Meleşcanu a demisionat din fruntea MAE. Băsescu a semnat numirile lui Mihnea Motoc şi Hegedüs Csilla la Externe şi Cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu, în declaraţia de presă de marţi, în cadrul căreia şi-a anunţat demisia FOTO Mediafax
Teodor Meleşcanu, în declaraţia de presă de marţi, în cadrul căreia şi-a anunţat demisia FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta l-a propus pe Mihnea Motoc, ambasadorul României la Uniunea Europeană, pentru şefia MAE, după demisia lui Teodor Meleşcanu. Mihnea Motoc este soţul Iuliei Motoc, care, în prezent, este judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi seară, decretele privind numirea lui Mihnea Motoc în funcţia de ministru de Externe şi a lui Hegedüs Csilla ca ministru al Culturii, ceremonia de depunere a jurământului urmând să aibă loc miercuri, după publicarea decretelor în Monitorul Oficial.

Teodor Meleşcanu a anunţat, în cursul dimineţii de marţi, că, în şedinţa de Guvern, îşi va depune mandatul de ministru de Externe, precizând că face acest lucru pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota.

Înainte de a-şi anunţa demisia, Teodor Meleşcanu a prezentat măsurile luate de Ministerul de Externe în cele câteva zile în care a fost la conducerea instituţiei.

Meleşcanu a arătat că a preluat responsabilităţile MAE în 10 noiembrie, cu cinci zile înainte de turul II al alegerilor prezidenţiale, în condiţiile în care exista o situaţie destul de critică după primul tur.

Fostul şef al SIE a arătat că obiectivul său la conducerea MAE a fost să fie aduse condiţiile de votare la un nivel cât mai apropiat de aşteptările cetăţenilor şi a făcut o prezentare acestora.

Meleşcanu a spus că, deşi a crescut numărul românilor din diaspora care au putut să voteze în turul II, fiind înregistrată o cifră record de votanţi, rămâne totuşi un fapt, respectiv acela că "nu toţi cetăţenii şi-au putut exercita dreptul de vot".

"Acest lucru trebuie asumat. Întrucât trăim într-o ţară în care nimeni nu prea-şi asumă responsabilităţile şi singura preocupare este plasarea responsabilităţilor de la unul la altul, eu, ca un om de onoare, îmi asum această responsabilitate şi îmi voi depune astăzi, la şedinţa de Guvern, mandatul de ministru al Afacerilor Externe", a spus Meleşcanu.

Mihnea Motoc FOTO Adevărul

Ponta l-a propus pe Mihnea Motoc

Premierul Victor Ponta a anunţat, în debutul şedinţei de guvern, că îl propune pe Mihnea Motoc (foto dreapta) pentru şefia MAE. Motoc este soţul Iuliei Motoc, care este judecător la CEDO. 

Din aprilie 2008, Mihnea Motoc este ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, după ce anterior, timp de cinci ani, a îndeplinit aceste atribuţii pe lângă ONU. 

Motoc s-a născut în 11 noiembrie 1966, la Bucureşti. După absolvirea studiilor universitare, Motoc a lucrat ca procuror stagiar la Procuratura din Bolintin Vale şi apoi la Procuratura sectorului I din Bucureşti. 

În cariera sa profesională, Motoc a ocupat diferite funcţii în cadrul ministerului Afacerilor Externe: secretar III, diplomat la Departamentul Drepturile Omului şi Departamentul Drept Internaţional şi Tratate (1991-1994), secretar II şi director adjunct al Departamentului Drepturile Omului (1994-1996), secretar I şi director al Departamentului Uniunea Europeană (1996-1997) şi director general, şef al Departamentul pentru Afaceri Europene şi Euro-atlantice, având ca atribuţii monitorizarea relaţiilor României cu UE, NATO, OSCE şi alte organizaţii regionale (1997-1999).

Citeşte şi:

Masterand român la Cambridge, după ce a stat 11 ore în frig fără să voteze: ”Domnule Iohannis, vă rugăm: fiţi cu ochii pe ei!”

George Cătălin Ţurcaş, tânărul din Şimleu Silvaniei, olimpic naţional şi internaţional la matematică pe vremea când era elev, masterand în matematică pură la Cambridge acum, lansează un apel către preşedintele ales Klaus Iohannis. Apelul vine după ce, alături de alţi studenţi români, a stat peste 11 ore la coadă în Londra, fără a reuşi să voteze.               

Alegeri prezidenţiale 2014. Meleşcanu: Am propus BEC să prelungească ora votului pentru românii din străinătate. BEC infirmă

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a declarat că a trimis o propunere la Biroul Electoral Central pentru prelungirea programului la secţiile din diaspora. Contactat de "Adevărul", purtătorul de cuvânt BEC, Marian Muhuleţ, a infirmat spusele ministrului."Nu am primit nicio solicitare până la această oră", a spus oficialul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite