Mici prostii şi experimente cu ţara

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E complicat să guvernezi o ţară, dar e şi mai complicat când, în loc să o administrezi prudent, îţi bagi singur beţe între spiţe. Iar guvernele domnului Ponta au mai multe beţe la îndemână decât media altor guverne. Să luăm două exemple.

Când a hotărât să introducă acciza suplimentară la combustibil, toată lumea îi explica domnului Victor Ponta nu doar că e o măsură nepopulară - şi drept e că treaba guvernului nu e să conducă cu sondajele de opinie în faţă - dar că efectul va fi nesemnificativ în creşterea veniturilor la bugetul de stat. Plus că vom avea cea mai scumpă benzină din Europa, dar asta nu mai e o noutate şi pare că nici motiv de revoltă populară nu va fi.

Guvernul PSD a promis autostrăzi din acciză şi azi ne uităm după acestea ca în vorba poetului: le vedem şi nu sunt! 

A admis şi Victor Ponta, într-un final, acum o săptămână, că acciza a fost o greşeală dar nu ne-a spus şi cine plăteşte. Nu la pompă, ca acolo noi plătim, ci politic. Mai exact cine îşi va da demisia pentru calculele greşite făcute pe spinarea şi buzunarul populaţiei?

O prostie mare recunoscută în cazul şefilor din Palatul Victoria nu poate fi urmată decât de alta şi mai mare: impozitarea bacşişului. De când s-a vorbit prima data despre această măsură oamenii l-au întrebat pe ministrul Orlando cum se va aplica în situaţii în care era evident că nu se poate aplica. N-a ascultat nimeni întrebările dar să mai şi răspundă civilizat la ele, aşa că prostia a fost aprobată de urgenţă de guvernul mai deştept decât bunul simţ.

Şi ca să bată recordul la inabilitate, după nicio săptămână de la intrarea în vigoare, legea bacşişului se suspendă, într-o vineri pe seară, cu motivaţia că s-a discutat cu cei care trebuiau să aplice tâmpenia iar tâmpenia s-a dovedit inaplicabilă. Câtă înţelepciune!

Am aşteptat să auzim şi a cui e vina, cine plăteşte pentru această nouă prostie. Nimeni n-a ridicat mâna deocamdată. Aşa că Circul Orlando, cu reprezentaţii zilnice la Finanţe, merge mai departe şi dresează leii fără frică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite