Ion Jinga: „Am schimbat câteva cuvinte şi am fost copleşit de personalitatea doamnei Thatcher”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
excelenţa sa, Ambasadorul României în MArea Britanie, Ion Jinga                FOTO: Telegraph
excelenţa sa, Ambasadorul României în MArea Britanie, Ion Jinga                FOTO: Telegraph

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a relatat luni, în legătură cu dispariţia din viaţă a fostului premier britanic, Margaret Thacher, că a avut onoarea să o cunoască personal şi că, datorită personalităţii sale impresionante, “doamna de fier” rămâne una dintre cele mai marcante figuri politice mondiale. Titus Corlăţean a punctat calitatea doamnei Thatcher  “de om politic remarcabil, profund admirat şi respectat de poporul român”.

“Este o tristeţe pe care o resimt, deopotrivă, ca ambasador al României la Londra şi în calitate de cetăţean al Europei, care a trăit, a fost contemporan cu doamna Thatcher. A fost una dintre cele mai mari personalităţi politice ale lumii, nu doar ale Marii Britanii. A fost politicianul britanic cu cel mai lung mandat de prim-ministru în secolul XX. Eu am cunoscut-o personal pe doamna Thatcher, în toamna anului 2009, la aniversarea unui parlamentar conservator, bun prieten al meu. El îşi sărbătorea ziua de naştere, eu fiind singurul diplomat străin invitat la acea petrecere privată. Iar cel mai important oaspete al prietenului meu era doamna Thatcher. El m-a prezentat. Am schimbat câteva cuvinte şi am fost copleşit de personalitatea doamnei Thatcher şi de istoria pe care o aducea cu ea în acea incintă. Vedeam, practic, istoria ultimelor două decenii de «Război Rece», până la urmă, la încheierea căruia Margaret Thatcher a jucat un rol important”, a relatat Ion Jinga pentru Agerpress.
 

Ion Jinga a amintit că anul 1979, în care Margaret Thatcher a preluat mandatul de premier britanic, a fost unul marcat de recesiune. El a adăugat că la intrarea în reşedinţa din Downing Street 10 ea a ţinut un discurs inspirat dintr- o rugăciune a sfântului Francisc.

“Acolo unde există discordie, noi vom aduce armonie, acolo unde există greşeală, vom aduce adevăr, acolo unde este îndoială, vom aduce credinţă, acolo unde este disperare, vom aduce speranţă”, a amintit ambasadorul Jinga prima declaraţie de presă a doamnei Thatcher. 

Ion Jinga a apreciat că la finalul mandatului de premier, doamna Thatcher a rămas în istorie pentru consolidarea Marii Britanii ca putere militară, politică şi economică şi ca “far al democraţiei” cu un rol conturat în cadrul Uniunii Europene.

"Este un moment de reculegere şi de profundă aducere aminte, pentru că Lady Thatcher nu doar face parte din istoria ultimului secol, Lady Thatcher a scris pagini din această istorie. Poate că şi pentru Doamna de Fier am putea parafraza cuvintele spuse acum 50 de ani, la moartea preşedintelui John F. Kennedy: 'Ne vom aminti întotdeauna de ea şi, pe măsura ce povestea sa va fi repovestită, ne vom minuna că a putut exista un astfel de om'", a încheiat ambasadorul Ion Jinga.

Ministrul de Externe al Romîniei, Titus Corăţean, a transmis, la rândul său, o scrisoare, omologului său, William Hague prin care prezintă sincere condoleanţe, cu ocazia trecerii în nefiinţă a Baronesei Margaret Thatcher.

„Am aflat cu adânc regret vestea trecerii în nefiinţă a Baronesei Margaret Thatcher, om politic remarcabil, profund admirat şi respectat de poporul român. În numele meu şi al Ministerului Afacerilor Externe al României, exprim sincere condoleanţe pentru această pierdere familiei doamnei Margaret Thatcher, Guvernului şi poporului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, partenerul strategic al României la nivel european şi internaţional.˝, a transmis Titus Corlăţean.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite