Nu vă duceţi după fentă. Florin Cîţu este „iepure”, moneda de schimb în viitoarele negocieri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi au rămas sideraţi după propunerea de premier venită ieri de la PNL. Iar alegerea premierului cu „alba-neagra”, schimbul de bileţele de la Cotroceni, este de tot râsul. Toată povestea a avut doar rolul de a atenua supărarea activului PNL care se vedea scos din ecuaţia guvernării, prin numirea generalului Ciucă la conducerea guvernului.

Supărare exagerată şi de Orban, după eliminarea apropiaţilor săi de la guvern de către premierul interimar, Nicolae Ciucă. Modul în care a fost „demis” Orban, activitatea lui Nicolae Ciucă la guvern nu lasă umbre de îndoială. Tot domnia sa va fi desemnat până la urmă pentru funcţia de premier.

Derularea evenimentelor

Orban n-a fost demis (mă rog, şi-a dat demisia), din funcţia de premier pentru eşecul în alegeri. Pentru acesta trebuia să plătească cu funcţia de şef al PNL. A fost demis pentru felul clientelar în care a condus guvernul, şi care a adus mari prejudicii gestionării României, mai ales în condiţii de dublă criză: sanitară şi economică. Preşedintele l-a trimis la guvern pe Nicolae Ciucă, care a şi început să taie clientela cu barda, în stânga şi dreapta, cerând demisia apropiaţilor lui Orban. Ultima mişcare, Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educaţiei din noiembrie 2019, a fost eliberată din funcţie şi trimisă înapoi la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice. Ar fi procedat cu toate aceste schimbări dacă avea de condus guvernul doar două săptămâni? Nu cred. A început să dea afară clientela lui Orban pentru a-şi pregăti terenul pentru investirea ca premier deplin.

Dacă Iohannis ar fi fost de acord cu o astfel de alegere, Cîţu premier, nu l-ar fi demis pe Orban, mult peste Cîţu în privinţa competenţelor cerute unui premier. Orban comunică foarte bine, cunoaşte în amănunt multe zone ale activităţii guvernamentale, era ascultat în partid, are experienţa unui an în funcţia de premier. Cîţu comunică extrem de prost, nu înţelegi ce spune, nu are cunoştinţele şi experienţa necesară unui premier. Iar la Finanţe ce a făcut? A împrumutat 100 de miliarde de lei, a dus deficitul bugetar la 10% din PIB, datoria publică la 45% din PIB. N-au crescut încasările la buget, atragerea fondurilor europene s-a mărginit la 4,3 miliarde de euro. N-a început măcar restructurarea aparatului bugetar, spunând că fiecare bugetar, din cei 1,3 milioane, este necesar la locul său de muncă. Până şi Teodorovici credea că 20% ard gazul degeaba. A ajutat, este adevărat, mediul privat, în condiţiile aduse de pandemie, dar nu a condiţionat acest ajutor de plata taxelor şi impozitelor către stat. Iar la menţinerea ratingului de ţară dat de agenţia S&P, Cîţu s-a lăudat că a obţinut „imposibilul”. Despre revenirile în V ale economiei româneşti şi alte ziceri memorabile nu mai insist, deocamdată, din economie de spaţiu.

Orban preşedinte PNL şi Cîţu premier, reeditează perioada Dragnea-Dăncilă

Nu cred că preşedintele Iohannis îşi doreşte o astfel de partajare a puterii, în care să fie scos din ecuaţia guvernării. Cîţu ar executa ordinele lui Orban, până la punctul în care îl va pune să facă ilegalităţi. Exact ca în relaţia Dragnea-Dăncilă. Atunci, va ridica din sprânceană şi o va lua pe cont propriu, ignorându-i pe Orban şi pe Iohannis. Nu cred că cineva îşi doreşte aşa ceva. Poate doar clientela de partid, care ar profita din plin de avantajele guvernării. Să nu uităm că o astfel de guvernare, „clientelară”, a dus la situaţia ca în recentele alegeri PNL să obţină 8% din totalul alegătorilor, în condiţiile în care două treimi nici nu s-au prezentat la vot. Cum preşedintele Iohannis, la care este acum decizia de desemnare a premierului, nu va accepta o reeditare a cuplului Dragnea-Dăncilă, nu Florin Cîţu va fi viitorul premier.

Cîţu va fi moneda de schimb în viitoarele negocieri

Nu văd cum USR PLUS ar fi mulţumită cu o astfel de alegere, care ar face de râs guvernul României, inclusiv pe miniştri USR PLUS. USR PLUS nu ar avea un premier cu care să discute direct, simplu şi clar, pentru că nu se pricepe la multe domenii din activitatea guvernamentală.

Cel mai grav însă, dacă ar fi menţinută desemnarea lui Cîţu ca viitor premier, creditorii interni şi externi vor ridica din sprâncene şi vor spune stop creditării României, la preţuri rezonabile. Exact ca în 2010. Deja la ultima cerere a MF de 500 milioane lei, s-au subscris doar 60 de milioane. Acesta este începutul.

Cîţu va fi sacrificat la negocieri

A mai fost desemnat şi în primăvară şi a fugit cu desemnarea în buzunar înainte de a fi votat în parlament. La viitoarele negocieri, Cîţu va fi moneda de schimb. PNL îl retrage pe Cîţu, dar cere în schimba preşedinţia Camerei Deputaţilor pentru Orban şi ministerele importante: Finanţe, Justiţie, Interne, Economie. Rămâne de văzut dacă USR PLUS va accepta un astfel de troc sau îl va respinge din start. În opinia mea, dl Cîţu nu are ce căuta nici la Ministerul de Finanţe, darămite în fruntea guvernului.

Cum spuneam, riscul viitorului guvern este să se trezească cu oprirea robinetului pieţei de capital pentru România. Nu cred că preşedintele Iohannis nu este conştient de un astfel de risc, care ar transforma România în „junk” în ochii finanţei mondiale.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite