Ministerul pentru Românii de Pretutindeni: Acord italiano-român pentru înfiinţarea unui centru de sprijin al victimelor traficului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demnitarii italieni şi-au exprimat acordul pentru înfiinţarea unui centru de sprijin şi asistenţă pentru persoanele susceptibile traficului şi victimele acestuia şi crearea unei platforme bilaterale, la care să participe comitetele mixte regionale din Italia, alături de reprezentanţi ai autorităţilor române, informează un comunicat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MPRP).

Înfiinţarea acestui centru a fost propusă de către delegaţia română condusă de către ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, arată MPRP, într-un comunicat remis „Adevărul”. În acest sens, oficialii italieni au propus semnarea unui memorandum interguvernamental.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a avut, vineri, convorbiri la nivelul autorităţilor centrale italiene cu Maria Elena Boschi, ministru delegat pentru egalitatea de şanse în cadrul secretariatului de stat al preşedinţiei consiliului de miniştri, şi cu Vincenzo Amendola, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe şi al Cooperării Internaţionale. Aceştia din urmă au reiterat sprijinul statului italian pentru iniţiativele propuse de reprezentantul Guvernului României, subliniind importanţa şi impactul comunităţii româneşti asupra dezvoltării economice şi sociale a Italiei, având în vedere că aceştia însumează 20 % din totalul imigranţilor în stat.

De asemenea, oficialii italieni au asigurat partea română că s-au luat măsuri concrete în ceea ce priveşte problema abuzurilor.

Au fost prezentate elementele noii legislaţii italiene adoptate recent împotriva fenomenului de intermediere în raporturile de muncă, concepută în ideea de a oferi un instrument real de protejare a muncitorilor străini în Italia, arată sursa citată. Totodată, au fost analizate extinderea cooperării între Ministerele de Interne ale celor două state şi deschiderea mai multor info-chioşcuri care să informeze comunitatea română de pericolele abuzului în muncă.

În contextul aceleiaşi vizite, ministrul pentru Românii de Pretutindeni a fost prezent, alături de reprezentanţi de la Ministerul Transporturilor şi de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, la Forumul Economic România-Italia, unde peste 100 de antreprenori din ambele ţări au discutat despre oportunităţile de cooperare economică româno-italiene.

Demnitarul român are programate întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Italia şi să viziteze Episcopia Ortodoxă a Italiei, arată MPRP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite