Liviu Dragnea cere ca OUG 14 să fie aprobată urgent de Parlament. „O respingere a OUG 14 este exclusă“. Ce se întâmplă cu OUG nr. 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut aprobarea rapidă în Parlament a Ordonanţei de Urgenţă 14, care a abrogat  toxica OUG 13, care, la rândul său, a modificată legislaţia penală. Dacă majoritatea PSD-ALDE ar adopta OUG 14, ar închide, pe moment, subiectul modificării Codului Penal, deşi cea mai sigură variantă ar fi să adopte OUG nr. 14 şi, în acelaşi timp, să respingă şi OUG nr. 13. Doar aşa pericolul ar fi îngropat definitiv.

„În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de preşedinte al PSD, fac un apel către toţi colegii din Parlament ca în cel mai scurt timp pe care ni-l permite procedura să adoptăm legea de aprobare a Ordonanţei 14 privind abrogarea modificărilor Guvernului la cele două coduri. Înţeleg că toate partidele parlamentare îşi doresc acest lucru. Deci avem o cvasi-unanimitate în acest sens, ceea ce înseamnă că o respingere a OUG 14 este exclusă, iar prelungirea dezbaterilor pe acest subiect nu se justifică”, a precizat Liviu Dragnea.

De asemenea, liderul PSD a precizat că dat fiind că este vorba despre o ordonanţă de urgenţă, actul normativ trebuie dezbătut în regim de urgenţă.

„Am văzut că unele partide au cerut dezbaterea în procedură de urgenţă a OUG 14. Nu e nevoie de o solicitare expresă pentru acest lucru. Întrucât e vorba de o ordonanţă de urgenţă, ea trebuie dezbătută în regim de urgenţă. Aşa spune Constituţia României la art. 115, alin. 5. Ceea ce solicit eu este ca această procedură de urgenţă să fie parcursă în cel mai scurt timp permis de regulament, astfel încât Parlamentul să voteze pentru abrogarea Ordonanţei 13 şi să trimită rapid legea spre promulgare”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Aprobarea OUG nr. 14 prin lege ar fi un prim pas pe calea normalităţii pe care l-ar face PSD, însă nu e suficient, întrucât în Parlament pândeşte în acest moment şi OUG nr. 13.

Orice ordonanţă de urgenţă, după publicarea în Monitorul Oficial, trebuie aprobată, modificată sau respinsă printr-o lege. În acest moment, în sertarele Parlamentului se află, în stare latentă, atât OUG nr. 13 (care a modificat Codul Penal), cât şi OUG nr. 14, care a abrogat OUG nr. 13 la presiunea străzii. Dacă PSD ar da dovadă de bună-credinţă, majoritatea PSD- ALDE din Parlament ar respinge mai întâi OUG nr. 13 şi ar aproba OUG nr. 14. Ideal ar fi ca cele două ordonanţe să fie votate în aceeaşi şedinţă de plen, cât mai rapid, pentru că există şi varianta ca PSD să facă uitate aceste două acte normative. Istoria ne arată că în sertarele Parlamentului zac ordonanţe de urgenţă adoptate de guvernele Radu Vasile şi Mugur Isărescu, adică acum aproape 20 de ani. Practic, prin respingerea OUG nr. 13, PSD ar îngropa subiectul modificărilor nocturne la legislaţia penală. În plus, prin adoptarea OUG nr. 14, PSD ar confirma şi prin vot parlamentar că Ordonanţa 13 a fost abrogată. 

Dacă PSD adoptă doar OUG 14, fără a respinge OUG 13, pericolul ca legislaţia penală să fie modificată nu se va stinge, ci doar va trece în sertarele Parlamentului. Dacă PSD nu respinge de urgenţă şi OUG nr. 13, oricând proiectul ar putea apărea pe ordinea de zi. Spre exemplu, după ce protestele se liniştesc. 

Ca orice lege, şi legea de aprobare a unei ordonanţe trece prin toţi paşii procedurali: este adoptată de Parlament, apoi merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. La rândul său, Iohannis o poate retrimite în Parlament sau o poate contsta la CCR, cum, de altfel, şi Opoziţia o poate contesta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite