GDS: Cu Marian Munteanu, PNL îşi asumă politicile extremismului, compromite valorile liberalismului şi imaginea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Munteanu
Marian Munteanu

Grupul pentru Dialog Social (GDS) consideră că, prin susţinerea candidaturii lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, PNL compromite valorile fundamentale ale liberalismului şi afectează imaginea României, asumându-şi politicile extremismului.

”Grupul pentru Dialog Social consideră că Partidul Naţional Liberal este liber, desigur, să nominalizeze pe cine doreşte la candidatura pentru Primăria Generală a Capitalei. Dar el trebuie să ştie totodată că, în felul acesta, compromite valorile fundamentale ale liberalismului, propunând electoratului Capitalei un candidat care nu are nimic în comun cu ele. Mai grav însă este că, făcând o astfel de alegere, el îşi asumă consecinţele politice ale unei nominalizări incompatibile cu reperele de la care se revendică în clipa de faţă România”, se arată într-un comunicat al GDS.

Grupul pentru Dialog Social susţine că ”saltul pe care Marian Munteanu îl face astăzi de la postura de candidat (în anul 2000) la prezidenţiale propus de alianţa din care făcea parte şi Partidul Naţional Român al lui Virgil Măgureanu la cea de candidat la Primăria Generală al Partidul Naţional Liberal este tot atât de stupefiant ca acela pe care l-a făcut de la valorile Pieţii Universităţii la cele ale Mişcării pentru România, impregnată de ideologii care au făcut ravagii în Europa secolului XX”.

În opinia membrilor GDS, este, de asemenea, greu de acceptat confiscarea ideilor Pieţei Universităţii de către o persoană care le-a contrazis prin evoluţia sa publică ulterioară.

”E nefiresc ca, prin opţiunea făcută de PNL, drumul pe care l-a parcurs România în aceşti 26 de ani să ne ducă înapoi, la reabilitarea politicilor naţionaliste şi fundamentaliste din interbelic, la izolaţionism, antioccidentalism şi xenofobie. Socotim de aceea că alegerea PNL angajează nu numai viitorul politic al partidului care a făcut-o, ci deopotrivă imaginea României. Ca membru în cadrul Partidului Popular European, PNL este obligat să combată politicile extremismului, iar nu să şi le asume, aşa cum o face prin această candidatură”, se aratî în comunicat.

”De aceea GDS consideră că în aceste momente este extrem de important să ne reafirmăm ataşamentul faţă de valorile ce definesc o societate deschisă. Candidatura lui Marian Munteanu nu poate decât să le submineze şi să le compromită. Reacţia noastră publică fermă este modalitatea de a le apăra”, se mai arată în comunicat.

Joi, mai multe organizaţii neguvernamentale, între care Institutul de Politici Publice (IPP), Societatea Academică Română (SAR), Romani Criss şi ACCEPT, au dat publicităţii un ”Apel pentru democraţie şi valori europene”, în care cer PNL retragerea candidaturii lui Marian Munteanu pentru Primăria Capitalei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite