Klaus Iohannis, noul preşedinte al României. Traian Băsescu a părăsit Palatul Cotroceni după zece ani de mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Klaus Iohannis a depus jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al României, într-o şedinţă solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a plecat la Palatul Cotroceni unde a avut loc ceremonia de predare-primire a mandatului.

21 decembrie 2014. Duminică. Puţin înainte de ora 12.00. Sala de plen a Parlamentului este plină ochi. La balcoane, s-au aşezat, în stânga, o parte din consilierii prezidenţiali, iar la loja din dreapta soţia preşedintelui Iohannis, Carmen, prima-doamnă a României, alături de preşedintele PNL Alina Gorghiu. Secretarul Camerei Deputaţilor, Neculae Mircovici, nu şi-a dat seama că microfoanele sunt deschise şi l-a întrebat pe Valeriu Zgonea, cel care a prezidat şedinţa solemnă: „Dar soţia, soţia unde este?“ Zgonea i-a răspuns: „Doamna Carmen este sus, la lojă, pentru că în protocolul nu prevede să vină aici, în faţă“.

Rând pe rând, şi-au ocupat locul la prezidiu, în primul rând,  foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, Patriarhul Daniel, Episcopul Ioan Robu şi Pincipele Radu Duda. În spatele lor au luat loc magistraţii Curţi Constituţionale.  Un singur judecător CCR a lipsit: Daniel Morar. Mai în spate au stat şefii serviciilor secrete, George Maior şi Silviu Predoiu, alături de preşedintele Înaltei Curţi, Livia Stanciu, şi de procurorul-general al României, Tiberiu Niţu. 

În dreapta pupitrului, aşa cum spune protocolul, a luat loc Guvernul, în frunte cu premierul Victor Ponta, iar preşedintelui României, Klaus Iohannis, i s-a aşezat, pe mijloc, un jilţ. La ora 12 fix, Klaus Iohannis a intrat în sala de plen, fiind aplaudat la scenă deschisă. „Doamnelor şi domnilor, imnul naţional al României“,  a spus Zgonea, iar Iohannis şi-a dus imediat mâna la inimă. 

Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, a citit decizia CCR de validare a mandatului prezidenţial, după care a urmat momentul mult aşateptat: depunerea jurământului.

Iohannis a păşit apăsat spre pupitru, şi-a aşezat mâna dreapta pe Biblie, şi a început să citească rar jurământul, aşa cum este el scris în Constituţie: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”. 

image

A primit binecuvântarea Prefericitului Daniel, după care a rostit primul discurs în calitate de preşedinte în funcţie al României. A vorbit aproape trei sferturi de oră, timp în care i-a anunţat pe pe liderii partidelor politice că îi va chema chiar de săptămâna viitoare la Cotroceni pentru consultări în vederea elaborării unui proiect naţional, „pentru a şti şi guvernul încotro merge şi unde vrea să ajungă“. Iohannis a mai vorbit aspru şi despre corupţie, a cerut bani mai mulţi pentru Armată, Educaţie şi Sănătate, dar nu a ocolit nici cele trei mari teme de politică externă: parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană. 

O concluzie a primul discurs prezidenţial poate fi aceasta: „Îmi doresc o Românie scoasă din zona senzaţionalului devenit cotidian“.

image

Nici bine nu a anunţat Valeriu Zgonea finalul şedinţei, că premierul Victor Ponta s-a repezit să-l felicite pe Iohannis, i-a strâns mâna, şi a plecat rapid din sală. Primul. Apoi, noul preşedinte s-a mai întreţinut , amical, cu unii miniştri şi a plecat la Cotroceni. 

Klaus Iohannis a primit, duminică, de la Traian Băsescu, în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, Colanul de aur al Ordinului Steaua României, după care cei doi, împreună cu soţiile, au ciocnit un pahar de şampanie cu foştii şi viitorii consilieri prezidenţiali. „Misiunea dvs. e puţin mai grea decât a doamnei“, i-a transmis Băsescu lui Iohannis, la finalul ceremoniei. Afară, în stradă,  aproximativ 250 de susţinători şi peste 50 de opozanţi ai fostului preşedinte Traian Băsescu scandau în stradă.

Patriarhul Daniel, în Parlament, la depunerea jurământului de învestitură al lui Iohannis

Sosirea judecătorilor Curţii Constituţionale la Parlament, pentru jurământul de învestitură al lui Klaus Iohannis

Ceremonia de predare-primire a funcţiei între Traian Băsescu şi Klaus Iohannis

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite