O remaniere şi mai multe probleme

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

PSD se confruntă de mulţi ani, practic de la înfiinţare, nu numai cu probleme de imagine, ce se reflectă asupra oricărui guvern, dar şi cu o luptă tot mai cumplită pentru supravieţuire. Faptul că premierul Tudose a schimbat trei miniştri ai cabinetului nu rezolvă mare lucru nici din problemele partidului majoritar, nici din problemele guvernului şi nici din cele ale contextului politic românesc.

Grupurile ameninţate de justiţie nu-şi rezolvă nicidecum problemele penale cu această remaniere, ba chiar vedem că „legile justiţiei“ încă nu sunt adoptate. Abuzurile în serviciu şi alte ilegalităţi nu vor putea fi tergiversate, aşa că justiţia va fi tot mai aproape de cei urmăriţi, va avea noi dovezi în sprijinul acuzaţiilor. Deşi PSD continuă să facă zid comun împotriva celor penali, strategia aceasta este perdantă, şi pe termen scurt şi pe termen lung, atât pentru imaginea partidului, cât şi, individual, pentru cei implicaţi. Ne aducem aminte cu toţii de cârdurile de politicieni ce-l însoţeau la organele de anchetă ba pe Adrian Năstase, ba pe Constantin Stroe sau Miron Mitrea; nici una din aceste metode de intimidare nu a reuşit să-i scape pe respectivii de închisoare.

În plus, accesul la fondurile administrate de Shhaideh, Plumb şi Cuc este posibil să fie de acum înainte restricţionate de către premierul Tudose. Din acest punct de vedere, se pare că Dragnea primeşte o importantă lovitură de la actualul premier, oarecum asemănător cu ceea ce s-a petrecut în cazul Grindeanu.

Premierul a declarat că decizia remanierii este motivată de problemele de imagine pricinuite de recentele vizite la DNA ale unor miniştri (în special, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb). Este însă o motivaţie complet falsă, dată pentru un electorat captiv, asistat sau care nu gândeşte cu mintea proprie, în condiţiile în care aproape toţi miniştrii cabinetului au probleme cu justiţia. Premierul Tudose ar fi trebuit să se remanieze pe el însuşi, căci are mari probleme cu încălcarea Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetare. Chiar în aceste zile, se investighează la CNATDCU un dosar cu privire la  plagiatul efectuat de Tudose la doctorat.

Preşedintele Iohannis pune presiune pe Dragnea şi îl sfătuieşte public, prieteneşte să nu facă la fel ca şi cu Grindeanu.

Poate că problemele cele mai mari le va avea (le are) Dragnea, căci tentaţia de a proceda cu Tudose exact la fel cum a procedat cu Grindeanu a fost extrem de mare. Adoptarea „legilor justiţiei“ este o castană atât de fierbinte, încât Dragnea simte nevoia să preseze zilnic, dat fiind că Tudose (şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, desigur) tot întârzie să i le pună pe tapet. Ba chiar, mai mult, premierul nu mai vrea să le susţină, ci tot încearcă să arunce pisica moartă în curtea Parlamentului.

Acum intervine în joc un alt actor, preşedintele Iohannis: exact când Dragnea se pregătea de o amplă manevră politică, preşedintele declară că „dacă şi acest guvern va cădea, mă întreb dacă PSD mai poate guverna“. Cu alte cuvinte, preşedintele Iohannis pune presiune pe Dragnea şi îl sfătuieşte public, prieteneşte să nu facă la fel ca şi cu Grindeanu.

Orice om de bună credinţă realizează că aici există o problemă: un preşedinte ales de milioane de oameni, care l-au perceput drept exponent al unei revoluţii a adevărului şi corectitudinii, este acum aliat cu PSD? Dacă prima dată, în cazul Grindeanu, preşedintele a decis să nu nominalizeze un premier de la opoziţie, făcând înţelegere cu PSD (şi serviciile secrete) în schimbul asigurării liniştii pentru mandatul doi, de data asta oare ce târg se află în joc? Ce să înţeleagă un simplu alegător, un cetăţean obişnuit din această colaborare incestuoasă dintre preşedintele Iohannis şi cel mai penal dintre toţi preşedinţii de partid ce au existat vreodată în România?

Vedem cum problemele generate de remanierea efectuată de premierul Tudose se amplifică la toate nivelurile politice. Deşi nu avem o cădere a guvernului, aşa cum se aştepta toată lumea, ci o simplă coafare a unui guvern cu multe probleme penale, PSD, guvern şi preşedinţie îşi amplifică degringolada şi proasta administrare a României.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite