Marko Bela: „UDMR nu susţine votul prin corespondenţă“. De ce votul la distanţă este o pacoste pentru UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul UDMR, Marko Bela FOTO Arhiva Adevărul
Senatorul UDMR, Marko Bela FOTO Arhiva Adevărul

Senatorul UDMR, Marko Bela, a anunţat că formaţiunea din care face parte nu susţine proiectul votului prin corespondenţă. Introducerea votului la distanţă poate însemna pentru UDMR ratarea intrării în Parlament.

„Nu susţinem votul prin corespondenţă. Eu cred că votul prin corespondenţă ar ridica o serie de probleme pe care nu le-am discutat şi probabil că nu vom reuşi să le rezolvăm. S-a mai spus acest lucru că de fapt creşte riscul de fraudare a alegerilor, dar eu nu mă refer la un astfel de pericol, pentru că dacă am avea vot prin corespondenţă, atunci am fi obligaţi să eliminăm aceste riscuri. Pur şi simplu, s-ar crea o inegalitate şi anume în cazul celor care trăiesc în străinătate ar exista o facilitare a votului, în timp ce cei din ţară n-ar avea o astfel de facilitate“, a spus Marko Bela, la RFI.

Întrebat cum va vota UDMR,când va exista un proiect de lege final în Parlament. Marko Bela a arătat că nu crede că parlamentarii UDMR o să voteze pentru introducerea votului prin corespondenţă. „Bineînţeles că vom ajunge la o concluzie când vom vedea proiectul, nu cred că cineva poate să respingă aşa ceva, fără să vadă textul, dar repet, avem reţineri foarte serioase faţă de ideea votului prin corespondenţă şi nu cred că am putea să votăm o astfel de lege, mai ales dacă se impune textul fără dezbateri serioase“, a mai spus Marko Bela.

UDMR ar putea rata Parlamentul

La ultimele alegeri parlamentare, UDMR a fost votată de aproximativ 380.000 de etnici maghiari, ceea ce a reprezentat un scor de 5,15%, puţin peste pragul electoral de 5%. Dacă s-ar introduce votul prin corespondenţă, în loc de 7,5 milioane de voturi valabil exprimate, câte au fost în 2012, vom avea cu cel puţin 200.000 mai mult. Cum maghiarii de cetăţenie română din afara graniţelor nu votează aproape deloc la alegerile din România, iar voturile trimise la redistribuire influenţează scorul naţional al partidelor, UDMR ar risca să nu intre în Parlament, pentru prima dată din 1990. De altfel, UDMR s-a opus şi în 2011 unui proiect asemănător, iniţiat pe atunci de Emil Boc. În consecinţă, legea votul prin corespondenţă ar carota UDMR.

PSD, cinic

Şi PSD se opune din răsputeri proiectului, deşi, în public, mimează căutarea unei soluţii. Ce are de pierdut PSD? Răspunsul scurt : cam 10 parlamentari. De unde acestă cifră? Calcul arată în felul următor. Legea actuală prevede patru colegii de deputat şi două colegii de senator rezervate pentru românii din străinătate, tot atât cât au fost şi în 2008 sau 2012. Aşadar, şase parlamentari pentru diaspora românească din întreaga lume. Experienţa anilor trecuţi ne arată că toţi cei şase parlamentari au fost aleşi cam cu 120.000 de voturi. „Un parlamentar de dispora a fost ales în medie cu 20.000 de voturi“, a spus liberalul Mihai Voicu, fostul preşedinte al Comisiei de Cod Electoral, pentru „Adevărul“.

Numai că, spre deosebire de 2008 şi de 2012, când a funcţionat sistemul de vot uninominal, anul viitor sistemul electoral va fi de vot pe listă. Asta înseamnă că o parte din voturile nefolosite la constituirea mandatelor vor fi redistribuite. „Să spunem că se vor prezenta la vot 200.000 de români în diaspora. Conform sistemului electoral, dacă scădem cele 120.000 de voturi din 200.000, reiese că 80.000 de voturi vor fi redistribuite la nivel naţional“, mai spune Voicu. Aceată cifră de 200.000 nu este chiar întâmplătoare. La alegerile prezidenţiale de anul trecut au fost prezenţi 400.000 de români, dublu faţă de alegerile prezidenţiale din 2009. Păstrând proporţiile, valul de nemulţumire ar putea scoate şi la parlamntare un număr semnificativ de români. „Cred că ceea ce s-a întâmplat anul trecut la alegerile prezidenţiale este un semnal clar că, spre deosebire de impresia falsă pe care şi-au creat-o unii despre noi, pe românii din străinătate ne interesează soarta României“, a punctat, pentru „Adevărul“, Alin Săcăcean, jurnalist la „România Expres“, un ziar românesc pentru diaspora din Spania.

Dacă până la începutul lunii noiembrie legea votului prin corepondenţă nu va fi promulgată, mai târziu va fi deja inutil, pentru că lege electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înainte de scrutin, iar alegerile parlamentare sunt programate pentru toamna anului viitor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite