Cristian Buşoi, la Adevărul Live: Dacian Cioloş, o soluţie serioasă pentru funcţia de prim-ministru din partea PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Buşoi, prim-vicepreşedinte PNL şi europarlamentar, a vorbit, joi, la Adevărul Live, despre viitorul partidului după înfrângerea suferită la Bucureşti, unde liberalii nu au câştigat nicio Primărie, dar şi despre pregătirea parlamentarelor şi profilul premierului pe care PNL vrea-l propună în toamnă.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări principalele declaraţii:

Despre starea de spirit în PNL

Este adevărat că în şedinţa de imediat de după locale am avut câteva reflecţii, analize, care trebuie făcute cu realism şi onestitate. E important să reamintim că PNL a scos un rezultat bun, de pete 30%, aproape de PSD. Cel puţin în spaţiul public au existat critici şi dezamăgiri. PNL trebuia să vină cu un mesaj adecvat pentru public. Situaţia din Bucureşti a influenţat modul cum ne-a receptat opinia publică.  La Bucureşti a fost un incredibil şi neaşteptat rezultat, unul prost, noi fiind clasaţi pe 3, după un partid nou. În Transilvania, unii candidaţi independenţi sau din alte partide au reuşit câştigarea alegerilor chiar dacă erau oameni certaţi cu legea. În Oradea, Cluj, chiar şi Timişoara, am obţinut rezultate bune. La Braşov am scos rezultate bune. E foarte probabil ca domnul Veştea să fie noul preşedinte al CJ Braşov.

Alegerile din toamnă nu sunt o chestiune despre ce coaliţie va câştiga alegerile, ci e vorba şi de politici. Trebuie să vedem şi pe termen lung priorităţile: parteneriatul cu NATO, orientarea spre vest, întărirea statului de drept, lupta împotriva corupţiei. Consolidarea statului de drept e în pericol dacă o coaliţie condusă de PSD va câştiga alegerile din toamnă. 

Despre lupta împotriva Justiţiei şi decizia CCR privind abuzul în serviciu

Ce am observat de doi ani de zile de când Justiţia e foarte activă e faptul că mulţi oameni politici au devenit specialişti în drept, chiar doctori în drept. Traian Băsescu e unul din aceşti „profesori“. Vine la televiziuni şi arată cum trebuie să arate Codurile Penale, vorbeşte despre proceduri. Cred că Justiţia e tărămul celor care aplică Justiţia. Trebuie să fie tărâmul profesorilor şi al celor care se pricep.  

Una din persoanele interesate de problematica abuzului în serviciu e Băsescu, acesta având persoane apropiate care sunt acuzate de abuz în serviciu. Liderii PNL au fost rezervaţi şi neutri în a discuta decizia CCR. Am parcurs ieri nenumărate opinii şi analize despre tema abuzului în serviciu. Cred că decizia CCR nu va schimba mare lucru. Cazurile  mari referitoare şi la abuzul în serviciu sunt legate şi de alte încălcări ale legii. Nu poţi face comentarii finale până nu vezi şi motivarea CCR. Din direcţia experţilor în drept şi a oficialilor din Justiţie cred că nu putem vorbi despre anularea infracţiunii de abuz în serviciu. 

Despre ideea lui Băsescu de a fi modificat Codul Penal pentru o altă efinire a abuzului în serviciu

Nu pot vorbi în numele colegilor din Parlamentul României. Pot spune punctul de vedere personal care probabil e împărtăşit şi de colegii mei. Nu cred că trebuie să răspundem pozitiv unei asemenea cereri. Nici dacă ea vine de la ceilalţi parlamentari, nici de la preşedintele Camerei sau a Senatului. Nu cred că PNL trebuie să dea comunicat de fiecare dată când Băsescu are idei. Dacă aceste idei pe care le aruncă se vor transforma în iniţiative vom reacţiona ferm, clar şi public. 

Despre rezultatul alegerilor locale şi semnificaţia lor

Sunt mai multe chestiuni sunt de spus. În primul rând, percepţia publică a PNL după locale nu e foarte bună dacă luăm rezultatul. Aşteptarea era că PNL a înţeles lecţiile de la locale pentru a fi pregătit pentru parlamentare. Partea ce mai complicată e Bucureştiul. Sunt multe explicaţii: unele ţin de factorii obiectivi, din afara PNL. Toate dezvăluirile despre clasa politică impactează asupra electoratului instruit, cum e cel al PNL. Mai puţin asupra electoratului PSD, unde nivelul de educaţie nu e aşa de ridicat. Ei au un electorat disciplinat care vine la vot. 

Pe partea dreaptă au fost mutaţii. Mulţi s-au simţit nereprezentaţi de clasa politică. Au spus că toate partidele sunt la fel, oamenii politici asemănători şi aşa mai departe. Trebuie să facem un efort să spunem că PNL vine cu oameni noi. Cei şase candidaţi de la sectoare, precum şi asupra lui Predoiu, nu planau probleme de integritate.

Au fost şi alte lucruri care ne-au dezavantajat: faptul că am fost în USL ne-a costat foarte mult. Faptul că nu am ieşit la atac pe chestiunile care ne despart de PSD, cum e direcţia înspre care se orientează România. Sigur, contează şi faptul că noi am avut patru opţiuni până la desemnarea candidatului final.  Ce nu a ţinut de noi a fost episodul Ludovic Orban. Acesta a fost într-o conjunctură nefericită, iar discuţiile ar fi trebuit să fie evitate.

Miza a fost una simbolică pentru locul doi. Unii votanţi nu au ieşit la vot, nu s-au mobilizat. Alţii s-au reorientat. Nicuşor Dan, indirect, i-au făcut un serviciu lui Firea şi PSD-ului. Trebuie să fim mai fermi în ceea ce priveşte poziţionarea faţă de PSD. Trebuie să ne asumăm un candidat, să mergem alături de el. 

Despre profilul variantei de premier propus de PNL

O personalitate care să aibă o susţinere mai largă faţă de electoratul PNL. Să aducă pe lângă votanţii pe car eîi avem şi alţi cetăţeni ai României care pentru a-l vedea pe acel om în fruntea Guvernului, să vină şi să voteze cu PNL. Cred că lucrurile trebuie bine analizate şi să mergem pe acea direcţie. E raţional să fie şi preşedintele PNL. E ceva de ordin practic. Trebuia ca acea persoană, dacă nu e membru PNL, să intre în partid, să candideze la parlamentare. 

Cei mai mulţi dintre liderii PNL, în special cei care se află în primele 10 judeţe, au dat un mesaj de reflecţie, de unitate, de linişte. Un Congres ar însemna schimbarea echipei. Chiar dacă nu s-ar întâmpla acum o schimbare, copreşedinţii pot să ducă PNL spre câştigarea alegerilor, cu două condiţii: să ne coordonăm cu proiectele lui Klaus Iohannis şi a doua, să găsim o personalitate importantă, cinstită şi bine văzută de Vest, acesta fiind un fel de port drapel 

Despre soluţia Dacian Cioloş 

Nu au existat discuţii concrete cu Cioloş privind implicarea sa în politică, în această toamnă. Nu ştiu să se fi întâmplat acest lucu. Şi eu cred că Dacian Cioloş e o opţiune serioasă pentru PNL, o  opţiune serioasă pentru a fi candidatul nostru pentru funcţia de prim-ministru. Are o imagine mult peste nivelul multor miniştri. Ppate fi o soluţie convingătoare nu doar pentru dreapta, dar pentru români, în general. 

Însă, trebuie ca şi Cioloş să fie de acord, să fie de acord şi conducerea PNL, precum şi oamenii din partid. Percepţia că Guvernul Cioloş e unul al PNL e un paradox. În acest Guvern viceprim-ministru e Vasile Dîncu. De asemenea, mulţi secretari de Stat sunt de la PSD. 

Despre PSD şi moţiuni de cenzură

Ei ameninţă în mod făţiş sau indirect cu moţiuni de cenzură. Se gândesc serios, chiar dacă neagă, şi la suspendarea preşedintelui. Procedurile pentru referendum sunt mult mai simple acum. Să vedem dacă PSD va mai avea în Parlament majoritatea pentru o moţiune de cenzură. O parte dintre aleşii PSD  vor merge pe plan local, fiind aleşi în funcţii la acest nivel. Nu cred că minorităţile şi UDMR vor marşa pentru o moţiune de cenzură. Cred că PSD vrea doar să şubrezească administraţia. 

Despre un Guvern dat jos prin moţiune de cenzură, dar lăsat cu atribuţii limitate până la parlamentare

O lună şi jumătate sau două luni în care ar trebui să trecem legi, să sprijim ANAF pentru recuperarea datoriilor, în Sănătate să sprijim construcţia celor 3 spitale, sunt lucruri de care trebuie să se ocupe cineva. Ar fi total nepotrivit să dărâmi un Guvern şi pentru a-l pune în interimat doar pentru a-ţi arăta muşchii şi forţa

Despre Cătălin Predoiu

Predoiu a făcut un gest de maximă responsabilitate şi în seara aflării rezultatului şi-a dat demisia. Nu ştiu care e decizia finală. Eu le-am spus colegilor că nu vreau să fiu preşedinte interimar la Bucureşti. Soluţia pentru mobilizarea oamenilor era ca aceştia să fi putut să-şi aleagă proprii preşedinţi. S-a hotărât că nu e momentul, că trebuie lăsată o perioada în care să vină şi oameni noi. 

Acum se analizează diferite variante, iar în cursul lunii iunie cei doi copreşedinţi vor propune un nume. Propunerea pe care am făcut-o nu a fost acceptată. Vor fi propuşi nişte oameni care îşi vor face propriile echipe..   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite