Iohannis, într-un interviu pentru un post de televiziune croat: România ar putea elimina MCV până în 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, într-un interviu acordat postului de televiziune croat HTV 4, despre aderarea României la zona euro, programată pentru 2019, despre rezultatele luptei anticorupţie, dar şi despre aderarea la Schengen. În acest context, Iohannis a spus că eliminarea MCV s-ar putea produce până la finalul mandatului actualei Comisii Europene, adică până în 2019.

Klaus Iohannis a vorbit, în interviul acordat postului public de televiziune din Croaţia, despre aderarea României la zona euro şi la spaţiul Schengen şi a arătat că ambele s-ar putea produce în acelaşi timp, respectiv în 2019.

„În ce priveşte Uniunea Europeană, România are un scop major: să devină membru deplin, pe deplin integrat. Asta presupune îndeplinirea proiectului Schengen şi a proiectului de aderare la zona euro. Fiecare stat membru, odată ce aparţine de Uniunea Europeană, acceptă aderarea la zona euro şi cred că 2019 este un an bun, mai ales că este şi anul în care România preia preşedinţia Consiliului UE. Acest pas va arăta că România este pregătită să fie membru deplin al UE“, a arătat Klaus Iohannis.

În ce priveşte aderarea la zona Schengen, întrebat dacă politicienii români au ajuns să se lovească de un prag psihologic, în condiţiile în care criteriile de aderare au fost îndeplinite, dar câteva state membre refuză aderarea României, Iohannis a răspuns că, în opinia sa, accederea la spaţiul Schengen se va produce până ce actuala Comisie Europeană îşi termină mandatul, aşadar până în 2019.

„Nu este un subiect psihologic pentru politicieni. Avem foarte bune rezultate în ce priveşte lupta împotriva terorismului, a contraspionajului. Pe de altă parte, România îndeplineşte criteriile tehnice de aderare din 2011. Faptul că, din consideraţii politice, se amână aderarea României şi a Bulgariei la Schengen este ceva ce trebuie să antreneze mai multe soluţii. Suntem pregătiţi să facem orice este necesar. Am parcurs o cale lungă de la debutul MCV şi până astăzi. Încă avem o parte de parcurs şi credem că putem face asta în timpul mandatului acestei Comisii, astfel încât să intrăm în etapa de eliminare a MCV“, a spus Iohannis.

În ce priveşte lupta anticorupţie, Iohannis a arătat că România a avut rezultate notabile în domeniu, dar a arătat că efortul este „o poveste fără sfârşit“: „Nu este ceva ce vom termina până la finalul acestui an sau a anului următor, lupta anticorupţie este o poveste fără sfârşit. Acum, România duce o luptă care, din păcate, are şi părţi urâte, însă sunt convins că în câţiva ani vom putea spune că mare parte din acest efort a fost făcut şi vom putea lucra pentru prevenirea corupţiei“.„Numărul mare de cazuri arată un lucru trist: mulţi politicieni au fost corupţi sau sunt acuzaţi de corupţie, ca să abordăm corect problema. Lupta anticorupţie este eficientă şi cred că vom putea menţine ritmul sau l-am putea chiar înteţi“, a mai spus el.

Brandul de ţară, inexistent

Preşedintele Iohannis a fost întrebat, în cursul interviului, de ce imaginea României este încă una negativă, profund legată de comunism, la 25 de ani de la prăbuşirea regimului lui Nicolae Ceauşescu.

„Ca să promovezi un produs, o ţară ai nevoie de un program, de o abordare profesionistă şi de exerciţiu. Am avut diferite încercări de a crea o identitate naţională, dar nu au existat tentative serioase de a ne promova, de pildă, ca destinaţie turistică. România are un potenţial uriaş“, a spus preşedintele, scurt.

Până în prezent, o astfel de tentativă i-a aparţinut Elenei Udrea care, în timpul mandatului său de ministru al Turismului, a promovat o campanie care avea drept simbol o frunză, însoţită de sloganul: "Explorează grădina Carpaţilor!".

Citeşte şi:

Se răzbună Ponta? SURSE: Tarom refuză să-i închirieze lui Iohannis o aeronavă pentru Consiliul European

Tarom, compania aeriană la care apelează, în mod obişnuit, demnitarii pentru a se deplasa în vizitele externe, refuză să-i închirieze preşedintelui Klaus Iohannis o aeronavă pentru deplasarea la Consiliul European, care va avea loc pe 25 - 26 iunie, la Bruxelles, au declarat surse oficiale pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite