Iohannis, mesaj înainte de votul în cazul Corlăţean: Nu trebuie obstrucţionată cercetarea penală. Nu e treaba Parlamentului să protejeze pe cineva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşeidntele Klasu Iohannis FOTO Mediafax
Preşeidntele Klasu Iohannis FOTO Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis face un apel la Parlament să nu obstrucţioneze cercetarea penală în cazul senatorului PSD Titus Corlăţean, acuzat în dosarul „Diaspora“.

„Mesajul este acela pe care îl dau mereu la Parlament: nu este treaba Parlamentului să protejeze pe cineva. Este un vot care este bine să se analizeze în profunzime cum se dă. Părerea mea este că nu trebuie obstrucţionată cercetarea penală. Un parlamentar care este nevinovat va fi găsit nevinovat şi nu se va întâmpla absolut nimic, dar nu pot să concep ca printr-un vot în Parlament sã fie oprită o procedură care se poate termina fie cu declararea nevinovăţie, fie cu urmărirea penală. Şi eu cred că de fiecare dată ar fi foarte bine să se accepte aceste solicitări din partea procurorilor", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Plenul Senatului urmează să voteze, marţi, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de începere a urmăririi penale pentru senatorul PSD Titus Corlăţean, pentru modul în care, ca ministru de Externe, a gestionat votul din diaspora de la alegerile prezidenţiale din 2014, raportul comisiei juridice fiind de respingere a cererii DNA.

Senatorii jurişti au stabilit, săptămâna trecută, într-o, în care l-au şi audiat pe Titus Corlăţean, să dea un aviz negativ cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Membrii Comisiei juridice au luat decizia cu cinci voturi ”împotrivă”, trei ”pentru” şi o abţinere.

Senatul va vota marţi solicitarea DNA de începere a urmărării penale pentru Titus Corlăţean, acuzat că, din postura de ministru de Externe, a blocat votul la alegerile prezidenţiale din 2014. Practic, senatorii vor decide, totodată, şi soarta anchetei, pentru că, în cazul unui vot negativ, dosarul va fi închis, întrucât procurorii nu se vor putea atinge de cel care a blocat, oficial, deschiderea unor noi secţii de vot în comunităţile mari de români din străinătate. „În cazul unui vot împotrivă, dosarul e aproape mort. Procurorii vor trebuie să strângă alte probe şi să mai ceară o dată ridicarea imunităţii în Parlament, dar e aprope imposibil să mai vină cu probe noi după aproape doi ani“, spune avocatul Elenina Nicuţ.

Tocmai pentru că miza votului este foarte mare, partidele care formează majoritatea în Senat – PSD, UNPR, ALDE – au refuzat să spună public dacă vor vota favorabil sau împotriva Justiţiei. Însă, potrivit unor surse politice, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a promis lui Titus Corlăţean că partidul nu-l va abandona la greu. Deşi nu este implicat direct în dosar, Dragnea poartă o imensă povară morală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite