UPDATE Marele semn de întrebare al serii: va intra UDMR în Parlament? PPDD a ajuns sigur în noul Legislativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UDMR riscă să nu intre în Parlament
UDMR riscă să nu intre în Parlament

Prezenţa redusă la vot a etnicilor maghiari le dă fiori liderilor UDMR, care, pentru prima dată în perioada postdecembristă, se văd în postura de a se teme că nu vor intra în Parlament. Dacă UDMR a obţinut, potrivit rezultatelor exit poll-urilor, 5,00%, la limită, cele 11 procente din voturi asigură PPDD siguranţa intrării în Parlament.

UPDATE 21.40 „UDMR a intrat în Parlamentul României. Avem peste 5% din voturi. UDMR nu este un partid de 5%, este o formaţiune politică ce reprezintă comunitatea maghiară din România. Vreau să le mulţumesc maghiarilor pentru prezenţa la vot, că au făcut un efort, tuturor colegilor care au fost în campania electorală, primarilor, preşedinţilor consiliilor judeţene, staff-ului campaniei, altfel nu le-am fi putut transmite mesajul nostru alegătorilor. Vom avea o muncă mai grea, dar suntem pregătiţi să facem faţă, anii viitori, tuturor provocărilor. Îi vom reprezenta pe toţi maghiarii din România“, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu a scăpat de ceea ce se temea mai mult. În urmă cu o săptămână, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, Hunor spunea că are emoţii în privinţa rezultatului scrutinului de astăzi, din cauza apariţiei celor două noi partide maghiare: PCM şi PPMT.

Însă liderii maghiari mizează pe varianta de rezervă. UDMR va putea intra în Parlament pe baza pragului alternativ, în situaţia în care va avea şase deputaţi şi trei senatori care vor câştiga colegiile în care candidează. Asta ar însemna o diminuare substanţială a prezenţei UDMR în Parlament, care în acest moment înseamnă 27 de parlamentari: 20 de deputaţi şi şapte senatori.

Conform sondajelor comandate de UDMR, la ora 14.00 prezenţa la vot a etnicilor maghiari era mult în urma prezenţei medii la nivel naţional. Estimările UMDR arată că doar 17,4% dintre aceştia ar fi votat, adică cu 3,2% mai puţin decât media naţională de prezenţă de 20,6%. Dacă acest decalaj se menţine până la închiderea urnelor, probabilitatea ca UDMR să nu atingă pragul electoral este foarte mare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite