UPDATE Consultări la Cotroceni. PNL şi UNPR vor campanii electorale finanţate exclusiv de stat. Ce spune PSD
0Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte astăzi, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor politice. Consultările au loc în perspectiva sesiunii parlamentare din 2 februarie şi vizează teme precum votul din diaspora, finanţarea partidelor politice, dar şi reducerea numărului de parlamentari.
Temele discutate la Cotroceni se referă la:
- reducerea numărului parlamentarilor, pentru care militează atât PNL, cât şi PSD.
- legile electorale, în privinţa cărora partidele au puncte de vedere similare. Atât PNL, cât şi PSD s-au arătat preocupate de rezolvarea problemelor din diaspora. Premierul Victor Ponta a propus, la consultări, ca Autoritatea Electorală Permanentă să se ocupe de organizarea alegerilor în diaspora. PNL a cerut introducerea votului prin corespondenţă.
- o nouă lege a finanţării partidelor politice şi o finanţare a campaniilor electorale exclusiv de la bugetul de stat. PNL şi UNPR pledează pentru finanţarea campaniilor electorale exclusiv de la bugetul de stat, însă PSD ezită.
- prevederi speciale pentru ridicarea imunităţii parlamentare. PSD a anunţat, prin vocea lui Victor Ponta, că este de acord cu accelerarea procedurilor de ridicare a imunităţii.
- alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene este o temă de conflict între PSD şi PNL. PSD susţine, în continuare, alegerea acestora într-un singur tur, în timp ce PNL vrea modificarea actualului sistem pentru alegerea în două tururi.
UNPR a fost reprezentat, la consultări, de Eugen Nicolicea. Nicolicea a avut o declaraţie scurtă, în cadrul căreia a prezentat temele abordate în discuţia cu preşedintele.
Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, a făcut, la finalul consultărilor, o trecere în revistă a temelor discutate.
„Susţinem votul prin corespondenţă. Învătând din experienţa campaniei prezidenţiale, trebuie să asigurăm pozibilitatea de a elimina votul multiplu şi turismul electoral. Putem învăţa de la colegii noştri moldoveni. Deşi am trimis sute de plângeri între turul I şi II către ASP, vom primi răspunsuri peste 6 luni.
Susţinem alegerea primarilor şi preşedinţilor de CJ în două tururi. În ceea ce priveşte alegerile generale, trebuie redus numărul parlamentarilor. Milităm pentru două Camere şi sistem de vot fix, dar care să nu ducă la mărirea numărului de parlamentari.
Am discutat despre o nouă lege a finanţării : transparenţă totală a cheltuirii banilor în campanie. Dorim să introducem şi societatea civilă în sistemul de verificare, dar să şi limităm cheltuielile dintr-o campanie. Cheltuielile să fie doar pentru informarea cetăţenilor, fără celebrele pixuri, stilouri“.
PSD a propus în cadrul consultărilor de la Cotroceni ca Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) să organizeze alegerile din diaspora, în baza unui registru electoral al românilor care trăiesc în străinătate.
"În ceea ce priveşte legile electorale, există o preocupare specială pentru asigurarea votului românilor din afara graniţelor, iar aici noi am propus ca organziarea votului în afara graniţelor să fie în atribuţile AEP, care de altfel a organizat farte bine în ţară şi, în viitor, poate să organizeze şi în afara graniţelor ţării", a spus Ponta.
El a adăugat că Guvernul va pune la dispoziţia AEP toate mijloacele logistice necesare .
„Am propus ca soluţie pe termen lung şi o soluţie cu adevărat de rezolvare a problemelor apărute în diaspora şi în 2014 şi în 2009 – o soluţie propusă de altfel de asociaţiile românilor din diapora – şi anume întocmirea unui registru electoral al românilor care trăiesc în afara graniţelor în aşa fel încât AEP să ştie cum se poate organiza, fie că e vorba de secţii de vot, fie e vorba de vot prin corespondenţă, ca să nu mai existe în viitor niciun fel de problemă în acest sens", a detaliat preşedintele PSD.
Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre posibilitatea finanţării campaniilor electorale exclusiv de la bugetul de stat. "Integrală? Daţi-ne voie să analizăm", a spus el.
Pe de altă parte, Ponta a spus că este de acord cu propunerea lui Klaus Iohannis în ceea ce priveşte instituirea unor proceduri rapide de ridicare a imunităţii parlamentarilor.
„Am discutat şi am reiterat sprijinul PSD şi al grupurilor noastre parlamentare pentru o modificare a regulamentelor celor două Camere, pornind de la solicitarea preşedintelui referitoare la proceduri cât mai rapide privind ridicarea imunităţii parlamentare. Şi aici, după cum ştiţi, la Camera Deputaţilor şi la Senat nu mai există niciun fel de solicitare a organelor de anchetă la care să nu se fi dat curs", a spus Ponta.
El a precizat că PSD a propus o modificare mai amplă a regulamentelor celor două Camere care să facă activitatea Parlamentului mai transparentă, mai eficientă şi mai responsabilă în faţa alegătorilor.
"Mai concret, (am propus, n.r.) un mod de lucru şi la Cameră şi la Senat care să urmeze modelul de la Parlamentul European şi anume ziua de luni să fie zi de lucru în grupurile parlamentare şi de prezenţă a Guvernului fie prim-ministru, fie miniştri, în faţa celor două Camere pentru a răspunde la întrebări şi interpelări la diverse teme aflate pe ordinea de zi", a spus Ponta.
El a adăugat că PSD a propus ca ziua de marţi să fie dedicată activităţii în comisii, iar miercuri şi joi să fie dezbateri în plen şi vot final. Din partea social-democraţilor, au venit la consultări premierul Victor Ponta, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi Ioan Chelaru.
„Pe agenda discuţiilor se vor afla mai buna organizare a votului în străinătate, finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice şi accelerarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentare“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Calendarul consultărilor
• ora 10.00 - Partidul Social Democrat (Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Ioan Chelaru)
• ora 11.00 - Partidul Naţional Liberal ( Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur şi Ciprian Dobre );
• ora 12.00 - Uniunea Naţională pentru Progresul României;
• ora 14.00 - Partidul Conservator;
• ora 15.00 - Uniunea Democrată Maghiară din România;
• ora 16.00 - Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale;
• ora 17.00 - Partidul Poporului - Dan Diaconescu.