Moţiunea de cenzură ACL a picat la vot.  Ponta: Mai respiraţi, băieţi, mai respiraţi. Blaga: De ce ţi-e teamă, Victore, nu scapi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii şi senatorii au respins moţiunea de cenzură iniţiată de ACL. Dezbaterea a fost presărată cu momente comice, în care parlamentarii s-au gratulat cu apelative precum „mincinos“ sau „monstru“. „Dacă vreţi să faceţi opoziţie, faceţi altfel decât Traian Băsescu“, le-a transmis Ponta colegilor din opoziţie.

UPDATE: Moţiunea de cenzură iniţiată de ACL a fost respinsă, fiind înregistrate 154 de voturi „pentru“, 12 voturi „împotrivă“ şi o abţinere.

UPDATE La finalul discursurilor, premierul Ponta, revenit în sală, a luat, din nou, cuvântul: Constat cu tristeţe că PDL nu s-a schimbat şi nu se schimbă. Nu am reuşit să prind o ideea bună pe care s-o prind în actul de guvernare. Domnul preşedinte Blaga, căruia am să mă adresez cu dumneavoastră, a vorbit mult despre teamă. Am mai avut o teamă că senatorul Sorin Roşca Stănescu simte şi dânsul nevoia să se elibereze. Şi aş fi folosit dictonul celebru: „Mai respiraţi băieţi, mai respiraţi“.

Apreciez că PDL apără statul de drept prin persoana unui colaborator al securităţii, declarat incompatibil de ANI, a mai spus Premierul.

Lui Mihai Răzvan Ungureanu vreau să-i urez La mulţi ani. „Este de prost gust să ataci pe cineva de ziua sa“, a spus premierul.

Sorin Roşca Stănescu i-a transmis lui Ponta: „Cine spune, ăla e“.

UPDATE Mihai Răzvan Ungureanu a primit trei minute pentru discurs. „Mi-a cerut domnul prim-ministru să vă dau trei minute, pentru că azi este ziua dumneavoastră “, i-a transmis preşedintele Camerei Deputaţilor.

UPDATE Victor Ponta a părăsit sala de plen, chiar înainte de discursul liberalului Ludovic Orban. Deputatul i-a sancţionat gestul: Îi mulţumesc pentru dovada de maximă politeţe că a părăsit sala. Sper că după ziua de  azi va părăsi şi conducerea Cabinetului. Există o nuvelă a lui Robert Stevenson, care se numeşte „Doctor  Jekyll şi Mr. Hyde“. Un doctor lua o poţiune şi se transforma într-un monstru. Care este Victor Ponta cel adevărat?

Victor Ponta ar fi capabil să  capabil să păcălească şi detectorul de minciuni. 

Valeriu Zgonea i-a cerut deputatului să se refere strict la moţiunea de cenzură şi să nu mai dea din mâini.

UPDATE Vasile Blaga: De ce ţi-e teamă Victore nu scapi. În 16 noiembrie va fi preşedinte Klaus Iohannis şi vei avea timp să mănânci popcorn vreme îndelungată.

-Guvernul Ponta a dat 250 de OUG şi 16 ordonanţe simple. În ceea ce priveşte OUG, a dat o ordonanţă la fiecare 72 de ore.

-În dicţionarul PSD nu există cuvinte care ţin de etica şi morala politică.

-Ponta arată încă odată că suferă de dublă personalitate, chiar triplă.

UPDATE Victor Ponta: Am remarcat fără supărare că PDL foloseşte acest instrument în campaniile electorale. Anul trecut nu a avut nicio moţiune. 

PDL critică ordonanţa de urgenţă (OUG 45/2014) privind organizarea alegerilor prezidenţiale. CCR a decis că este constituţională. Este o propunere cu caracter strict tehnic. PDL a contestat ca să aibă doamna Udrea reprezentant la BEC.


-PDL susţine că trebuie cenzurat guvernul pentru că am dat dreptul primarilor să fie sinceri. În 2012, toţi primarii şi consilierii au fost aleşi ca reprezentanţi ai USL. Peste noapte s-au trezit cu Blaga şi Iohannis. Facem un act de dreptat scăpându-i de o companie jenantă.

-Asist cu oarecare uimire la ipocrizia PDL care critică ordonanţa de urgenţă privind migraţia primarilor, fără pericolul de a-şi pierde mandatul, dar are un primar, la Rădăuţi, care este urmărit penal, pentru că a vrut să transfere consilieri locali.

-Legat de orgonanţele de urgenţă. În 2014, s-au adoptat 56 OUG, adică o treime din numărul de ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvernul Boc. Sunt prea multe, dar vă garantez că, din decembrie, Parlamentul nu va mai fi blocat prin dreptul preşedintelui de a trimite orice lege, inclusiv cea votată în unanimitate de Parlament.

-Moţiunea se dovedeşte fără obiect. Dacă vreţi să faceţi opoziţie, faceţi altfel decât Traian Băsescu. 

UPDATE A început şedinţa plenului reunit. Din cei 574 de parlamentari, sunt prezenţi 303, deci există cvorum.

Liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a cerut preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să oprească şedinţa, pentru ca restul colegilor care au activitate în comisii să fie chemaţi la şedinţa plenului reunit. Zgonea i-a răspuns că această cerere ar trebui făcută Birourilor Permanente reunite.  


ACL a depus, în urmă cu două săptămâni, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, intitulată „”Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD!”. Opoziţia acuză Guvernul că, prin promovarea unor acte normative, se urmăreşte fraudarea alegerilor prezidenţiale.

Documentul cuprinde 12 pagini şi a fost semnat de 171 de parlamentari ACL.

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Material în curs de actualizare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite