MRU contra Udrea, cine câştigă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polemica Udrea – MRU găzduită de pagina on-line a ziarului ”Adevărul” explică o serie de evoluţii care se vor dovedi esenţiale în lupta pentru prezidenţialele din această toamnă.

În primul rând, se vede că publicul are nevoie de un alt tip de dezbatere în afara slujbelor televizate prin care taberele politice îşi îndoctrinează enoriaşii ceas de seară şi în proporţie de masă. În pofida zgomotului de fond deosebit de intens, dialogul a dispărut cu desăvâşire. Fiecare parte  îşi cântă monologul adresat publicului propriu. Nu se schimbă idei, nu se ciocnesc argumente. Profeţii propagandei au viziuni, lor li se înfăţişează adevărul gol-goluţ, fără umbre, fără pete. Iată că, lumea gustă şi alt tip de polemică, scrisă, nu ţipată, ceea ce este nu puţin lucru, dacă ne gândim la calitatea ofertei publice din ziua de azi.

În al doilea rând, ciocnirea publică dintre cei doi spune că în tectonica plăcilor politice se acumulează noi tensiuni. PNL şi PDL s-au lansat hotărât pe drumul fuziunii dintre cele două partide. Mihai Răzvan Ungureanu şi formaţiunea sa, Forţa Civică, se vor alătura acestui proiect. E adevărat, Forţa Civică nu se poate lăuda decât cu un rezultat de 2,6% la alegerile europarlamentare, dar MRU este un politician cu notorietate, un capitol la care alţi pretendenţi la funcţia prezidenţială stau mult mai slab. Iar, două procente din electorat contează enorm în bătălia pentru Cotroceni, unde, în 2009, câteva zeci de mii de voturi l-au făcut câştigător pe Traian Băsescu, în dauna lui Mircea Geoană. Din punct de vedere simbolic, venirea altor formaţiuni alături de PNL-PDL va fi semnalul că şansele Dreptei se coagulează într-o construcţie care se face fără Traian Băsescu. Preşedintele a investit tot capitalul electoral de care mai dispune în PMP, dar transferul nu a reuşit decât în mică măsură, adică cei 6% obţinuţi de Mişcare la alegerile europene. O altă parte a nucleului băsist, fie nu a votat, fie a căutat altceva. Acest electorat va avea la alegerile prezidenţiale o variantă căreia să i se alăture şi care să-i ofere speranţa că votul său nu va fi în van, având toate şansele să câştige în faţa lui Victor Ponta.

Rămas pe dinafară, PMP se va vedea izolat, nu numai politic, pentru că este deja izolat politic din moment ce nu participă la negocierile de fuziune, dar izolat şi faţă segmentul electoral de 6% obţinut la europarlamentare. Cei 6% nu îşi vor risipi voturile şi vor merge cu noul partid rezultat din fuziunea PNL-PDL, că nu vor pune ştampila pe Ponta! Legea votului util va acţiona implacabil fără a mai fi nevoie de nicio negociere.  De aci vine poziţionarea lui Traian Băsescu faţă de unificarea Dreptei şi condiţiile pe care Elena Udrea le pune, deşi nu a fost invitată la discuţii. Pentru viitorul politic al lui Traian Băsescu, o formaţiune puternică de dreapta pe care, nu numai că nu o controlează, dar nici măcar nu are oameni înăuntrul ei, este de neconceput.

În al treilea rând, poziţionarea lui MRU faţă de Elena Udrea va avea efect asupra grupusculilor de intelectuali care au părăsit dezamăgiţi PMP, după ce li s-a spus că partidul nu este al doctorilor de la Sorbona. Acum, sorboniştii vor avea toate motivele să încerce să se apropie de absolventul de la Oxford şi de viitorul partid PNL-PDL. Electoral, aceşti oameni, au impact mic, dar ei sunt vocali şi activi pe reţelele de socializare. Un câştig care părea nesemnificativ, dar care se poate dovedi important în momentul în care viitorul preşedinte al României va depinde de fiecare vot.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/mru-contra-udrea" target="_blank">View the story "MRU contra Udrea" on Storify</a>]

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite