UPDATE Cristian Preda, suspendat şase luni din PDL. Preda, pe blog: „E o hotărâre nedreaptă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga şi Cristian Preda FOTO Arhiva Adevărul
Vasile Blaga şi Cristian Preda FOTO Arhiva Adevărul

Conducerea PDL a decis suspendarea din partid, pentru şase luni, a europarlamentarului Cristian Preda. O altă variantă discutată a fost excluderea lui Preda.

UPDATE Cristian Preda a comentat pe blogul personal decizia de suspendare, precizând că se gândeşte să conteste decizia.


„E o hotărâre nedreaptă. Iau în considerare posibilitatea de a contesta decizia.Reproşurile care mi-au fost adresate au fost foarte diverse: de la ideea că, atunci când am fost prim-vicepreşedinte, nu am fost solidar cu PDL, până la reproşul că mi-am declarat public tristeţea pentru retrogradarea Rapidului, s-a spus aproape tot ceea ce poate concepe o minte omenească. Blogul acesta a fost aspru criticat. Nu-l voi schimba.“

UPDATE Preşedintele Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, a declarat luni că nu se va mai pune în discuţie sancţionarea lui Sever Voinescu sau a lui Theodor Paleologu pentru că nu e necesar ca BPN să discute poziţiile de solidaritate existente între colegii de partid.
'Astăzi (n.r.- luni) s-a discutat doar despre cazul lui Cristian Preda şi cred că este suficient în acest moment. Celelalte nume nu vor fi discutate, pentru că nu am considerat necesar să discutăm noi poziţiile, până la urmă, de solidaritate care pot să existe între diverşi colegi în partid', a spus Blaga la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PDL.

UPDATE BPN al PDL a decis, luni, să îl suspende din partid pentru o perioadă de şase luni pe europarlamentarul PDL Cristian Preda. Informaţia a fost confirmată de Vasile Blaga. Liderul PDL a precizat că decizia BPN a fost luată cu patru abţineri, "din care trei doreau excluderea" lui Preda din PDL.

UPDATE Vicepreşedintele PDL Alin Popoviciu a declarat luni că îşi menţine solicitarea de excludere din partid a lui Cristian Preda, Theodor Paleologu şi Sever Voinescu, dar că vrea să asculte părerea tuturor membrilor BPN, adăugând că în momentul de faţă sunt mulţi colegi cu multe alte păreri.

UPDATE Europarlamentarul PDL Cristian Preda a venit, luni, la şedinţa BPN al partidului în care se va discuta situaţia sa, precizând că nu a fost invitat, dar a venit să se apere. El l-a acuzat în continuare pe Vasile Blaga de starea proastă a partidului.

"Nu am fost invitat. Am venit să mă apăr, pentru că peste tot acolo unde eşti acuzat ai dreptul la apărare. Doar în regimurile totalitare nu ai acest drept. Am venit şi să mă apăr, am venit de asemenea să acuz în faţa conducerii partidului BPN care refuză să aplice Statutul", a precizat Preda.

Europarlamentarul l-a acuzat în continuare pe liderul democrat-liberal de starea proastă a partidului.

"Dacă e cineva vinovat de starea proastă din acest moment, acela e preşedintele partidului, Vasile Blaga, pentru că refuză să aplice dispoziţiile din Statut care cer să se constituie un guvern din umbră ca principal instrument de opoziţie. Am auzit că la toamnă vor. Nu putem să amânăm intrarea în opoziţie luni şi ani în şir", a adăugat Preda. Cristian Preda a mai spus că nu intenţionează să demisioneze din partid şi, întrebat dacă se aşteaptă la excludere, el a răspuns: "Vom vedea, o să-mi expun punctul de vedere".

UPDATE Democrat-liberalul Sever Voinescu a declarat, luni, la RFI, că membrii taberei Reformiste vor demisiona în bloc din PDL dacă vreunul dintre ei va fi exclus din PDL. 

UPDATE Preşedintele PDL Vasile Blaga a declarat luni, înaintea şedinţei BPN, că europarlamentarul Cristian Preda nu a fost invitat deoarece "au fost destule discuţii" şi că o decizie în privinţa excluderii va fi luată după ce vor fi ascultate toate punctele de vedere ale colegilor.

„Am avut destule discuţii cu domnia sa. De-a lungul timpului au fost multe discuţii“, a adăugat Blaga.

Întrebat dacă în privinţa lui Cristian Preda merge pe varianta excluderii, Vasile Blaga a spus: "Sunt preşedintele partidului, îmi voi asculta cu mare atenţie toţi colegii din PDL şi vom lua decizia care se impune".


Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, şi-a anunţat demisia din PDL duminică seara, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui partidului, Vasile Blaga. Acesta reproşează, printre altele, că reformiştii din PDL n-au fost niciodată sprjiiniţi şi acceptaţi de conducerea formaţiunii. 

„Prezentul mesaj vă notifică demisia mea din PDL. Am intrat în partid ca ministru de Externe tehnocrat, convins că - alături de preşedintele Traian Băsescu - PDL îşi poate asuma misiunea de a reforma statul şi de a promova politici de dreapta capabile să dezvolte economia românească“, susţine Baconschi în scrisoarea adresată lui Vasile Blaga. 

Tot printr-o scrisoare deschisă, adresată liderului democrat-liberal Vasile Blaga, şi-a anunţat demisia din PDL şi consilierul prezidenţial Daniel Funeriu.

„Stimate domnule preşedinte al PDL, domnule Vasile Blaga, prin prezenta vă solicit să înregistraţi demisia mea din calitatea de membru al PDL. Am înţeles că este în discuţie o propunere de excludere a mea din partid, propunere care nu a fost respinsă public de conducere. Prefer să nu îi pun pe colegii din PDL în situaţia unui conflict de loialitate: să ridice mâna împotriva voinţei conducerii sau să ridice mâna împotriva unui coleg căruia nu au ce-i reproşa", scrie Funeriu în scrisoarea postată pe Facebook. 

Problema excluderilor a fost pusă pe tapet de vicepreşeşdintele PDL Alin Popoviciu, care a declarat, marţea trecută, că va propune în şedinţa de luni a BPN excluderea lui Cristian Preda, Teodor Baconschi, Teodor Paleologu şi Daniel Funeriu pe motiv că nu vede de ce trebuie ţinuţi în partid oameni care atacă în fiecare zi PDL.

„Nu exită o listă de excluderi“

Liderul democrat-liberal Vasile Blaga a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că  nu există o listă de excluderi, ba, mai mult, că nu doreşte să plece nimeni din PDL, dar că este „deranjat de denigrări“.

„Pot să îi înţeleg pe unii colegi că sunt supăraţi, dar PDL este în plin proces de reconstrucţie, e mult de lucru pentru reconstrucţie în teritoriu şi a mesajului. (...)Nu mă deranjează nimeni care are critici la adresa partidului, dar denigrările ne deranjează. Luni, la BPN, discuţii despre activitatea unor colegi este clar că o să avem, dar nu avem ţintă excluderile, dar nu ştiu cum se vor finaliza discuţiile şi unde se va ajunge, pentru că suntem un partid democratic care trebuie să discutăm în interior. (…) Eu nu doresc să plece nimeni din PDL. Este mult de lucru şi mă aştept ca toată lumea să participe la acest efort“, a spus Blaga. 

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, i-a împărţit pe cei care critică partidul în două categorii.

Ea a apreciat că ar fi „absurd“ ca Theodor Paleologu să fie exclus din partid, dar, în ceea ce îi priveşte pe Teodor Baconschi şi pe Cristian Preda, ea a spus că aceştia nu critică, ci denigrează partidul, fiind mult mai „fioroşi“ cu PDL decât cu USL.

Reacţia „criticilor“

Preda este de părere că liderul PDL greşeşte, atunci când afirmă că Biroul Permanent Naţional (BPN) ar trebui să-i sancţioneze declaraţiile. „BPN e obligat, mai întâi de toate, să examineze de ce liderul său refuză folosirea principalului instrument oferit de Statut în confruntarea cu puterea. Unii cred că e vorba despre blat, alţii – despre teamă.Eu văd aici mai degrabă dispreţul faţă de reguli, care-i caracterizează pe liderii slabi, de îndată ce sunt instalaţi în funcţie“, opinează Preda. 

Europarlamentarul a ţinut să mai precizeze că nu este în conflict cu PDL, ci cu „o conducere care se dovedeşte incapabilă să gestioneze misiunea de a face opoziţie şi care, pentru a crea aparenţa acţiunii, îi ameninţă pe cei care pledează pentru un comportament raţional“. „Dacă BPN vrea să lucreze în folosul partidului, nu pe mine ar trebui să mă excludă“, conchide Preda.

Scăpat de emoţiile excluderii, deputatul PDL Theodor Paleologu a precizat duminică că, în semn de bunăvoinţă, oferă echipei Blaga 30% discount la cursurile sale de diplomaţie, retorică, bune maniere şi dezvoltare personală.

„Înţeleg că domnul Alin Popoviciu, care aduce prejudicii partidului prin fiecare apariţie în mass media, va propune în şedinţa BPN de luni excluderea mea din PDL. În mod normal BPN, compus şi din oameni cu scaun la cap, va respinge o asemenea aberaţie. Eu sînt un om paşnic, docil, cooperant. Nu caut cu tot dinadinsul să fiu dat afară din partid. Propun, aşadar, ca dovadă de bunăvoinţă, un discount de 30% pentru membrii echipei Blaga la oricare dintre cursurile mele. Avem cursuri de retorică, de diplomaţie, de protocol şi bune maniere, de etică politică, de psihologie şi dezvoltare personală. Utilitatea lor mi se pare evidentă pentru orice persoană publică“, afirmă Paleologu într-un comunicat de presă. 

Material în curs de actualizare.

Ion Ariton spune că excluderile sunt lovituri mortale în PDL. „În loc de analize se vrea eliminarea recalcitranţilor“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite