Iohannis şi Ponta, faţă în faţă, la Cotroceni. „Domnule preşedinte, nu vreau să fac o poză cu dumneavoastră”. Cele trei motive care au separat Palatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflaţi în faza celui de-al doilea conflict deschis de la instalarea lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, preşedintele şi premierul s-au întâlnit sâmbătă la Palatul Cotroceni, la recepţia de Ziua Europei.

UPDATE: Premierul a ajuns la Palatul Cotroceni la ora 13.00, întreţinându-se, timp de câteva minute, cu şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, şi cu Ion Iliescu. În afara momentului ceremonial, al ciocnirii paharelor de şampanie, preşedintele şi premierul s-au ignorat.

După aproape două ore, pe finalul recepţiei, Victor Ponta a creat însă, luându-l prin surprindere pe Klaus Iohannis, ceea ce ziariştii numesc oportunităţi de imagine. Cum preşedintele se fotografia cu invitaţii, premierul şi-a făcut loc şi a luat, în faţa camerelor, iniţiativa discuţiei: "Domnule preşedinte, nu vreau să fac o poză cu dumneavoastră, dar vreau să vă salut, că stau fetele astea aici", a spus premierul, arătând spre jurnalişti. Cum Iohannis a tăcut şi a zâmbit, Ponta a tras şi concluzia, parafrazând o gafă de campanie a fostului său contracandidat: "Ghinion, n-aveţi o ştire!".


Ultimele zile au acutizat divergenţele în care Palatul Cotroceni şi Guvernul se află deja de mai multă vreme, în ciuda "discuţiilor instituţionale" care încă au loc periodic între Klaus Iohannis şi Victor Ponta.

Marile dispute se poartă în jurul faptului că premierul încearcă o "confiscare" a politicii externe, în condiţiile în care preşedintele nu a fost foarte atent în ultimele luni la mişcările sale de lobby în străinătate. Iritat că nu a fost consultat, de exemplu, în legătură cu vizita lui Ponta în Golf, Iohannis şi-a făcut publică nemulţumirea ieri, înainte de a pleca în Polonia. Tot atunci, preşedintele a reproşat Guvernului că a ponit prost programul naţional al cardurilor de sănătate şi a anunţat PSD că nu va accepta modificările pe care vrea să le aducă noului Cod Penal.

PSD a replicat, mai întâi subtil, apoi tot mai apăsat, cu tema Codului Silvic. Mai întâi, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a spus la Suceava, că asupra preşedintelui României Klaus Iohannis "planează o suspiciune” că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament şi a cerut reexaminarea legii.

Ideea a fost întărită la Bucureşti de purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Podaşcă, iar în această dimeneaţă premierul i-a pus public în vedere deputatului PSD Carmen Moldova, preşedintele Comsiei de Mediu, să treacă legea în forma veche, reclamată de Iohannis. "Săptămâna viitoare, Carmen, trebuie să ne luptăm să trecem Codul Silvic ca să nu se mai taie pădurile de firme din străinătate protejate de lobby-uri din România. Sunt convins că toţi parlamentarii noştri vor fi de partea bună", a spus Ponta la Târgovişte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite