Noul însărcinat cu afaceri al SUA a sosit în România. Cine este Dean Thompson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean şi Dean Thompson Foto: MAE
Titus Corlăţean şi Dean Thompson Foto: MAE

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, l-a primit, marţi, în vizită de prezentare, pe viitorul însărcinat cu afaceri a.i. al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, cu care a discutat despre Parteneriatul Strategic, sistemul de la Deveselu, Programul Visa Waiver şi desemnarea unui ambasador american.

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul român l-a asigurat pe diplomatul american de întreg sprijinul ministerului pe durata mandatului său la conducerea Ambasadei.

"La întrevedere a participat şi actualul şef al Misiunii diplomatice a SUA, Duane Butcher, aflat la finalul activităţii sale în România. Agenda de discuţii s-a concentrat pe evoluţiile din cadrul Parteneriatului Strategic şi situaţia din imediata vecinătate a României şi din regiunea extinsă a Mării Negre. Schimbul de opinii a evidenţiat stadiul excelent şi privilegiat al relaţiilor bilaterale, caracterul dinamic al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi potenţialul semnificativ de amplificare al acestuia. Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat dialogul politic bilateral substanţial şi de înalt nivel din ultima perioadă, materializat într-o serie de întrevederi şi vizite, precum cea a vicepreşedintelui SUA la Bucureşti, a secretarului apărării al SUA şi a unor importanţi membri ai Congresului SUA în România. Şeful diplomaţiei române a apreciat măsurile în plan politico-militar şi de securitate adoptate de SUA şi NATO pentru asigurarea apărării colective şi a securităţii României, în actualul context regional", se arată în comunicat.

Ministerul precizează că alte subiecte importante au vizat cooperarea politico-militară, care reprezintă dimensiunea de referinţă a Parteneriatului Strategic, şi aprofundarea colaborării bilaterale în domenii precum cel economic, energetic şi al schimburilor inter-umane.

"În ceea ce priveşte stadiul proiectelor strategice comune, a fost apreciată cooperarea foarte bună de la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cu rol important în derularea tranzitului forţelor şi mijloacelor SUA şi Aliate înspre şi dinspre Afganistan. A fost salutată implementarea, în conformitate cu calendarul agreat, a sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu, a cărui operaţionalizare este prevăzută în 2015. În cadrul discuţiilor au fost abordate şi aspecte privind obiectivul includerii, în cel mai scurt timp cu putinţă, a României în Programul Visa Waiver, precum şi necesitatea desemnării, cât mai curând posibil, a unui nou ambasador al SUA la Bucureşti", se mai arată în comunicat.

În luna decembrie 2012, după ce ambasadorul american Mark Gitenstein şi-a încheiat mandatul în România, Duane Butcher, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, a devenit Însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA, în lipsa unui alt ambasador.

Cine este noul însărcinat cu afaceri

Dean Thompson a fost consul general în Calcuta, India si a gestionat activităţile de informare a Secretarului de Stat al SUA, Hillary Clinton. Dean Thompson are studii universitare în domeniul şţiintelor politice, specializat pe problemele cu Rusia, pe securitate internaţională şi studii strategice.  

Înainte de a ocupa postul de consul general în Calcuta, noul însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti a ocupat funcţiile de Director la Executive Secretariat Staff, Deputy Director - 24 Hour Watch, Director- Crisis Management Staff si Deputy Director, Executive Secretariat IRM la Departamentul de Stat al SUA. Thompson a fost şi Economic and Commercial Section Chief la Ambasada SUA în Colombo, Sri Lanka, precum si Political Officer la Ambasada SUA din Asuncion, Paraguay, potrivit profilului acestuia de pe reteaua LinkedIn.

În cadrul activităţii sale la Consulatul din Calcuta, Dean Thompson a condus o echipă care se ocupă de gestionarea relaţiilor dintre SUA şi India de Est pe probleme politice, economice, comerciale, de securitate, de management si de diplomatie publica.

În perioada 2009-2010, acesta a ocupat functiţa de Director, Executive Secretariat Staff la Departamentul de Stat al SUA, unde a gestionat activitatile necesare pentru sustinerea Secretarului de Stat Hillary Clinton in misiunile sale diplomatice.

Anterior acestei functii, Dean Thompson a monitorizat evenimentele de la nivel global 24 de ore, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an (Functia Deputy Director - 24 Hour Watch) în slujba lui Condoleezza Rice, secretarul de stat american în funcţie în perioada respectiva.

În ceea ce priveste studiile de licenta, Dean Thompson a terminat arte, ştiinte politice şi studii ruse. În perioada 1992-1993 s-a specializat pe probleme de Securitate Internationala si Finante la nivelul Sectorului Public,terminand studiile cu un masterat pe Studii Strategice in 2011.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite