Mircea Geoană, vizită în SUA. Întâlniri cu Victoria Nuland şi Hoyt Yee

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victoria Nuland şi Mircea Geaonă
Victoria Nuland şi Mircea Geaonă

Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului, efectuează o vizită în SUA, la invitaţia Departamentului de Stat. În prima zi a vizitei la Washington, senatorul PSD a avut o serie de întâlniri cu Victoria Nuland, adjunctul secretarului de Stat pentru Europa şi Euroasia, şi Hoyt Yee, asistentul Victoriei Nuland.

„Convorbirile oficiale s-au concentrat asupra modalităţilor practice de dezvoltare şi aprofundare a Parteneriatului Strategic româno-american în noul context regional şi internaţional şi de creştere a contribuţiei României la stabilitatea, securitatea, dezvoltarea economică şi independenţa energetică a regiunii. Cu acest prilej, a fost prezentat şi dezbătut proiectul strategic şi economic al Guvernului privind rolul României ca Poartă a Europei pe Noul Drum al Mătăsii şi a stadiului pregătirii conferinţei internaţionale anuale - Bucharest Forum New Silk Road din 2-4 octombrie 2014“, se arată într-un comunicat de presă.

Lupta împotriva corupţiei

Totodată, au fost analizate în detaliu temele abordate în întâlnirile vicepreşedintelui Biden cu oficialii români, cu ocazia vizitei la Bucureşti, şi a fost stabilit calendarul dialogului bilateral până şi după alegerile prezidenţiale din România. „Mai mult, a fost reafirmată nevoia ca România şi aliaţii şi partenerii SUA şi ai UE din regiune să acorde o atenţie sporită construirii unor instituţii puternice şi să continue lupta necruţătoare cu corupţia şi cu cauzele acestui flagel“, se mai arată în sursa citată.

Tot în cadrul acestor discuţii, a fost evidenţiată nevoia eliminării vulnerabilităţilor strategice pe care întreaga regiune le are în zona guvernanţei, transparenţei şi anti-corupţiei. „În acest sens, a fost evocată necesitatea instituirii unui Standard de Referinţă - un mecanism de analiză şi evaluare comparativă a celor mai bune practici şi soluţii în domeniu la nivelul statelor din regiune membre sau aspirante la UE şi NATO, cu sprijin şi expertiză internaţională.  Astfel, a fost convenită organizarea unei conferinţe dedicate acestor teme la Bucureşti în aceasta toamnă sub egida World Governance Forum,  a Departamentului de Stat, Comisiei Europene, Băncii Mondiale, OECD şi World Economic Forum“, mai transmite Geoană.

Investiţii în zona energiei

În zona economică, a fost reliefat rolul central al energiei ca factor de creştere economică şi securitate naţională. „În acest sens, au fost demarate discuţiile privind crearea unui fond public-privat pentru România, Republica Moldova şi ansambul regiunii destinat investiţiilor în zona energiei şi a interconectărilor regionale necesare diversificării surselor de aprovizionare şi de asigurare a independenţei energetice.

În cea de-a doua zi a vizitei oficiale la Washington, senatorul Mircea Geoană a avut o întâlnire la Casa Albă cu Celleste Wallander, senior director în cadrul Consiliul Securităţii Naţionale din SUA, ocazie cu care au fost dezbătute evoluţiile politice şi electorale din regiune, situaţia din Ucraina, stadiul şi perspectivele Parteneriatului Strategic româno-american, dar şi impactul deciziilor Summit-ului NATO din Ţara Galilor şi a finalizării TTIP asupra relaţiei trans-atlantice.

Instituţii puternice

Cu această ocazie, au fost reiterate elementele esenţiale ale asigurării securităţii şi prosperităţii în România şi în regiune în noul context strategic dat de agresivitatea Rusiei şi de instabilitatea pronunţată din Orientul Mijlociu: instituţii puternice şi curate, o economie şi o societate civilă dezvoltate şi un sistem de siguranţă naţională adaptat riscurilor tradiţionale şi neconvenţionale de securitate.

Totodată, au fost salutate şi încurajate demersurile Guvernului României de a acţiona pe toate aceste paliere şi de consolidare a rolului strategic şi economic al României ca Poartă a Europei pe Noul Drum al Mătăsii. În acest sens, Mircea Geoană a invitat-o pe reprezentanta NSC să participe la Conferinţa Bucharest Forum New Silk Road, organizată anual de Institutul Aspen România şi GMF Black Sea Trust, în parteneriat cu Guvernul României, BNR şi MAE. Mai mult, Mircea Geoană a solicitat reluarea demersurilor comune pe lângă Congresul SUA în vederea ridicării restricţiilor de călătorie pentru cetăţenii români şi polonezi.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite