Liderul PPE de la Bruxelles critică Grecia şi Italia pentru că nu s-au dezis de Maduro: Trebuie să schimbăm mecanismul de luare a deciziilor în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European şi candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a criticat joi, la Atena, guvernul grec şi guvernul italian pentru faptul că nu l-au recunoscut pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei, spărgând astfel unitatea europeană. Weber susţine schimbarea mecanismului de luare a deciziilor în Consiliul UE, de la unanimitate la majoritate.

"Cred că guvernul SYRIZA şi domnul Tsipras (premierul Greciei - n.r.) au multe întrebări la care trebuie să răspundă. De ce blochează iniţiative la nivel european pentru a sprijini forţe în Venezuela care luptă pentru democraţie? Toată lumea care are ochi de văzut trebuie să vadă că în Venezuela avem o dictatură socialistă la putere, cu sprijinul forţelor armate, iar parlamentul liber ales luptă pentru democraţie, pentru un viitor pozitiv al ţării", a spus Manfred Weber la o reuniune PPE din Atena. 

În context, Manfred Weber, candidatul susţinut de PPE pentru şefia Comisiei Europene după alegerile din mai, a criticat guvernul grec şi guvernul italian pentru decizia de a nu-l recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei. 

"Ambele sunt guverne populiste, dominate de stânga în această chestiune, iar asta ridică, cred, problema că în viitor ar trebui să schimbăm regulile", a pledat preşedintele grupului PPE din PE. Zilele trecute, Italia şi Grecia, conduse de forţe populiste, au blocat o declaraţie comună a UE privind susţinerea lui Guaido.  

"Europa este deja un gigant economic. Când vine vorba despre comerţ, Jean-Claude Juncker şi viitorul preşedinte al Comisiei pot vorbi, negocia în numele celei mai mari pieţe de pe Pământ. Deşi suntem un gigant economic, nu suntem suficient de puternici din punct de vedere politic pentru a ne pune ideile pe masă la nivel global. De asta trebuie să schimbăm mecanismul de luare a deciziilor în afaceri externe de la vot unanim, la luarea deciziilor cu majoritate de voturi", a mai spus Manfred Weber.

Liderul PPE a adăugat că UE nu va mai fi la mâna unor guverne precum cel din Grecia "care au un context mai larg decât susţinerea democraţiei".

Guvernul Venezuelei condus de preşedintele Nicolas Maduro a blocat marţi podul Tienditas ce leagă Venezuela de Columbia şi care reprezintă unul din cele 3 puncte de colectare a ajutoarelor umanitare internaţionale cerute de Juan Guaido, relatează CNN.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite