Olguţa Vasilescu recunoaşte: nu mai sunt bani de pensii şi salarii!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce specialiştii avertizau mai demult, se întâmplă. Guvernul a ajuns la fundul sacului bugetar şi nu mai ştie de unde să ia bani pentru pensii şi salariile bugetarilor. Visele economice ale lui Vâlcov, Dragnea şi Vasilescu au dus România într-o situaţie imposibilă. Costurile împrumuturilor au ajuns deja la 5% pe an, şi tind să crească, iar deficitul bugetar era de 15 miliarde lei, 1,6% din PIB, la şase luni.

Preşedintele Iohannis a reproşat guvernului că n-a făcut rectificare bugetară pentru celelalte instituţii, exceptându-le pe cele legate de siguranţa naţională, pentru care era nevoie de avizul CSAT.

Guvernul recunoaşte că nu mai are bani

Iată declaraţia Olgutei Vasilescu, care va pune pe jar populaţia României şi pe creditorii străini. Exact ca în filmul din 2009-2010.

„Nu putem face rectificare pe bucăţi, noi suntem serioşi şi nu ne batem joc. Trebuie făcut tot, pentru că banii luaţi de la Servicii se duc la pensii.”

Aşadar guvernul este obligat să cârpească plata pensiilor şi salariilor cu bani luaţi de la serviciile secrete, serviciile de pază şi ordine, administraţia prezidenţială. Cât pot ajunge aceste cârpeli? Câteva săptămâni, o lună, după care de unde mai ia bani?

Şi preşedintele Iohannis a ajuns la aceeaşi concluzie:

„Eu am atras atenţia încă de la început că PSD construieşte un buget iresponsabil, un buget care nu poate fi pus în practică şi am atras atenţia în foarte multe rânduri că PSD şi acest Guvern vor ajunge în situaţia de a nu plăti pensii şi salarii fiindcă nu au bani”. „Am convocat CSAT, vom face o analiză foarte-foarte serioasă a proiectului care priveşte securitatea naţională, restul este răspunderea Guvernului şi nu a altcuiva”.

Era la mintea unui elev de gimnaziu că nu poţi face relaxare fiscală simultan cu creşterea salariilor şi pensiilor fără să intri într-o gravă criză bugetară. În plus, pensii şi salarii nesimţite pentru demnitari actuali şi foşti, primari cu salarii dublate sau triplate, zeci de mii de angajaţi în plus la stat. Deja semnalele erau evidente. Deficit bugetar imens la şase luni, poveşti cu tentative de asasinat la adresa lui Dragnea, multinaţionalele care sug sângele poporului, tentativa de lovitură de stat, suspendarea preşedintelui, represiunea sângeroasă din 10 august, protocoale secrete despre care nicio instanţă n-a spus că sunt ilegale, toate pentru a găsi o explicaţie la posibila intrare în încetare de plăţi a României.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, explică şi dânsul: Legea salarizării a produs efecte, de aceea e nevoie de o rectificare care vizează şi salariile. Inundaţiile, peste porcină nu au putut fi anticipate. Sunt situaţii în care efectivele de porcine se elimină. Nu putem să lăsăm populaţia fără o sumă de bani.

Unde sunt rezervele de bani bugetari necesari să facă faţă unor situaţii neprevăzute? Nu sunt! Trebuie să ştii să guvernezi o ţară pentru astfel de rezerve!

Victor Ponta ne atenţionează asupra rectificării bugetare. „Nu s-au alocat deloc resurse pentru autorităţile locale în ceea ce priveşte acoperirea cheltuielilor structurilor aflate în subordine. O să avem în septembrie mii de oameni care lucrează în structurile locale şi care nu au bani de salarii. Evident, nu s-a alocat niciun leu pentru niciunul din proiectele locale sau naţionale“. „Şi s-a întâmplat un lucru care nu s-a mai întâmplat din perioada crizei din 2010. Se prevede în ordonanţa de rectificare ca Guvernul să ia bani din Trezorerie, ... sunt banii aceia pe care îi ţii, eşti obligat de altfel, să-i ţii pentru situaţii de criză, să îţi acopere 3-4 luni de importuri sau să-ţi acopere plata datoriei“.

Una peste alta, guvernul a intrat în vrie în privinţa asigurării cheltuielilor statului. Să ia de la instituţiile care ţin de securitatea statului nu cred că va fi posibil, pentru că în CSAT deciziile se iau prin consens, împrumuturile se scumpesc şi ele pe măsură ce creditorii îşi dau seama de impasul în care a intrat guvernul, UE ne va sancţiona prin restrângerea accesului la bani europeni nerambursabili dacă nu respectăm ţinta de deficit bugetar şi principiile statului de drept.

Care ar fi soluţiile pentru guvernul actual?

De cele mai multe ori guvernările PSD au „dat”, după care au plecat lăsând următoarele guverne să „ia” înapoi ce dăduseră fără minte şi minime calcule bugetare. Cu costurile electorale ştiute. Acum este bine să rămână PSD la guvernare până în 2020, să suporte şi consecinţele politicii bugetare nesăbuite pe care o duce. Ce ar trebui să facă PSD de acum înainte:

  • Să ia înapoi salariile şi pensiile nesimţite pe care le-a dat după principiul „cioara de pe gard”. Care a zburat! N-a vrut să rămână!
  • Să oblige primarii şi administraţia locală să-şi taie salariile până intră în sumele alocate.
  • Să reducă aparatul birocratic al statului, concediind funcţionarii care taie frunze la câini.
  • Să reducă numărul de ministere la 12-14, suficient pentru o ţară ca România. Dacă poate Germania, putem şi noi.
  • Să desfiinţeze agenţiile şi instituţiile care nu au un rol important în funcţionarea statului.
  • Să taie sinecurile şi contractele grase din banii statului, acordate cu generozitate clientelei de partid, la rude, amante, lipitori de afişe.

PSD să rezolve singur situaţiile grave pe care le-a generat, astfel încât populaţia să realizeze dacă promisiunile din campania electorală au fost, sau nu, simple gogoşi de prostit electoratul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite