Care e singura variantă ca Dragnea să scape de Grindeanu. De ce se codeşte PSD să depună moţiune de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea luptă pentru putere
Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea luptă pentru putere

Refuzul premierului de a demisiona, la  pachet cu refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a se implica în criza politică generată de PSD, duce spre o singură soluţie pentru deblocarea situaţiei: moţiunea de cenzură, cu toate că această decizie ar veni la pachet cu mari costuri de imagine pentru social-democraţi. Ba, mai mult, în situţia în care moţiunea n-ar trece, Liviu Dragnea ar pierde complet puterea. Iată cum.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea miza pe trei scenarii pentru îndepărtarea lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului, ca să nu ajungă în situaţa ingrată de a depune moţiune de cenuzură împotriva propriului Guvern. Mai întâi, i-a oferit premierului o funcţie foarte bine plătită (şef al ASF sau şef la Curtea de Conturi). Grindeanu a refuzat. Apoi, Dragnea spera ca, prin demisia tuturor miniştrilor, îl va forţa pe Grindeanu să renunţe la funcţie. Grindeanu a răspuns: „Nu demisionez!“. Şi utlima variantă: să-l convingă pe Klaus Iohannis să ceară la rândul său demisia premierului, pe motiv că ţara ar fi blocată. Şeful statului nu doar că nu s-a implicat, dar i-a scos responsabili tot pe Dragnea şi Tăriceanu. Ce mai poate face PSD? 

Din punct de vedere constituţional, Guvernul există atât timp cât premierul este în funcţie, chiar dacă toţi miniştrii au demisionat. Potrivit legii, Guvernul pică în cazul în care premierul îşi dă demisia – şi automat trânteşte tot Cabinetul- sau prin moţiune de cenzură. Premierul a  spus că demisionează numai dacă preşedintele Klaus Iohannis promite că va desemna viitorul premier tot de la PSD. Însă preşedintele nu poate să cheme PSD şi ALDE la consultări - deci să facă acestă promisiune - atât timp cât, din punct de vedere constituţional, există un premier în funcţie. Şeful statului nu vrea să se amestece deloc în această criză politică şi aşteaptă ca PSD să tranşeze situaţia lui Grindeanu.

În acest moment, PSD are două variante. Prima: să aştepte. Toţi miniştrii şi-au depus demisia la Secretariatul General al Guvernului, însă premierul are la dispoziţie 15 zile să le accepte, apoi să le trimită la Cotroceni. Abia prin semnătura preşedintelui miniştrii îşi pierd funcţiile. Deci, dacă trage de timp, Grindeanu ar putea aştepta încă două săptămâni, până când va rămâne, şi din punct de vedere legal, fără Cabinet. În acest timp, PSD va pune tunurile pe Grindeanu, acuzându-l de irespoansabilitate, doar-doar va ceda.

„Habar nu am ce vom face“

Cea mai rapidă varianta pentru îndepărtarea lui Grindeanu ar fi o moţiune de cenzură. „Ce să facem, să depunem o moţiune de cenzură împotriva unui singur om?“, se întreba, la Antena 3, Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD. Însă există o nuanţă importantă. Din punct de vedere legal, în această situaţie, Grindeanu nu este „un singur om”, ci este chiar Guvernul. De ce ezită PSD să depună moţiune?

În primul rând, ar intra în istorie. Nu s-a mai pomenit ca un partid de guvernământ să-şi răstoarne propriul Guvern prin moţiune de cenzură. Deci PSD ar avea de suferit pierderi importante la capitolul imagine.

În al doilea rând, potrivit unor surse politice, liderii PSD n-ar vrea să rişte o moţiune, pentru că nu sunt siguri că va trece, în condiţiile în care Victor Ponta a anunţat că va mobiliza o parte dintre parlamentarii PSD asupra cărora mai are influenţă pentru a nu vota împotriva lui Grindeanu. În plus, Daniel Constantin, dat afară de Tăriceanu din ALDE, controlează şi el câţiva parlamentari din fostul său partid, pe care îi va îndrepta tot pro-Grindeanu.

Astfel, în situaţia în care moţiunea de cenzură depusă de PSD n-ar trece, Grindeanu  s-ar întoarce şi mai puternic şi va putea forma rapid un nou Guvern pe care preşedintele Klaus Iohannis să-l accepte imediat. Practic, acesta ar fi sfârşitul politic al lui Liviu Dragnea. „Habar nu am ce vom face“, a fost concluzia trasă de Codrin Ştefănescu. Liderii PSD urmează să se reunească la ora 14.00 pentru a decide calea de urmat. .
 
   Citeşte şi:

Cotroceni: Când funcţia de premier va deveni vacantă, fie prin demisie, fie prin moţiune de cenzură, preşedintele va desemna un nou prim-ministru

Reacţii în presa internaţională despre criza provocată de PSD: Sfidarea lui Grindeanu, departe de omul de acum cinci luni

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite