Klaus Iohannis: Am primit informarea de la SRI pe Codul Silvic. Nu s-a făcut trafic de influenţă. Nu-l voi acţiona în instanţă pe premier. Într-un fel, şi-a cerut scuze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga. Înaintea plecării în Letonia, el a susţinut o declaraţie de presă la Aeroportul Otopeni. Întrebat dacă a primit informarea de la SRI referitoare la afirmaţiile premierului Victor Ponta legate de promovarea Codului Silvic, Iohannis a răspuns afirmativ.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis, înainte de a pleca la Riga:  Voi participa astăzi şi mâine la cel de-al patrulea Summit al Parteneriatului Estic organizat de Letonia. Ne dorim ca acest Summit să marcheze un moment important pentru consolidarea relaţiei UE cu statele din Est.  Mă refer aici la R. Moldova, Georgia şi Ucraina faţă de al căror parcurs european România este direct interesată. Summit-ul e important pentru că se desfăşoară într-un climat regional de securitate mai complex decât cel de la Vilnius.

Vom face o evaluare a progreselor de la ultimul Summit, e de aşteptat să reconfirme impactul pozitiv al Parteneriatului Estic. Angajamentul nostru pentru Parteneriatul Estic trebuie reconfirmat. Se va ţine cont şi de nivelul la care a avansat în relaţia cu UE fiecare dintre cei şase parteneri. La Riga voi susţine principiul diferenţierii în funcţie de meritele proprii ale fiecărui partener.

România s-a implicat constant în procesul de integrare economică a statelor din vecinătatea estică. Avem nevoie de o viziune strategică pe termen lung mai ambiţioasă şi clar definită din partea UE.
Aceasta trebuie să ţină seama inclusiv de faptul că Acordurile de Asociere, respectiv de Liber-Schimb nu prezintă obiectivul final al cooperării lor cu UE.

Summit-ul de la Riga se va încheia cu o declaraţie comună în care vor fi precizate obiectivele pentru UE şi statele partenere. Îmi exprim speranţa că declaraţia va conţine mesaje clare de sprijin pentru aceste state, astfel încât să se asigure într-o măsură mai mare ancorarea lor pe calea europeană.

Reporter: Aţi primit un răspuns de la SRI referitor la afirmaţiile premierului?

Klaus Iohannis: Da, am primit. Nu există nicio dovadă, nici măcar un indiciu că s-ar fi făcut trafic de influenţă în chestiunea Codului Silvic. Cred că cei care au avut de tras învăţăminte, au tras. Nu îl voi acţiona în instanţă pe cei care au făcut declaraţiile, dat fiind că, între timp, într-un fel, şi-a cerut scuze.

Reporter: Ieri aţi mai avut o întâlnire cu premierul. Care a fost subiectul?Klaus Iohannis: A fost vorba despre amendamentul privind alocaţiile pentru copii. E un lucru bun că alocaţia pentru copii a fost dublată. A doua temă a fost vizita premierului în Moldova, m-a informat despre punctele de pe ordinea de zi şi a treia chestiune a fost Tirana. Săptămâna viitoare, am decis ca premierul să reprezinte interesele României la Tirana.

Reporter: Se pare că Moldova e invitată să aibă aşteptări modeste în ce priveşte declaraţia finală a Summit-ului de la Riga. Ce mijloace avem ca asta să nu se întâmple?

Klaus Iohannis: De asta ne vedem, ca să negociem punctul de vedere. Nu vreau să fac acum remarci despre ce ar putea fi sau nu. Nu ar fi corect faţă de partenerii din UE.

Reporter: Veţi primi legea care prevede dublarea alocaţiei. O veţi promulga îndată?

Klaus Iohannis: Mi-am propus să o promulg pe 1 iunie.

Reporter: Referitor la votul prin corespondenţă, ce aţi discutat azi cu parlamntarii de diaspora?

Klaus Iohannis: Toată discuţia a fost pe votul din corespondenţă. I-am rugat să fie partenerii mei în a promova un act normativ care înlesneşte votul prin corespondenţă.  Nu cred că până la finalul acestei sesiuni parlamentare se va ajunge la un punct de vedere transformabil în lege în privinţa votului prin corespondenţă. Nu cred, ar fi frumos, dar nu cred. Pentru parlamentare e nevoie ca legea să fie aprobată înainte de noiembrie.

Reporter: Ce v-a convins să îl numiţi pe domnul Horodniceanu la DIICOT?

Klaus Iohannis: Propunerea înaintată de Ministerul Justiţiei m-a făcut să îl numesc pe Horodniceanu la DIICOT.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite