Macovei, despre decizia lui Iohannis de a promulga legea care interzice executarea conturilor partidelor: Ştampilează frauda electorală a PSD şi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macovei îl critică pe Klaus Iohannis pentru că a promulgat o lege în favoarea partidelor FOTO Adevărul
Macovei îl critică pe Klaus Iohannis pentru că a promulgat o lege în favoarea partidelor FOTO Adevărul

Europarlamentarul Monica Macovei îl critică pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a promulgat legea iniţiată de PSD, dar votată şi de PNL, prin carecreditorii nu se pot atinge de datoriile partidelor în campanie electorală.

„Preşedintele a promulgat astăzi legea care interzice executarea conturilor partidelor parlamentare cu datorii, prezentând explicaţii publice total necredibile şi penibile. Preşedintele Iohannis ştampilează frauda electorală pusă la cale de PSD şi PNL şi îngroapă orice încercare de schimbare a clasei politice Când preşedintele Iohannis a spus că marea miză a acestui an este reconstrucţia încrederii în politică, a minţit. De ce i-a fost teamă preşedintelui să trimită legea la Curtea Constituţională, aşa cum i-am solicitat prin două scrisori publice?“, spune Monica Macovei.

Europarlamentarul arată că legea este discriminatorie. „Modificarea Legii nr. 334/2006 este ilegală şi neconstituţională, pentru că acordă privilegii, intervine asupra atribuţiilor legale ale altor instituţii, precum ANAF, şi afectează activitatea unor firme private care trebuie să-şi recupereze banii pentru serviciile şi bunurile acordate partidelor politice. Poate că unele dintre aceste firme care au făcut căciuliţe, tricouri sau şepci în alte campanii, pentru PSD şi PNL, vor da faliment pentru că nu le sunt plătite facturile. Ne întrebăm cine îi iartă pe oamenii simpli de datorii. Câţi dintre ei au datorii la bănci, popriri pe salarii, case şi maşini pierdute în instanţă? Pe ei cine îi scuteşte, din pix, de poverile fiscale? În forma actuală, legea este discriminatorie faţă de oameni, de companii şi faţă de alte partide care nu au datorii“, a mai spus Macovei.

Eurodeputatul a mai spus că Iohannis a încălcat Constituţia atunci când a promulgat legea care favorizează partidele. „Regula constituţională a egalităţii în faţa legii este încălcată brutal de preşedintele României, care pune interesul unor partide măcinate de corupţie şi înglodate în datorii, deasupra interesului public. Cum poate fi reconstruită încrederea în politică, dacă partidele fac legi în interesul lor, iar preşedintele tuturor românilor girează acest lucru? Cum poate fi reconstruită încrederea în politică, dacă se creează privilegii şi se fac abuzuri cu bună ştiinţă la cel mai înalt nivel? Astăzi, Klaus Iohannis a abdicat, încă o dată, de la îndatoririle sale constituţionale, devenind complicele celor care vor să întoarcă România pas cu pas în trecut, la arbitrariu şi discriminare“, a conchis Macovei.

Argumentele lui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea 334 din 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. „Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit. Trebuie să ţinem cont când evaluăm această nouă normă de cel puţin două lucruri. Primul lucru se referă la faptul că există un fenomen, negativ în esenţă, dar există, numit migraţia politică - politicieni care părăsesc un partid şi trec în alt partid sau politicieni care părăsesc un partid şi înfiinţează alt partid. Este foarte uşor de imaginat că un creditor al unui partid migrează el sau migrează simpatia creditorului către un nou partid şi atunci putem să ne imaginăm situaţii în care competiţia politică este falsificată dacă se aplică o executare silită la contul unui partid, exact în campania electorală“, a argumentat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că era afectată exprimarea voinţei politice dacă contul de campanie al unui partid este blocat exact în campania electorală.

„Al doilea lucru de care trebuie să ţinem cont este articolul 8 din Constituţie, care ne spune care este de fapt rolul unui partid politic şi putem să citim că partidele politice contribuie la definirea şi exprimarea voinţei politice. Or, dacă contul de campanie al unui partid este blocat exact în campania electorală, atunci cu siguranţă apare o situaţie care afectează semnificativ felul în care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea voinţei politice. Ţinând cont de aceste aspecte, am considerat că norma nou introdusă de legiuitor este corectă, drept pentru care am promulgat această lege“, a mai spus Iohannis.

Parlamentarii PSD şi PNL au votat, cot la cot, proiectul de lege iniţiat de social-democraţi, prin care creditorii nu se pot atinge de datoriile partidelor în perioada alegerilor locale şi parlamentare. Ambele partide au adunat datorii mari care îi împiedică să-şi finanţeze campania electorală.

O astfel de modificare reprezintă portiţa pentru finanţarea campaniilor electorale, pentru că,  potrivit legii actuale, orice ban pe care partidele datornice îl obţin din donaţii intră direct în contul creditorilor. Practic, partidele nu mai pot cheltui banii pentru finanţare înainte să-şi achite datoriile la bugetele de stat pentru că orice ban intrat în conturile partidelor sunt automat retraşi de creditori.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite