Legea amnistiei, retrimisă la comisii cu scandal. Preda: Daţi drumul la vot! Zgonea: Nu ne aplecăm după cum bate vântul, nu suntem trestii
0Legea amnistiei şi graţierii a fost retrimisă, într-un final, la comisii cu votul unanim al Camerei Deputaţilor, dar tensiunile au izbucnit abia după scoaterea proiectului de act normativ de pe ordinea de zi. Parlamentarii vor dezbate din nou proiectul de lege abia în februarie, când începe următoarea sesiune legislativă.
De dimineaţă, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, Legea amnistiei încă figura pe ordinea de zi a şedinţei şi urma să fie votată începând cu ora 13.00. Pentru a fi eliminată de pe ordinea de zi, un deputat trebuia să facă o solicitare în acest sens.
„La solicitarea motivată a preşedintelui de şedinţă sau a unui lider de grup parlamentar, făcută la începutul unei şedinţe de lucru în plen, ordinea de zi sau programul de lucru se poate modifica prin aprobarea Camerei“, arată secţiunea 7 a regulamentului de funcţionare a Camerei Deputaţilor.
Înainte de a da votul final, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că va trimite legea înapoi la comisie. „Voi propune astăzi personal ca Legea amnistiei să fie retrimisă la comisia juridică, Voi scrie personal Comisiei Europene şi Ministerului Justiţiei să vină la dezbateri şi să facem totul transparent“, a anunţat Zgonea.
„Nu mă ascund după fusta Parlamentului“
Zis şi făcut. Numai că Opoziţia ar fi vrut să se respingă azi proiectuzl de lege, nu să fie amânat pentru primăvară. Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, George Scutaru, a afirmat că aleşii social-democraţi vor vota împotriva legii, dar nu acum, ci în luna februarie, când proiectul va fi repus pe ordinea d ezi. Afirmaţia lui Scutaru i-a înfuriat pe aleşii PDL.
“Acum câteva secunde am auzit ultima minciună spusă în Parlament. Dacă erau aşa hotărâţi să o voteze, trebuia să o lase pe ordinea de zi şi să o respingă, nu să o lase pentru Paşti! Daţi drumul la vot, să vadă societatea că nu vreţi să scoateţi oamenii din puşcării! Aşteptaţi! Noi am scos cartelele, dar vă grăbiţi! De ce? Că tot nu o să picaţi bine! Dacă s-a cerut demisia mincinosul neamului,următorul sunteţi dumneavoastră, domnul Zgonea, dacă veţi continua aşa!”, a declarat Preda.
Cuvintele deputatului democrat-liberal l-au deranjat profund pe preşedintele Camerei Deputaţilor, care a ţinut să ia cuvântul în plen şi să clarifice situaţia.
“Dacă Parlamentul nu are dreptul să producă asemenea lege, înseamnă că România asta pentru care am luptat în 1989 nu e România mea! E dreptul meu ca parlamentar!”, a tunat Zgonea.
“Eu am verticalitate, dacă vreodată voi greşi, plec din Parlament! Nu mă ascund după fusta Parlamentului! Dacă la 1 februarie colegii din Comisia juridică propun raport de respingere, va fi supus votului şi va fi votat! Asta e procedura! Am spus că retrimitem la comisie, suntem verticali şi nu ne aplecăm după cum bate vântul, cum spunea Mihail Sadoveanu, că nu suntem trestii!”, a mai spus Zgonea şi a adăugat că a fost jignit de Preda.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a luat în discuţie în secret, în noaptea de luni spre marţi, un controversat proiect de lege promovat insistent de deputaţii Nicolae Păun (Partida Romilor) şi Mădălin Voicu (PSD), privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse.
Pentru cine vine amnistia
Amnistia este actul de autoritate publică prin care legiuitorul, pentru anumite infracţiuni, acordă clemenţă totală şi necondiţionată, ca şi cum fapta nu ar fi fost comisă. Făptuitorii rămân cu cazierul curat şi nu suportă nici o consecinţă pentru faptele lor.
Iniţial, proiectul de lege prevedea amnistierea totală a faptelor pentru care legea prevede o pedeapsă maximă de până la 4 ani. Printr-un amendament, Comisia juridică a majorat acest prag la 7 ani, dar a inclus pe lista excepţiilor de la amnistie darea de mită şi primirea de foloase necuvenite, prevăzute de Codul Penal. Luarea de mită nu a fost inclusă pe lista excepţiilor, întrucât maximul de pedeapsă este de 15 ani, mai mare decât pragul de 7 ani.
Pe lista excepţiilor au mai fost incluse patru infracţiuni de natură economică din Legea specială 78/2000, precum şi alte patru infracţiuni informatice prevăzute de Legea 161 din 2003. Pentru toate celelalte fapte de corupţie, dacă pedeapsa maximă este de până la 7 ani, se aplică amnistia.
Materiale pe aceeaşi temă:
Parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în închisoare, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate, avertizează DNA, făcând referire la modificările aduse marţi Codului Penal.
Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a discutat pe marginea modificării Codului Penal de către Parlament, despre demiterea conducerii TVR, despre legea amnistiei şi graţierii unor infractori şi despre proiectul de descentralizare.
Camera Deputaţilor a adoptat ieri, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege, amendat pe sub mână, prin care parlamentarii, preşedintele ţării şi profesiunile liberale sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici. Această modificare apare în Amendamentele asupra proiectului de Lege pentru abrogarea art. 74 din Codul Penal.
Camera Deputaţilor a scos de pe ordinea de zi, în ultima clipă, proiectul de lege privind privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, propus de deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu. Proiectul a fost amendat în secret, luni noaptea, de către o parte din deputaţii jurişti.