Marian Neacşu: Nu sunt şanse ca PSD să se răzgândească în privinţa susţinerii legii toleranţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Neacşu, secretarul general al PSD FOTO Arhiva Adevărul
Marian Neacşu, secretarul general al PSD FOTO Arhiva Adevărul

Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a spus că nu există nicio şansă ca PSD să retragă proiectul de lege care pedepseşte „defăimarea socială“.

„Nu sunt şanse să se răzgândească PSD şi o spun foarte ferm. Este o lege modernă, este prima lege de genul acesta care se scrie în lume. Înţeleg că în Statele Unite, în momentul acesta, este în dezbatere un proiect asemănător. Din păcate, o parte dintre elementele constitutive ale legii respective au fost interpretate oarecum tendenţios. Mai mult decât atât, legea a suferit, faţă de forma ei iniţială, o serie de modificări substanţiale şi cred că, în forma în care este în momentul acesta în dezbatere în Camera Deputaţilor şi va fi săptămâna viitoare votată, este o lege modernă şi necesară. Nu are nicio legătură cu cenzura sau cu alte chestiuni de factura aceasta“, a spus deputatul PSD Marian Neacşu.

Secretarul general al PSD, un om de încredere a lui Liviu Dragnea în PSD, a admis că PSD a greşit că nu a explicat legea pe îndelete. „Trebuia mai bine explicată, recunosc că este unul dintre lucrurile pe care putem să ni le reproşăm. Ceea ce n-a fost explicat — şi acesta ar fi fost cel mai important lucru — este că proiectul a suferit, tot din partea iniţiatorului, Liviu Dragnea, o serie de modificări substanţiale, care chiar au făcut-o la momentul acesta o lege care merită şi trebuie să fie adoptată"“, a mai spus Neacşu.

Prin legea „demnităţii umane şi a toleranţei“, aşa cum a fost denumită pompos de iniţiator, Liviu Dragnea spune că vrea să pedepsească manifestările de ură şi intoleranţă faţă de anumite categorii sociale. Societatea civilă spune că Dragnea urmăreşte, de fapt, să mai taie din elanul pe care l-au luat tinerii pe reţelele sociale.  

„Defăimarea socială“, infracţiunea moşită de Dragnea, este definită ca „fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social“. Prin „grup social“ se înţelege  „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, orientare etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA“.

Înainte să intre la votul final în Camera Deputaţilor, Liviu Dragnea a amendat legea în sensul majorării amenzilor pentru cei care aduc atingere unui grup social, deşi promitea o diminuare a acestora înainte de sărbători. Cantumul maxim al penalităţilor a crescut de la 60.000 la 100.000 de lei dacă discriminarea vizează un grup de persoane.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite