Leonard Orban, la Adevărul Live: Renunţarea la Acordul de Asociere la UE ar avea efecte catastrofale pentru Moldova. E parte a retoricii lui Dodon
0Leonard Orban, consilier prezidenţial pentru afaceri europene, a declarat, la Adevărul Live, că România va susţine în continuare parcursul european al Republicii Moldova, în ciuda faptului că Igor Dodon a anunţat că va denunţa Acordul de Asociere la UE. Leonard Orban spune că denunţarea acestui Acord - care nu intră în atribuţiile preşedintelui, ci în cele ale Guvernului - va aduce consecinţe „catastrofale“ pentru moldoveni.
„Obiectivul nostru este ca Republica Moldova să-şi menţină traiectoria europeană, să avanseze în acest proces de apropiere de UE“, a declarat Leonard Orban la Adevărul Live.
Deşi Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a anunţat că va rupe Acordul de Asociere al Moldovei la UE, consilierul prezidenţial Leonrad Orban spune că Dodon nu are această putere constituţională. Numai Guvernul poate renunţa la traseul european.
„Dacă ne uităm la atribuţiile constituţionale ale preşedintelui, constatăm că Igor Dodon are competenţe extrem de limitate. În momentul de faţă, el nu poate să deraieze Acordul de Asociere al Republicii Moldova la UE. Ce se va întâmpla după 2018, când vor avea loc alegeri parlamentare, asta e greu de anticipat. Dacă ne uităm la sondaje, Partidul Socialist al domnului Dodon se află în frunte şi la mare distanţă, dar se pot întâmpla multe lucruri. Până atunci, dacă Guvernul nu va decide altfel, Acordul va continua să producă efecte, efecte categoric benefice pentru populaţia din Republica Moldova. Din punct de vedere geopolitic, sunt evidente consecinţele unei renunţări la acest Acord. Dar pur şi simplu din punct de vedere al vieţii cetăţenilor din Rep. Moldova, renunţarea la acest Acord va avea efecte catastrofale. Sper ca Guvernul Rep. Moldova să continue cu implementarea acestui Acord, pentru că ar fi benefic pentru cetăţenii de acolo. Haideţi să ne imaginăm că Acordul este denunţat şi tot spijinul UE dispare. Bugetul ţării va fi puternic afectat, ca să nu mai zic de celelalte zone, până la sprijinul pentru persoanele sărace. O denunţare ar fi foarte greu de înţeles, dar e parte a retoricii pe care o promovează domnul Dodon“, crede Leonard Orban.
Consilierul prezidenţial spune că România va sprijini în continuare Republica Moldova, mai ales financiar, însă va cere în schimb continuarea reformelor.
„E nevoie în continuare de sprijin din partea României pentru autorităţile din Republica Moldova, un sprijin condiţionat, legat de modul în care anumite măsuri îndeplinite, pentru că nu poţi să dai bani într-o gaură neagră. Trebuie să condiţionezi ca banii să fie utilizaţi de o manieră corespunzătoare, să se vadă efecte benefice pentru cetăţeni. Această modalitate de sprijin din partea României va continua“, a adăugat Orban.
La finalul întrevederii dintre preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi preşedintele Moldovei, Igor Dodon, ce a avut loc marţi, 17 ianuarie, la Moscova, preşedintele moldovean a afirmat că „este o zi istorică a relaţiilor moldo-ruse” şi a subliniat importanţa anulării Acordului de Asociere cu UE.