Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat: Cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate şi responsabilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetulşui de stat pe 2017, deşi a criticat din nou modul în care Guvernul a prevăzut veniturile şi cheltuielile.

Rămâi pe adevarul. ro pentru a urmări declaraţia preşedintelui.

Klaus Iohannis: Am făcut o analiză aprofundată a bugetului, care a confirmat tot ce am spus şi data trecută. Veniturile sunt supraapreciate, cheltuielile sunt prevăzute în sume foarte mari, creşterea bugetară este prevăzută de 14%, fără a se explica cum se ajunge la această creştere fenomenală. Totuşi, am promulgat bugetul de stat, cât şi bugetul asigurărilor sociale. Ţara are nevoie de buget, iar Guvernul care s-a angajat să execute acest buget are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru. Pentru Guvern am un mesaj simplu: în cursul acestui exerciţiu bugetar cer Guvernului trei lucruri: responsabilitate, responsabilitate şi responsabilitate. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, că bugetul e unul „problematic şi riscant“. 

„Am primit ieri de la Parlament Legea bugetului şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. Am avut această discuţie astăzi cu Prim-ministrul şi Ministrul Finanţelor.
Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic şi riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari.

Există riscul real să se depăşească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la aşa-numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute, în sume de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori.

Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite şi în spaţiul public. În zilele următoare, împreună cu echipa mea, vom aprofunda analiza acestor două bugete. Sigur, vom avea în vedere şi punctele de vedere prezentate astăzi de Prim-ministru şi de Ministrul Finanţelor, dar, în ansamblu, trebuie să recunosc că sunt îngrijorat.“, a declarat şeful statului la finalul  întâlnirii cu premierul Sorin Grindeanu.

Întrebat de reporteri când va fi organizat referendumul, Iohannis a răspuns că zilele următoare va anunţa data şi întrebarea. De asemenea, la întrebarea dacă va ţine cont de condiţionările Parlamentului, Iohannis a răspuns laconic şi ironic: „Altă întrebare!“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite