„Iniţiativa România“ le cere partidelor mici şi integre să-şi unească forţele: „Putem renunţa la orgolii şi la mizele mici care ne dezbină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Iniţiativa România“, mişcare civică născută din revolta tragediei de la Colectiv, le cere partidelor noi, cu valori comune, care şi-au anunţat intenţia de a intra în cursa pentru Primăria Capitalei, să renunţe la orgolii, să se aşeze la aceeaşi masă şi să găsească o soluţie onestă pentru Bucureşti.

Redăm integral scrisoarea deschisă trimisă de Iniţiativa România, demers intitulat „Pentru o platformă comună a partidelor şi candidaţilor integri“:

Doamna Monica Macovei, Preşedinte al M10,

Domnul Nicuşor Dan, Preşedinte al Uniunii Salvaţi Bucureştiul,

Domnul Ştefan Iordache, Membru fondator al 200 pentru Bucureşti,

Domnul Valentin Licxandru, Preşedinte al Uniunii Creştin Democrate din România,

Domnul Octavian Bădescu, Preşedinte al organizaţiei Bucureşti a Mişcării Liberale,

Domnii Nicuşor Dan şi Ciprian Ciucu, candidaţi anunţaţi la funcţia de Primar General al Municipiului Bucureşti,


Sunteţi liderii singurelor partide democratice noi – cu valori comune –, înregistrate prin decizie a instanţei, care şi-au anunţat intenţia de a candida la alegerile locale din 2016 în Municipiul Bucureşti. Partidele dumneavoastră reprezintă, la acest moment, singura speranţă de schimbare în bine şi alternativă la corupţia generalizată a partidelor parlamentare.

După cum ştiţi, Iniţiativa România, mişcare civică fondată în noiembrie anul trecut de câţiva tineri inimoşi şi care astăzi numără circa 70 de persoane cu activitate permanentă şi circa 800 de membri simpatizanţi, promovează deja de mai bine de 3 luni ideea agregării unei platforme civico-politice care să susţină şi să prezinte în alegerile locale un proiect comun pentru Bucureşti, o echipă comună de candidaţi pentru primăriile de sector şi generală şi liste comune pentru consiliile locale.

Am discutat de mai multe ori cu fiecare dintre dumneavoastră şi / sau cu reprezentanţi ai partidelor dumneavoastră despre acest proiect, am încurajat discuţiile bilaterale dintre dumneavoastră încă de la început şi ştim că acestea au avut loc. Discuţiile au fost întotdeauna oneste şi vă mulţumim pentru acest lucru. Cu toate acestea, deşi a existat permanent o deschidere pentru colaborare, decizia şi acţiunea concretă au fost mereu amânate din considerente de agendă sau interese de partid, normale până la un anumit punct, sau din cauza unor vechi diferende sau idiosincrazii personale.

Suntem pe ultima sută de metri în care putem renunţa la orgolii şi mizele mici care ne dezbină. Este, deci, timpul să ne aşezăm la masă şi să decidem dacă asumăm împreună responsabilităţile care vin odată cu implicarea politică sau civică faţă de oamenii pe care clamăm că-i reprezentăm. Iniţiativa România vă invită ca, în cel mult o săptămână, să ne aşezăm toţi, împreună, la masa dialogului.

Sperăm că toată lumea este conştientă de realitatea electorală şi politică a acestui moment:

1. Fractura între elita politica actuală şi societate se lăţeşte şi este, practic, de neînchis. De o parte a baricadei avem o clasă politică coruptă şi incompetentă care a acaparat cu totul statul român, iar de cealaltă parte, o societate divizată şi umilită de instituţii şi partidele parlamentare;

2. Legislaţia electorală este prohibitivă pentru competiţia politică şi înnoirea clasei politice, iar partidele mici sunt cele mai dezavantajate;

3. Oamenii sunt, pe bună dreptate, scârbiţi de politică şi reticenţi în a se implica, de unde şi dificultăţile dumneavoastră privind resursele umane şi financiare;

4. Fiecare dintre partidele dumneavoastră se află în marja pragului electoral de 5% sau sub acest prag şi ar fi o neadecvare la realitate să credem că situaţia se va schimba spectaculos;

5. În condiţiile în care e aproape cert că partidele parlamentare şi Guvernul nu vor schimba legislaţia electorală în sensul revenirii la alegerile în două tururi de scrutin, candidaţii dumneavoastră la primării au 0 (zero) şanse de a câştiga. În plus, îşi vor împărţi voturile;

6. Pentru a candida, fiecare partid are nevoie de: i) circa 280 de candidaţi (incluzând rezervele), selectaţi pe baza unor criterii de integritate şi competenţă pentru listele de consilieri, ii) aproximativ 80.000 de semnături pentru a putea candida la toate consiliile şi primăriile din Bucureşti, adică cel puţin câteva sute de oameni care să le strângă – vorbim de semnături reale pentru că noi dorim să respectăm legea, spre deosebire de partidele parlamentare, iii) peste 1300 de membri ai birourilor secţiilor de votare sau observatori în aceste secţii, iv) cel puţin 1000 de voluntari pentru campania offline – în stradă şi door to door, v) un program bun şi convingător pentru Bucureşti, o echipă solidă de campanie, resurse financiare semnificative şi susţinere civică organizată şi asumată.

Aceia dintre dumneavoastră care au mai fost implicaţi în campanii electorale ştiu cât de greu se strâng voturile şi se câştigă încrederea oamenilor, dificultăţile blocajului mediatic instituit de unele mass-media aservite politic, imposibilitatea competiţiei reale între candidaţi din cauza fugii de dialog public a candidaţilor marilor partide şi cât de dificilă este strângerea de fonduri de campanie din cauza legislaţiei strâmbe.

Alegând calea solitară a candidaturii, partidele şi candidaţii dumneavoastră îşi vor împărţi voturile şi vor ajunge să se atace între ei. Deja, din păcate, în scurtul timp de la anunţarea unui al doilea candidat pentru Primăria Generală, acest lucru s-a şi întâmplat.

Daţi o speranţă oamenilor care aşteaptă schimbarea şi şansa să nu risipească voturi sub pragul electoral, arătaţi-le că oamenii buni se pot aduna, organiza şi renunţa la orgolii. Daţi şansa oamenilor să nu mai voteze „lideri salvatori”, ci valori, principii, proiecte şi echipe de oameni integri şi merituoşi. Daţi-vă dumneavoastră posibilitatea ca organizaţiile civice, formale sau informale, să se poată uni în susţinerea dumneavoastră.

Haideţi să construim o coaliţie a integrităţii şi competenţei care să propună un proiect şi o echipă de oameni, o alternativă reală şi concretă la partidele mari în alegerile locale şi, ulterior, naţionale. Haideţi să construim o platformă civico-politică comună a oamenilor buni care au curajul şi forţa morală de a vorbi şi acţiona în direcţia binelui comun, care sunt integri şi care doresc să scrie împreună o poveste de succes despre competenţă şi cinste în România.

Cu deosebită consideraţie,

Echipa Iniţiativa România
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite