Miza politică a anului 2015: debarcarea Guvernului Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul an va decide viitorul premierului Victor Ponta, va aduce noi partide pe scena politică şi va marca revenirea lui Traian Băsescu în Partidul Mişcarea Populară sau doar în fundaţia omonimă.

Din perspectivă politică, anul 2015 va reseta viaţa de partid. PSD, partidul umilit la alegerile prezidenţiale, dar care a reuşit să se menţină la guvernare, îşi va alege noul preşedinte, în cadrul unui Congres programat în martie. La cinci ani după ce a fost votat, surprinzător, preşedinte al PSD, Victor Ponta va candida din nou pentru fotoliul de lider, în tandem cu Liviu Dragnea, şi are şanse foarte mari să câştige, mai ales că i-a dat afară din PSD pe Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, marii săi rivali. Contracandidatul lui Ponta va fi Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, care vrea o schimbare, vrea mai multă tinereţe în PSD, însă baronii locali nu prea se înghesiuie să-l susţină. Pentru Victor Ponta, miza alegerilor din partid este dublă: dacă pierde, pleacă din fruntea PSD, dar este şi debarcat din fruntea Guvernului. Practic, o înfrângere va însemna sfârşitul carierei sale politice.

Moţiunea PNL
Însă viitorul său la Palatul Victoria nu depinde doar de propria formaţiune, ci şi de partidele-breloc ce asigură guvernarea: PC, PLR şi UNPR. Partidul lui Gabriel Oprea – UNPR - este cheia actualei guvenări. Cei 50 de parlamentari progresişti ar putea descoperi din nou că „interesul naţional“ este la dreapta, iar o eventuală alianţă cu PNL ar trânti Guvernul Ponta. De altfel, Vasile Blaga, copreşedintele PNL, a anunţat că în primăvara liberalii vor depune o moţiune de cenzură. „Cred că noul PNL nu-şi permite să aştepte o preluare a puterii în 2016, deoarece singurul lucru de care PSD are nevoie pentru a se redresa după înfrângerea de la prezidenţiale e timpul. PNL nu-şi permite să ofere timp adversarului şi de aceea cred că vor încerca să preia puterea încă din 2015, soluţia ideală pentru acest lucru fiind alegerile anticipate“, crede analistul politic Adi Zăbavă. Alţi oameni care vor pune umărul la schimbarea lui Ponta vor fi indezirabilii PSD, Marian Vanghelie şi Mircea Geoană, care controlează în acest moment mai mulţi senatori şi deputaţi social-democraţi şi care aşteaptă un semn pentru a scoate colţii la Ponta. În PNL, lucrurile s-au calmat, după ce Klaus Iohannis a ajuns preşedinte, iar Alina Gorghiu a fost aleasă copreşedinte al PNL până în 2017, timp în care va conduce partidul alături de Vasile Blaga.

Băsescu, Macovei, Nicuşor Dan

Începutul anului va fi marcat de revenirea lui Traian Băsescu în viaţa politică. Deocamdată este pusă sub semnul întrebării revenirea sa în viaţa de partid, pentru că Băsescu ezită să se înscrie în PMP. Mai degrabă ar prefera să conducă în continuare din umbră partidul şi să intre, oficial, în Fundaţia Mişcarea Populară, condusă de Cristian Diaconescu. Formaţiunea condusă acum de Elena Udrea are programat un congres tot în luna martie, unde sunt aşteptate două scenarii: ori se va concretiza preluarea puterii de către Traian Băsescu, ori fostul şef al statului va alege să-şi impună un om de încredere. Tot pe partea dreaptă, în 2015 se va naşte cu siguranţă un nou partid politic, un partid altfel, al mediului online, condus de Monica Macovei.

ŞI Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, a anunţat că va înfiinţa un nou partid, cel tarziu în februarie urmând sa inceapa strângerea semnăturilor. „În ianuarie 2015, cel tarziu în februarie, vom începe să strângem semnături pentru un partid politic. Sunt mai mulţi oameni care vor asta, sunt oameni care au fost în campania noastră din 2012, sunt oameni care au fost în diversele mitinguri de protest din 2012-2013, sunt oameni din ţară care vor să candideze în alegerile din 2016", a declarat Nicusor Dan pentru Romania Curată.

„Iohannis, forţat să fie jucător“

Cât de prezent va fi în viaţa publică Klaus Iohannis? Va fi un preşedinte-jucător sau un preşedinte-arbitru? „În prima parte a anului ne vom da seama cu adevărat ce tip de preşedinte am ales. Această primă perioadă va fi foarte importantă pentru politicianul Klaus Iohannis, el urmând să-şi definească rolul în spaţiul politic şi să încerce să rămână la aceleaşi cote ridicate de încredere. Iar acest lucru nu se poate face decât prin acţiunii concrete“, spune Adi Zăbavă. Analistul politic Dan Ionescu răspunde mult mai concret. „E clar că oricât de mult şi-ar dori Klaus Iohannis să fie deasupra lucrurilor, realitatea îl va împinge să devină un preşedinte jucător. E o ipostază care pare să nu îi convină prea mult pentru că îl apropie de Traian Băsescu. Aici intervine talentul său şi al echipei de consilieri pe care o va avea, de a-l prezenta ca pe un preşedinte-mediator, aşa cum a spus că va fi în campania electorală, dar totuşi un preşedinte implicat care să nu amintească prea mult de predecesorul său“, spune Ionescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite