ALDE. 

Deputat PSD, despre sloganul „noaptea, ca hoţii“: Dacă era vară, era lumină

Deputatul PSD Sorin Bota a contestat sloganul „Noaptea, ca hoţii”, strigat timp de nouă zile la protestele din Piaţa Victoriei. Bota susţine că ora de iarnă a făcut ca Guvernul să adopte ordonanţa de urgenţă numărul 13 noaptea. „A început şedinţa târziu şi s-a terminat târziu. Dacă eram vara, dacă eram după 1 mai, era ziuă încă la ora respectivă, aşa că nu e noaptea ca hoţii. Vă spun doar că a fost în cursul zilei, mai târziu, s-a întunecat”, a spus Sorin Bota. OUG nr. 13 nici măcar nu a fost trecută pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, care conform stenogramei a început la 21,30, a fost adoptată puţin după ora 22.00, fiind publicată în Monitorul Oficial la ora 1.25.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite