Legea defăimării, modificată de Dragnea după reacţia Ambasadei SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a amendat controversatul proiect de lege care pedepsea defăimarea socială, în sensul în care a eliminat toate articolele referitoare la defăimare, incitare la ură şi discriminare, dar şi amenzile prevăzute în forma iniţială. Totodată, Dragnea i-a dat un alt nume proiectului de lege.

„Se va înfiinţa, în cadrul CNCD, un departament care va urmări promovarea toleranţei, este vorba de promovarea şi garantarea toleranţei prin trei mijloace şi domenii: prin educaţie, prin sistemul administraţiei publice şi prin presă, prin posturile publice. Nu vreau ca această lege să aibă un caracter sancţionatoriu, din această lege am eliminat şi noţiunea de defăimare, este o lege pentru promovarea toleranţei şi a demnităţii umane. Se vor elabora ghiduri de bune practici“, a arătat Liviu Dragnea, prezent la Comisiile de specialitate reunite.

Comisia Juridică şi Comisia pentru Drepturile omului de la Camera Deputaţilor au eliminat luni toate articolele referitoare la defăimare, incitare la ură şi discriminare socială, precum şi amenzile prevăzute în proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea.

Totodată, Dragnea a schimbat şi titlul proiectului de lege în legea privind asigurarea toleranţei faţă de diferenţele de grup.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a criticat, astăzi, legea defăimării iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea, precizând că "protejarea libertăţii de exprimare, chiar şi în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăţi democratice sănătoase".

"Politica Guvernului Statelor Unite ale Americii este clară. Protejarea libertăţii de exprimare, chiar şi în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăţi democratice sănătoase. Condamnăm discriminarea şi ura, dar în acelaşi timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu preţul libertăţii de exprimare. Aşa cum a declarat preşedintele Obama: <<Cea mai puternică armă împotriva discursului instigator la ură nu este reprimarea, ci libertatea de exprimare, voci ale toleranţei care se ridică împreună împotriva bigotismului...>>", se arată într-o declaraţie de presă a ambasadorului SUA la Bucureşti.

În replică, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că este de acord cu afirmaţiile ambasadorului SUA la Bucureşti privind libertatea de exprimare şi a precizat că va depune noi amendamente la Legea defăimării astfel încât să nu mai existe interpretări, scopul proiectului fiind promovarea toleranţei.

"Am văzut reacţia ambsadorului SUA, sunt total de acord cu afirmaţiile, susţinem libertatea de exprimare", a declarat Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Biroului Permanent al PSD, precizând că nu renunţă la proiect, dar va elimina din text definiţia defăimării şi va depune o serie de amendamente astfel încât să nu mai existe interpretări.

Prima modificare a proiectului

Potrivit formei iniţiale, „defăimarea socială“, infracţiunea moşită de Dragnea, era definită ca „fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social“. Prin „grup social“ se înţelege  „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, orientare etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA“.

Săptămâna trecută, Liviu Dragnea a amendat legea în sensul majorării amenzilor pentru cei care aduc atingere unui grup social, deşi promitea o diminuare a acestora înainte de sărbători. Cantumul maxim al penalităţilor crescuse de la 60.000 la 100.000 de lei dacă discriminarea vizează un grup de persoane. Totodată, Dragnea a eliminat din criteriile de discriminare „apartenenţa politică “ şi „averea“.

Pe aceeaşti temă:

Preaiubite conducător Dragnea, dar voi cum plătiţi pentru că ne-aţi defăimat şi jefuit ţara? E frică mare printre baronii neocomunişti din PSD. Firesc. E greu pentru nişte politruci să priceapă că nu mai pot controla chiar toată ţara. E greu să vadă că există o lume, pe Facebook, de exemplu, pe care n-o pot manevra în niciun fel. O lume care le-a dat peste cap, în ultimii ani, planurile de jefuit ţărişoara.

Dragoş Pătraru, Mircea Badea, Radu Banciu şi Andrei Gheorghe, despre Legea defăimării: „o prostie“, „o mizerie“, „o jignire“, „ni se pune pumnul în gură“ Realizatorii Dragoş Pătraru, Mircea Badea, Radu Banciu şi Andrei Gheorghe critică Legea defăimării, catalogând-o drept „o prostie“, „o mizerie“ sau „o soluţie pentru politicieni pentru a se proteja de critici în spaţiul public“.

Scandaloasa „Lege a defăimării“ a fost amânată până săptămâna viitoare. Băsescu: Dragnea vrea să pună sub control internetul Legea defăimării, iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea, care prevede amenzi de până la 100.000 de lei pentru jigniri aduse inclusiv pe Facebook, a fost scoasă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor pentru că nu a respectat traseul procedural. Însă proiectul va primi votul final săptămâna viitoare, un vot care, cel mai probabil, va fi unul favorabil, din moment ce majoritatea PSD-UNPR-ALDE încă funcţionează.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite